Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Tofukrémes pite

2015. február 04. - Mentes Konyha

tofukremes_pite_blog.JPG

Kipróbáltam, hogyan lehet a túrós pitéhez hasonló süteményt készíteni tofu felhasználásával. A többi hozzávaló is glutén- és tejmentes. 

A tejfehérjére érzékenyeknek nehéz a tejtermékeket más alapanyaggal pótolni.  A túró remekül helyettesíthető tofuval azok számára, akik nem allergiásak a szójára. A tofu szójából készült, tejtől mentes, de fehérjében gazdag alapanyag.

Ha a gluténmentes kukoricaliszthez  készen vásárolt jó minőségű gluténtól, tejtől, tojástól mentes  lisztkeveréket adunk, finomabb lesz az omlós tészta. Minden esetben ellenőrizni kell a felhasznált alapanyagok összetételét a termék csomagolásán! A recept dietetikus ellenőrzésével készült.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával.

Hozzávalók:
25 dkg garantáltan gluténmentes tofu
1 db vegyszeres kezelés nélküli  citrom házilag reszelt héja
3 evőkanál házilag darált porcukor
15 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
10 dkg gluténmentes, tejmentes, tojásmentes sütemény lisztkeverék
1 csapott kiskanál gluténtól és tejtől mentes sütőpor
10 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
7 dkg kristálycukor
2 dl gluténtól és tejtől mentes rizskrém

 

Elkészítése:
- A tofut 1 dl rizskrém segítségével villával teljesen összetörjük, amíg túróhoz hasonló állagú lesz. Belereszeljük a citrom héját, beleszórjuk a 3 evőkanál porcukrot, és alaposan összedolgozzuk.
- A kukoricalisztet és a gluténmentes lisztkeveréket összekeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a margarint.
- Hozzákeverjük a kristálycukrot és a maradék rizskrémet, majd gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.- A tésztát kétfelé osztjuk, és kukoricaliszttel megszórt deszkán óvatosan kinyújtjuk.
- Az egyik felét margarinnal kikent, kukoricaliszttel megszórt kis méretű tepsibe fektetjük. Ha szakad, akkor kisebb darabonként nyomkodjuk a tésztát a tepsibe.
- Szétterítjük rajta a tofukrémet, majd a tészta másik felével betakarjuk.
- Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Kihűlve óvatosan szeleteljük, mert könnyen  morzsálódik.

Recept és fotó: © Szegedi Éva. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr777134687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása