Egyszerű vegetáriánus étel fűszerekkel feldobva. Azok is elkészíthetik, akik nem fogyaszthatnak gluténtartalmú ételeket, tejet és tojást.
Gluténérzékenyek csak olyan kukoricalisztet és kukoricakeményítőt vásároljanak, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy az nem szennyeződött gluténnal! A gluténmentes liszteket, termékeket mindig elkülönítve kell tárolni a gluténtartalmú alapanyagoktól! Minden esetben ellenőrizni kell a felhasznált alapanyagok összetételét!
Hozzávalók a főzelékhez:
50 dkg friss vagy fagyasztott zsenge zöldborsó
2dl gluténtól és tejtől mentes rizsital
1 kávéskanál garantáltan gluténmentes kukoricakeményítő
1 kávéskanál garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
1 mokkáskanál a következő fűszerekből: kakukkfű, tárkony, só, valamint frissen vágott petrezselyem
Hozzávalók a gombapörkölthöz:
40 dkg gomba
egy kis fej vöröshagyma
fél zöldpaprika
fél paradicsom
egy mokkáskanál a következő fűszerekből: só, őrölt köménymag, őrölt fekete bors
egy kávéskanál őrölt csemegepaprika
egy evőkanál étolaj
Elkészítése:
- A megtisztított zöldborsót a tárkonnyal, a kakukkfűvel és a sóval feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. Fedő alatt puhára főzzük.
- Közben a gombát megtisztítjuk, megmossuk, felszeleteljük; a hagymát karikákra vágjuk, a paprikát és a héjától megtisztított paradicsomot felkockázzuk.
- Olajon kissé megpirítjuk a hagymát, a paprikát és a paradicsomot. Beleforgatjuk a gombát, rászórjuk a fűszereket és a pirospaprikát, felöntjük egy kevés vízzel, és puhára pároljuk.
- A rizstejjel csomómentesre keverjük a kukoricakeményítőt és a kukoricalisztet, majd kanalanként hozzákeverünk 4-5 evőkanálnyit a zöldborsó forró főzőlevéből. Ezt a habarást a főzelékhez keverjük, beleszórjuk a petrezselymet, és az egészet felforraljuk.
- A főzeléket a gombapörkölttel tálaljuk.
Recept és fotó: © Szegedi Éva