Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Kedvenc mindenmentes málnatortánk

Glutén-, laktóz-, tejfehérje-, szója- és tojásmentes sütemény

2015. október 01. - Mentes Konyha

malnatorta_mindenmentes01.JPG

Bármely évszakban elkészíthető ez a látványos málnatorta, amely többféle táplálkozási problémára ad választ. A gluténtól, tejfehérjétől, laktóztól, tojástól, szójától mentes desszert fantasztikusan finom, és gyorsan elkészül. A tésztáját mézzel édesítettük, ami egyúttal a tojást is pótolja. Előző nap érdemes elkészíteni, hogy másnap szépen tudjuk szeletelni.

Hozzávalók:

50 dkg mélyhűtött málna

gluténtól és tejtől mentes rizsital: 5 dl a pudinghoz + 0,7 dl tésztához + 1 evőkanál ha szükséges a zselatinhoz 
garantáltan gluténmentes rizsliszt: 15 dkg a tésztához + 1 evőkanál a forma kilisztezéséhez
3 dkg + 1 kiskanálnyi tejtől mentes margarin
7 dkg akácméz
1 kiskanál gluténtól és tejtől mentes sütőpor
1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás pudingpor
1 csomag gluténtól és tejtől mentes zselatinpor
4 evőkanál kristálycukor vagy por alapú édesítőszer

malnatorta_mindenmentes02.JPG

Elkészítése:

 - A tésztához eldörzsöljük a margarint a rizsliszttel. Ezután a mézzel, a sütőporral és 0,7 dl rizstejjel egynemű, nem túl morzsalékos, linzertészta állagúra gyúrjuk. A tészta állaga a rizsliszt minőségétől is függ, ezért óvatosan adagoljuk a rizsitalt, mert előfordulhat, hogy kicsit több vagy kevesebb szükséges.

- A málnát megmossuk, lecsöpögtetjük és papírtörlőn szétterítjük, hogy megszáradjon. A mélyhűtött málnát használunk, kiolvasztjuk és lecsöpögtetjük.

- Margarinnal kikent, rizsliszttel megszórt kapcsos formába simítjuk a tésztát, megszurkáljuk villával a tetejét és 130 fokon rózsaszínűre sütjük. Lassan, fokozatosan hagyjuk kihűlni.

- Ha már langyos a sütemény alap, a pudingport 5 dl rizstejjel és a cukorral simává keverjük és alacsony lángon sűrűsödésig főzzük. Ekkor belekeverjük  a málnát, hagyjuk egyszer forrni folyamatosan keverve.

- Levesszük a tűzről, és ha már hűlni kezdett a massza, hozzáadjuk előírás szerint a zselatinport (egy evőkanál rizstejjel elkeverve, vagy szárazon). Sokáig keverjük, hogy teljesen elkeveredjen.

- A málnakrémet a tésztára öntjük, teljesen kihűtjük, majd a hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára.

malnatorta_mindenmentes04.JPG

Recept és fotó: © Szegedi Éva
Lektorálta: Szabó Alexandra dietetikus

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr867845740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fviktoria83 2015.10.02. 13:36:27

Most akkor mennyi rizsital is kell pontosan? A lista 0,5 dl + 0,7 dl-t ír, a recept 0,6 dl + 5 dl-t. Sejtem a jó választ, de azért nézzétek majd át légyszi :)

A méz helyett ha tojást használok, mennyit ajánlotok?

Éva.Mária 2015.10.02. 14:02:13

Köszönjük szépen! :)

Méz helyett 1 tojás sárgája.

Six 2018.02.10. 15:55:54

az egy csomag zselatinpor mennyit takar? van 5-10-20 grammos kiszerelés is
süti beállítások módosítása