Dietetikus ellenőrzésével készült ez a finom minimuffin gluténérzékenyeknek, laktózérzékenyeknek, tejfehérjére és tojásra érzékenyeknek.
Néhány fontos dologra is figyelni kell, ha gluténmentes ételt készítünk.Először is, amikor az alapanyagokat megvásároljuk, mindig figyelmesen olvassuk el a csomagoláson lévő tájékoztatót. Megtudhatjuk, hogy garantáltan gluténmentes-e, amit veszünk. Előfordul, hogy maga az alapanyag, mint például a rizsliszt, gluténmentes, de ugyanazon a gépsoron gyártották, ahol a gluténtartalmú élelmiszereket. A mandulatej összetevői között pedig tejszármazék is lehet.
Az alapanyagok vásárlásról itt olvashattok:
10 fontos dolog az élelmiszervásárlásról ételallergiásoknak
Hozzávalók:
3 evőkanál garantáltan gluténmentes lenmag
20 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
8 dkg kristálycukor
5 dkg gluténtól és tejfehérjétől mentes margarin
10 dkg gluténmentes szárított vörös áfonya
1 dl gluténtól és tejtől mentes mandulatej
1 csapott mokkáskanál gluténtól és tejtől mentes sütőpor
20-25 db minimuffin sütésére alkalmas papírforma
Elkészítése:
- A lenmagot beáztatjuk néhány órára annyi vízben, amennyi ellepi. Ha felszívja a vizet, és kocsonyássá válik, 2 evőkanál vízzel pótoljuk.
- Az áztatott lenmagot botmixerrel habossá verjük.
- Az áfonyából félreteszünk a díszítéshez.
- Az áfonya kivételével az összes hozzávalót egy tálba tesszük, és gépi habverővel összekeverjük.
- A végén fakanállal hozzákeverjük az áfonyát.
- A tésztát a papírformákba kanalazzuk, rászórjuk a félretett áfonyát, és 180 fokon aranybarnára sütjük.
Előfordul, hogy melegen a muffin nehezen válik el a papírtól, de kihűlés után a papír könnyen eltávolítható.