Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

5 remek húsmentes étel

2015. február 17. - Mentes Konyha

gomba_kellevelben2_blog.JPG

A húsmentes fogások kedvelőinek, diétázóknak, böjtölőknek készítettük ezt az öt ízletes vegetáriánus ételt. Időszerűségét a nagyböjt kezdete adta. A nagyböjt hamvazószerdától húsvétvasárnapig tart. A katolikus egyház régen szigorú szabályokat állított fel a böjtöléssel kapcsolatban. Ma ez már csak hamvazószerdára és nagypéntekre érvényes, a nagyböjt időszakára arra kéri a híveket, hogy a pénteki napokon ne fogyasszanak húst. A nem vallásos emberek között is szép számmal vannak, akik a tavaszt megelőző hetekben hús nélkül étkeznek.

Mielőtt hozzáfogtok, fogadjátok meg az alábbi tanácsokat, hogy az étel valóban gluténmentes legyen! Csak olyan rizst, lenmagot, kardamom magot és kukoricalisztet vásároljatok, amelynek a csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy nem szennyeződött gluténnal! Csak olyan növényi főzőkrémet használjatok, amely gluténtól és tejtől mentes. A gluténmentes alapanyagokat mindig elkülönítve tároljátok a gluténtartalmúaktól!

Az élelmiszervásárlásról és a gluténmentes konyháról itt olvashattok:

10 fontos dolog az élelmiszervásárlásról ételallergiásoknak
A konyhád is gluténmentes?

 

Cékla "steak" borsos-tárkonyos mártással

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

 cekla_steak2_blog.JPG

Hozzávalók:
2 db cékla
2 dl gluténtól és tejtől mentes rizskrém
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál házilag darált színes bors
1 mokkáskanál friss, apróra vágott tárkony
2-3 evőkanál étolaj
2-3 gerezd fokhagyma
néhány szem egész színes bors a díszítéshez
Elkészítése:
- A céklát héjától megtisztítjuk, félbevágjuk, karikákra szeljük.
- Bedörzsöljük a szétnyomott fokhagymagerezdekkel, enyhén sózzuk, majd olajon a szeletek mindkét oldalát megsütjük.
- A rizskrémbe keverjük a borsot és a tárkonyt, sózzuk, majd folyamatosan kevergetve egyet forralunk rajta.
- A sült céklaszeletekre öntjük, egész borssal díszítjük. Azonnal tálaljuk.
- Köretként és önálló ételként is finom.

 

Zöldborsós burgonyagolyók rucolával

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

burgonyas_golyo2_blog.JPG

Hozzávalók:
15 dkg burgonya
10 dkg fagyasztott vagy friss zöldborsó
1 evőkanál garantáltan gluténmentes
lenmag
1 gerezd fokhagyma
néhány szem garantáltan gluténmentes
 zöld kardamom mag
1 evőkanál garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
10 dkg friss rucola
1 mokkáskanál gluténmentes balzsamecet
késhegynyi frissen őrölt bors
2 késhegynyi só
étolaj a sütéshez
Elkészítése:
- A lenmagot megdaráljuk és néhány evőkanál vízbe áztatjuk
- Házilag megőröljük a kardamom magokat.
- Megpároljuk a zöldborsót úgy, hogy ne maradjon alatta víz.
- A burgonyát héjában megfőzzük, majd megtisztítjuk, és még melegen áttörjük.
- A burgonyát, a zöldborsót és a lenmagzselét a fokhagymával, a kardamommal és késhegynyi sóval krémessé keverjük.
- Felforrósítjuk az olajat.
- A zöldborsós krémből kis golyókat formázunk, megforgatjuk őket a kukoricalisztben, majd a forró olajban mindet kisütjük.
- A megmosott és lecsöpögtette rucolára csurgatjuk a balzsamecetet, rászórjuk a sót és a borsot, alaposan összekeverjük.
- A burgonyagolyókat a salátán tálaljuk

 

