Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Kisokos a cukorpótlókról és az édesítőszerekről

2015. január 23. - Mentes Konyha

jazminos_gyumolcssalata_blog02.JPG

Tudod-e, hogy mi a különbség a cukorpótlók és a mesterséges édesítőszerek között?

A cukorpótlók vagy cukorhelyettesítő anyagok energiaértéke azonos a cukoréval, de előnyük, hogy a szacharóznál (nádcukor, répacukor, juharcukor) kisebb mértékben, és elhúzódóbban emelik a vércukorszintet. A cukorpótlók szénhidráttartalmát be kell számítani a cukorbeteg diétába.

A mesterséges édesítőszerek energiaértéke elhanyagolható, nem jelentenek energiatöbbletet a szervezetnek. Nem befolyásolják a vércukorszintet, így jól alkalmazhatók a cukorbetegek diétájában.


 A cukorpótlók

 

A cukorpótlók vagy cukorhelyettesítő anyagok energiaértéke azonos a cukoréval, de előnyük, hogy a szacharóznál kisebb mértékben, viszont elhúzódóbban emelik a vércukorszintet. Ezek a készítmények jól alkalmazhatók azoknál a termékeknél, ahol a cukor tömege nélkülözhetetlen, mint pl.: piskótákban, lekvárokban, csokoládékban. Fontos tudni, hogy ezeknek a termékeknek is közel azonos az energia értéke, mint a hagyományos készítményeké, ezért főként normál testsúlyú embereknek javasolt a fogyasztásuk, kis mennyiségben. Mivel a cukorpótlók szénhidrátok, a cukorbeteg diétába be kell számítani az elfogyasztott mennyiséget. Édesítő erejük 0,4-1-szeres a répacukorhoz képest, így a hasonló édesítő hatás eléréséhez van, hogy kétszer annyi szükséges belőle.

Fruktóz

Más néven gyümölcscukor 30-50%-kal édesebb a répacukornál, naponta maximum 50 g fogyasztható belőle.

Szorbit

Édesítő ereje csupán a répacukor 30-50%-a, napi maximális adagja 30-50 g. Túlzott fogyasztása haspuffadást és hasmenést okozhat.

A xilit vagy nyírfacukor

Édesítő ereje a cukoréval azonos, viszont előnye, hogy energiatartalma csupán kétharmada. Sütésnél, főzésnél a recept szerinti cukormennyiségnek megfelelően adagolható. Túlzott fogyasztása hasmenést, haspuffadást válthat ki az arra érzékeny egyéneknél. Szénhidrát beszámítással a cukorbetegek diétájába is beilleszthető.

Sztevia (sztívia, jázminpakóca)

Az Európai Unióban engedélyezett édesítőszerek legújabb tagja. 200-300-szor édesebb a cukornál, miközben energiamentesnek tekinthető. Az elfogadható napi beviteli értékét 240 mg napi egy 60 kg-os nő esetében.

 

 

 Az édesítőszerek

 

Bár a mesterséges-vagy más néven intenzív édesítőszerek körül mindig ott lebeg a kétség, érdemes tisztában lenni azzal, hogy a boltok polcain különböző fantázianévvel, tabletta, folyadék vagy por formájában milyen összetételű édesítőszerek találhatók.

A szacharin édesítő hatása 300-szor nagyobb a répacukorénál. Ha a szacharinnal édesített ételt forraljuk, kesernyés, fémes utóíz keletkezik. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által javasolt napi beviteli maximuma (ADI = Acceptable Daily Intake) 5 mg /testtömegkilogramm.

A ciklamát 30-szor édesebb a répacukornál. Mivel hőstabil, bátran használható ételkészítéshez, befőzéshez. Napi javasolt beviteli maximuma 1 mg/testtömegkilogramm.

