A karácsony elképzelhetetlen édességek nélkül, de gondolni kell a különböző ételérzékenységben szenvedőkre is. Ez a sütemény glutén és tej nélkül készült, ráadásul a nehéz vajas krémek helyett gyümölccsel.
Aki nem fogyaszthat cukrot, vagy egészségtudatosan táplálkozik, az is elkészítheti, a cukor pótlására - többek között - a nyírfacukor is alkalmas A cukornál kevesebb kalóriát tartalmaz, nem szívódik fel teljes mértékben, ezért nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.
Hozzávalók:
12 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
25 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
késhegynyi szódabikarbóna
2 tojás
3 evőkanál garantáltan gluténmentes nyírfacukor
4 evőkanál gluténtól és tejtől mentes szójajoghurt
40 dkg idénygyümölcs (alma, friss meggy vagy leszűrt diabetikus meggybefőtt)
2 evőkanál garantáltan gluténmentes nyírfacukorral készült házi baracklekvár
Mentes konyha ételallergiásoknak
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
A recept nyírfacukorral készült, más hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
Gluténérzékenyek csak olyan nyírfacukrot vásároljanak, amelyen a gyártó vagy a forgalmazó feltüntette, hogy az előállítás vagy csomagolás során a termék nem szennyeződött gluténnal!
A nyírfacukor nagy mennyiségű fogyasztása haspuffadást, hasmenést okozhat az arra érzékeny egyéneknél, ezért napi 30-50 g-nál nagyobb mennyiségben nem ajánlott fogyasztása.
A nyírfacukor szénhidrát beszámítással a cukorbetegek diétájába is beilleszthető.
Elkészítése:
- A margarint elkészítés előtt 15 perccel kivesszük a hűtőből .
- A kukoricalisztbe keverjük a szódabikarbónát, majd szétmorzsoljuk benne a margarin felét.
- Hozzáadjuk a 2 tojást, 2 evőkanál nyírfacukrot és a 4 evőkanál szójajoghurtot. Egyneművé gyúrjuk a tésztát, és negyed órán át hűtőszekrényben pihentetjük.
- Közben kikenünk egy szétkapcsolható tortaformát egy kevés margarinnal, és szétrázunk benne egy kiskanálnyi kukoricalisztet.
- A megmosott gyümölcsöt vékony cikkekre vágjuk.
- A maradék margarint lassú tűzön felolvasztjuk 1 evőkanál nyírfacukorral, majd hozzákeverjük a baracklekvárt.
- A tésztát óvatosan kinyújtjuk, és belesimítjuk a tortaforma aljára, úgy, hogy egy kis pereme legyen. A többi tésztából óvatosan rudakat sodrunk - ez lesz a rács a sütemény tetején.
- Elrendezzük a gyümölcsöt a tésztán, megkenjük az olvasztott cukros-lekváros margarinnal, majd a tetejére fektetjük a tésztarudakat rácsformában.
- Előmelegített sütőben sötét arany színűre sütjük.
Recept és fotó: © Szegedi Éva.