Rizsliszttel finom piskótatekercset lehet készíteni. Könnyű kókuszos krémmel töltöttem, isteni lett! Jól behűtve szépen lehet szeletelni.
A receptet dietetikus ellenőrizte.
Hozzávalók a krémhez:
4 dl garantáltan gluténmentes, tejmentes rizsital
2 evőkanál frissen facsart citromlé
7 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
7 evőkanál garantáltan gluténmentes kókuszreszelék
1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor
4 csapott evőkanál házilag darált porcukor
10 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
Hozzávalók a piskótához:
6 egész tojás
8 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
5 csapott evőkanál kristálycukor
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Lisztek vásárlásakor mindig ellenőrizzük, hogy a gyártó garantálja-e, hogy a termék előállítás, csomagolás stb. alkalmával nem szennyeződött gluténnal.
A gluténmentes liszteket mindig elkülönítve tároljuk a gluténtartalmúaktól.
A porcukrot mindig házilag daráljuk, mert a készen vásárolt porcukor glutént tartalmazhat.
Elkészítése:
Piskóta:
- A sütőt előmelegítjük közepes hőfokra.
- A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A tojásfehérjét gépi habverővel felverjük.
- Amikor már félig készen van, kanalanként hozzáadjuk a cukrot, közben tovább habosítjuk. Amikor a hab már elég kemény, hozzáöntjük a tojások sárgáját, és együtt is felverjük.
- A kész habba kanalanként beleforgatjuk a lisztet. (Egy kanálnyit szétszórunk a habon, keverőkanállal óvatosan összeforgatjuk, hogy ne törjön össze.) Így folytatjuk, míg mind a 8 kanál liszt belekerül a tésztába.
- Sütőpapírral kibélelünk egy közepes nagyságú tepsit, beleöntjük a tésztát, elsimítjuk. Sütőtől függően 10 és 15 perc között van a sütési idő.
- A kész tésztát deszkára borítjuk, majd azonnal vissza is fordítjuk. A sütőpapírt lehúzzuk róla, de segítségével feltekerjük a piskótát és a papírba becsomagolva hagyjuk kihűlni.
Kókuszkrém:
- A rizstejhez adjuk a citromlevet és a rizslisztet, a kókuszreszeléket és simára keverjük. Gőz fölött besűrítjük.
- Amikor már nem forró, belekeverjük a cukrot és a vajat.
- Kihűtjük és gépi habverővel habosra keverjük a krémet.
- A tésztát ”kicsomagoljuk", megkenjük a kókuszkrémmel és föltekerjük.
- Körbekenjük a maradék krémmel, megszórjuk kókuszreszelékkel.
- Behűtve szeleteljük.
Recept:© Sz. Banadics Éva, Fotó: Irimiás László