Kellevélbe göngyölt zöldséges gomba

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

gombas_kellevel_blog.JPG

Hozzávalók 4 tekercshez:
8 db zsenge, belső kelkáposztalevél
8 db közepes méretű csiperkegomba
5 dkg sárgarépa
5 dkg petrezselyemgyökér
2 dkg garantáltan gluténmentes lenmag
3 mokkáskanál só
½ fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 kávéskanál étolaj
5 dkg garantáltan gluténmentes rizs
1 mokkáskanál egész köménymag
2 mokkáskanál majoránna
késhegynyi házilag őrölt fehérbors
csipetnyi tárkony
Elkészítése:
- Házilag megdaráljuk a lenmagot és 4 evőkanál vízzel elkeverve ázni hagyjuk.
- Megfőzzük a rizst ½ mokkáskanál sóval 4 dl vízben, majd leszűrjük.
- A megtisztított, megmosott  a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret apró kockákra vágjuk, 1 kávéskanál olajon kevés vízzel és ½ mokkáskanál sóval megpároljuk.
- Megfőzzük a káposztaleveleket enyhén sós, köménymagos vízben, ezután lecsöpögtetjük, kiterítjük.
- A gombát megtisztítjuk, megmossuk, 4 darabot egészben hagyunk, 4 gomba kalapját felszeleteljük.
- Lereszeljük a vöröshagymát és egy kávéskanál olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az egész és a szeletelt gombát és 1 mokkáskanál sóval megpároljuk. Majoránnával, reszelt fokhagymával fűszerezzük.
- Az egész gombafejek kivételével összekeverjük a hozzávalókat: a rizst, a lenmagzselét és a zöldségféléket; fehér borssal, tárkonnyal fűszerezzük.
- Két-két káposztalevelet egymásra terítünk, megkenjük a töltelékkel, a közepére egy gombafejet teszünk, oldalról egymásra hajtogatjuk, majd feltekerjük a leveleket.
- 1 kávéskanál olajjal kikent tűzálló tálban megsütjük, petrezselymes burgonyapürével tálaljuk.

 

Rakott polenta fűszeres-magos paradicsommal

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

polenta_blog2.JPG

Hozzávalók személyenként:
10 dkg garantáltan gluténmentes kukoricadara
2 kiskanál gluténtól és tejtől mentes margarin
1/2 kiskanál só
2 dl víz
5 szem nagyobb paradicsom
1 evőkanál garantáltan gluténmentes, házilag tisztított tökmag
1 evőkanál garantáltan gluténmentes, házilag tisztított napraforgómag
1 kiskanál napraforgó olaj
1/2 kiskanál szurokfű
1/2 kiskanál bazsalikom
1/2 kiskanál apróra vágott petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
- A kukoricadarát feltesszük főni a vízzel, a só felével és a margarinnal a legalacsonyabb hőfokon. Folyamatosan kevergetjük.
- A paradicsomról lehúzzuk a héját, feldaraboljuk.
- Megdaráljuk a tisztított magvakat és az olajon megpirítjuk. Hozzákeverjük a paradicsomot, a só másik felét, a szurokfüvet és a bazsalikomot, a fokhagymát reszelve, majd sűrű szószt főzünk.
- Ha a kukorica megfőtt, hozzákeverjük a petrezselymet, és fedő alatt hagyjuk néhány percig.
- Margarinnal kikent szufléformákba kanalazunk egy réteg polentát, arra paradicsomszószt, ezután újabb réteg polentát.
- 170 fokon addig sütjük, míg a széle és a teteje aranybarnává válik.

 

Mediterrán lecsó barna rizzsel

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

mediterran_lecso_blog2.JPG

Hozzávalók a lecsóhoz:
20 dkg garantáltan gluténmentes barna rizs
2 evőkanál étolaj
2 db cukkini
1 db padlizsán
4 db paradicsom
4 db t. v. paprika
1 db kis vöröshagyma
egy kevés friss kakukkfű
egy kevés friss bazsalikom
1 mokkáskanál só
Az öntethez:
2 dl gluténtól és tejtől mentes növényi főzőkrém
késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
Elkészítése:
- A barna rizst többször megmossuk, majd leszűrjük. Egy evőkanál étolajon megpirítjuk, ezután felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, kicsit sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk.
- Közben feldaraboljuk, illetve karikákra vágjuk a cukkinit, a padlizsánt, a paradicsomot, a paprikát, a hagymát és a másik evőkanál olajon kevés sóval megpároljuk.
- Amikor a hozzávalók megpuhultak, a lecsóhoz adjuk a zöldfűszereket, néhányszor megkavarjuk, és levesszük a tűzhelyről.
- A rizsre halmozzuk a lecsót, tálalás előtt szerecsendióval kevert, növényi eredetű, gluténtól és tejtől mentes tejszínt helyettesítő krémet csurgatunk rá.

Recept és fotó: © Szegedi Éva

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr1007098291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scivásc Nneirda 2015.02.22. 11:42:48

Szia! Kipróbáltuk a zöldborsó fasírtot a recept szerint, de teljesen szétesett az olajban. Neked hogyan maradt egyben?

Mentes Konyha 2015.02.23. 15:34:20

Szia! Nem tudom, mi lehetett a gond. Ügyeltem arra, hogy minden hozzávaló a lehető legkevésbé legyen nedves (a borsó majdnem száraz volt), éppen azért, hogy ne essen szét a golyó. Ügyeltem rá, hogy jól kioldódjon a beáztatott lenmagból a nyúlós zselé, mert azt tartja össze. A burgonyát még forrón vettem ki a vízből, amint megpuhult, hogy ne szívja magába a nedvességet, miközben hűl. Nagyon forró olajban sütöttem ki. Elég laza lett a golyók szerkezete, egészen lágy volt mindegyik, de nem estek szét.
süti beállítások módosítása