Az aszpartám édesítő ereje 200-szor nagyobb a répacukorénál, hőérzékeny, így főként italok és gyümölcskészítmények édesítésére szolgál. Az aszpartámot a PKU-ban (fenilketonuria - anyagcsere betegség) szenvedő betegek nem fogyaszthatják. Mivel a szervezetben hasznosuló két aminosavból áll, energiát szolgáltat. E körül az édesítőszer körül folyik a legnagyobb vita: a szakemberek egy része szerint ártalmatlan, mások szerint rákos megbetegedéseket, koraszülést okoz. Az aszpártám egyike a legalaposabban bevizsgált élelmiszer összetevőknek, melynek biztonságos fogyasztását nagyszámú tanulmány támasztja alá. Az EU-ban szabadon forgalmazható.

Az aceszulfám-K édes íze szempontjából hasonló az aszpartámhoz, hőstabil és nincs mellékíze.  ADI-je 15 mg/ testtömegkilogramm.

A taumatin teljesen természetes anyag: egy Nyugat-Afrikában honos cserje gyümölcséből, a katemféből vonják ki. Édesítő ereje 3000-szerese a répacukorénak. Érdekessége, hogy erősíti az ízérzékelést, és ízmódosító hatása is van.

A neoheszperidin DC egy intenzív szer, amelyet a narancshéj természetes keserű anyagának lúgos kezelésével és hidrogénezésével állítanak elő. Édesítő hatása 1500-1800-szorosa a répacukorénak. Előnye, hogy nem szívódik fel, és rendkívül hőstabil.

A szukralóz pár éve került az engedélyezett édesítőszerek listájára. Vízben jól oldódik, hőstabil és 600-szor édesebb a répacukornál. ADI-je 15 mg/ testtömegkilogramm.

Az aszpartám-aceszulfám só 64%-ban aszpartámból és 36%-ban aceszulfámból áll. Íze nagyon hasonló a cukorhoz, mellékíze nincs. Az aszpartám felszívódik a szervezetben, míg az aceszulfám a vizelettel változatlan formában kiürül.

Szabályozások

 

Ha édesítőszert vagy cukorpótlót adnak egy termékhez, a címkén fel kell tüntetni jelenlétüket. Az E 950 - 968 közöttiek jelölik az édesítőszereket és cukorpótlókat (kivétel ez alól a szorbit és a mannit, amelyek jelölése E 420, illetve E 421).

Édesítőszerek csak a Magyar Élelmiszerkönyvben lévő táblázatban felsorolt élelmiszerekhez, az ott megadott mennyiségben használhatók fel, édesítési célokra. Ha a termék hozzáadott cukrot és édesítőszert is tartalmaz, a terméken fel kell tüntetni a „cukorral és édesítőszerrel” kifejezést.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal álláspontja szerint az engedélyezett édesítőszerek és cukorpótlók – a meghatározott mennyiségben – biztonsággal fogyaszthatók. Elsősorban azonban a cukorbetegek és fogyni vágyók részére ajánlott az alkalmazásuk.

Forrás:
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
www.mdosz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr657098345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jet set 2015.01.24. 19:23:14

Még hogy az aszpartámnak nincs mellékíze.

gabardin 2015.01.24. 22:33:16

szőlőcukor, eritrit, kókuszvirág cukor, maltitol?

kvadrillio 2015.01.25. 00:11:14

SOHA NEM HASZNÁLNÉK SEMMIFÉLE CUKORHELYETTESÍTŐT !!!

inkább a cukrot csökkenteném.

gabardin 2015.01.25. 08:15:09

@kvadrillio: mielőtt elküldöd a hozzászólásod, átnézed? Ez így olvashatatlan.
Cukorhelyettesítők közt is van olyan, ami nem ártalmas, bátran kísérletezz, hogy mi az amit a te szervezeted tolerál. Mi a családban fruktóz felszívódási zavarban szenvedő miatt kényszerültünk rá a váltásra. Az édesítőszerek csoportja fel sem merült, de annyi mással lehet helyettesíteni a "hagyományos" cukrot.
süti beállítások módosítása