A friss zöld fűszerek, az újburgonya, a könnyű citromos öntet igazi tavaszi ízeket varázsol az asztalunkra az egyszerű sült csirke mellé. A hozzávalókat úgy választottuk ki, hogy gluténra és tejre érzékenyek is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
8 db felső csirkecomb
80 dkg apró szemű újburgonya
1 kis csokor petrezselyemlevél
2 evőkanál gluténtól és tejtől mentes margarin
3 gramm (3 csapott mokkáskanál) himalájai só
4 dl gluténtól és tejtől mentes rizstej
1 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
2 szál újhagyma vagy 1 evőkanál mélyhűtött metélőhagyma (snidling)
1 csapott mokkáskanál házilag őrölt köménymag
2 mokkáskanál frissen facsart citromlé
A dietetikus tanácsa
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Tojásallergiások esetében előfordulhat keresztreakció a csirkehúsra, azonban a csirkehús immunválaszt kiváltó hatása alacsony, ezért a fogyasztása csak erősen pozitív reakció esetében az orvos utasítása alapján kerülendő.
Elkészítése:
- A csirkecombokról mosás után lefejtjük a bőrét, két csapott mokkáskanál himalájai sóval bedörzsöljük, és egy evőkanál felolvasztott margarinon lassú tűzön pirítani kezdjük. Ha már megpirult, egy kevés vizet öntünk alá és úgy pároljuk tovább.
- Az újburgonyáról lekaparjuk a héját, és alapos mosás után a másik evőkanál margarinon megpirítjuk, megsózzuk, majd fedő alatt megpároljuk.
- Amikor az újburgonya és a hús már átsült és megpuhult, elkészítjük az öntetet: a rizstejet összekeverjük a rizsliszttel, a citromlével és a karikákra vágott újhagymával, beleszórjuk a köménymagot és egy csipetnyi sót. Alacsony hőmérsékleten folyamatosan kevergetve felforraljuk, a végén pedig hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet.
- A húst az újburgonyával és az öntettel együtt tálaljuk.
Recept és fotó: © Szegedi Éva
Lektorálta: Szabó Alexandra dietetikus