Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Gluténmentes szilvás gombóc

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes étel

2016. február 19. - Mentes Konyha

szilvas_gomboc_blog01.JPG

Igazi téli étel, amely feldobhatja ezeket a szürke napokat. A gluténérzékenyeknek sem kell lemondaniuk a finom gombócról, az alábbi recept alapján puha és ízletes lesz. Még most érdemes elkészíteni, mert tavasszal az újburgonya erre már nem alkalmas.

Hozzávalók 10 db gombóchoz:

10 dkg gluténtól és tejtől mentes zsemlemorzsa
3+1 mokkáskanál étolaj
30 dkg burgonya
2 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
csipetnyi só
10 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
2,5 dkg gluténmentes, laktózmentes kenyér vagy sütemény lisztkeverék
2 tojás
1 evőkanál garantáltan gluténmentes puffasztott amaránt
1 evőkanálnyi garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
5 szem mélyhűtött vagy befőttként eltett szilva
1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj

Az amaránt csak akkor számít garantáltan gluténmentesnek, ha termesztése, feldolgozása, értékesítése, valamint az étel elkészítése során nem szennyeződött gluténnal.

A recept a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

 Elkészítése:

- A zsemlemorzsát megpirítjuk 3 mokkáskanál étolajon.

- A burgonyát héjában megfőzzük, ezután megtisztítjuk és burgonyanyomón áttörjük.

- Amikor már nem forró, de még meleg, villával beledolgozzuk a margarint és a sót.

- Hozzáadjuk a kukoricalisztet, a gluténmentes lisztkeveréket, a tojást és az amarántot, majd homogén tésztát gyúrunk belőle. Ha túlságosan lágynak találnánk a tésztát, egy kevés gluténmentes lisztkeveréket dolgozunk még bele.

- Feltesszük forrni a vizet 1 mokkáskanál étolajjal.

- Kukoricaliszttel megszórt deszkán kinyújtjuk a tésztát, majd 10 db 10*10 cm-es négyzetre vágjuk. A maradék tésztából rövid nudlikat sodrunk.

- Félbevágjuk és kimagozzuk a megmosott szilvát, fél-fél szilvaszemet a négyzetekre helyezünk, mindet megszórjuk egy késhegynyi fahéjjal. A szilvára hajtogatjuk a négyzetek sarkait, azután óvatos mozdulatokkal összenyomogatjuk, elegyengetjük a tésztát, hogy sehol ne legyen rés a gombócokon.

- A már lobogó vízbe tesszük a gombócokat és a nudlikat. Amikor feljönnek a víz felszínére, még 2 percig főzzük.   

- A vízből kivéve mindet leszűrjük, a zsemlemorzsás edénybe helyezzük, és megforgatjuk a morzsában.

- Melegen tálaljuk.

szilvas_gomboc_blog02.JPG

 Recept és fotó: © Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr168358144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása