Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Fügés-datolyás sertéssült

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

2015. február 14. - Mentes Konyha

fuges_datolyas_hus_blog01.JPG

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes étel. Az elkészítés lényege a hosszú ideig, nem túl magas hőmérsékleten való sütés. Így a hozzávalók íze jobban érvényesül, a hús belül szép rózsaszín marad, a széle pedig nem szárad ki. A sütési idő 2-3 óra.

Miért választottam éppen a sertéshúst? Mert tojásmenetes és tejfehérje-mentes diétába is biztonságosan beilleszthető. Ha többször kipróbált, megbízható helyről vásároljuk a sertéshúst, akkor kiváló minőségű alapanyaghoz jutunk, amelynek nincsen mellékíze. Elkészítésekor nem használok állati zsiradékot, és rendszerint zöldségekkel, gyümölcsökkel együtt készítem el, így a hagyományosnál korszerűbb ételt fogyaszthatok.

Hozzávalók:
½ kg sertéscomb
½ dl olaj
késhegynyi  gyömbér
1-1 mokkáskanál őrölt bors és szerecsendió
2 mokkáskanál só
2 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
1 db kisebb vöröshagyma
2 kávéskanál glutén- és laktózmentes mustár
2-2 db sárgarépa és petrezselyemgyökér
néhány szem füge és datolya
Minden esetben ellenőrizzétek a felhasznált alapanyagok összetételét!

fuges_datolyas_hus_blog03.JPG

 
Elkészítése:
- A húst megmossuk, és jól lecsöpögtetjük.
- Az olajba belekeverjük a gyömbért, a borsot, a szerecsendiót, a sót és a lereszelt fokhagymát. Átkenjük vele a húst, fóliával letakart tálban egy napra hűtőszekrénybe tesszük.
- Serpenyőben magas hőfokon a hús minden oldalát gyorsan átsütjük.
- Ezután alacsony hőfokon, kevés vizet aláöntve, lefedve pároljuk. Amikor félig megsült, mellédobunk egy paprikát és egy vöröshagymát negyedekre vágva, leöntjük mustáros vízzel.
- Közben a  zöldséget és a répát megtisztítjuk, karikára vágjuk.
- A sütés utolsó harmadában adjuk a húshoz a fügét, a datolyát, a répát és a petrezselyemgyökeret. Együtt pároljuk puhára.
- Felszeletelve tálaljuk, könnyű köretnek párolt rizst adhatunk hozzá.

fuges_datolyas_hus_blog02.JPG

Recept és fotó: © Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr567135741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása