Az őszi szezon nem múlhat el szilvás sütemény nélkül. Ez a könnyen elkészíthető édesség glutén-laktóz-tejfehérje nélkül készült. Ételérzékenyek minden esetben ellenőrizzék a felhasznált alapanyagok összetételét!
Gluténérzékenyeknek a porcukrot házilag kell darálni, mivel a készen vásárolt őrölt termékek glutént tartalmazhatnak!
A recept a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.
Hozzávalók:
25 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
3 g gluténtól és tejtől mentes sütőpor
17 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
3 tojás sárgája
3 evőkanál + 1 kávéskanál házilag darált porcukor
4 evőkanál gluténtól és tejtől mentes szójajoghurt
30 dkg érett szilva
1 mokkáskanál őrölt fahéj
kevés tojásfehérje a tészta megkenéséhez
Elkészítése:
- A kukoricalisztbe keverjük a sütőport, majd szétmorzsoljunk benne a margarint.
- Hozzáadjuk a 3 tojás sárgáját, a 3 evőkanál porcukrot és a 4 evőkanál szójajoghurtot.
- Összeállítjuk a tésztát, és negyed órán át hűtőszekrényben pihentetjük.
- A megmosott és lecsöpögtetett szilvát félbevágjuk, kimagozzuk és a darabokat kettészeljük.
- A tésztát kétfelé osztjuk, óvatosan kinyújtjuk mindkét felét. Az egyiket belesimítjuk a tortaforma aljára, úgy, hogy egy kis pereme legyen.
- Elhelyezzük rajta a szilvaszeleteket, megszórjuk az őrölt fahéjjal.
- A másik lapot keskeny, hosszú csíkokra vágjuk, berácsozzuk vele a tésztát.
- A tetejét megkenjük tojásfehérjével.
- Előmelegített sütőben 170 fokon aranyszínűre sütjük.
- Egy kávéskanálnyi porcukorral megszórhatjuk.
Recept és fotó: © Szegedi Éva