A dipek, kencék nem véletlenül népszerűek. Uzsonnára, vacsorára, vendégvárónak is kiválóan alkalmasak. Készíthetjük tisztán növényi hozzávalókkal is, ilyenkor dúsítsuk értékes magvakkal.
Sült zöldségek és diós dip
Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával
Hozzávalók:
1 db kis padlizsán
2-2 db sárgarépa és petrezselyemgyökér
2 db édesburgonya
15 dkg csiperkegomba
3 evőkanál házilag tisztított és apróra vágott dióbél
3 dl gluténtól és tejtől mentes növényi főzőkrém
3 evőkanál olaj
3 mokkáskanál só
2 kávéskanál citromlé
késhegynyi őrölt köménymag
egy gerezd fokhagyma
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
A párolt zöldségek elkészítése:
- A sárgarépát és petrezselyemgyökeret, édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, hosszúkásra vágjuk.
- A megmosott padlizsánt csíkokra vágjuk.
- 1 mokkáskanál sót belekeverünk 2 evőkanál olajba, majd minden darab zöldséget - a gomba kivételével - bekenünk vele.
- Az olajjal átkent zöldségféléket serpenyőben megpirítjuk, majd lefedve megpároljuk. Nagyon kevés vizet önthetünk alá.
A mártás elkészítése:
- Összezúzzuk a fokhagymát, apróra vágjuk a dióbelet.
- A gombát 1 evőkanál olajon 1 mokkáskanál sóval megpároljuk, mikor levet eresztett, hozzáadjuk a fokhagymát, a diót, az őrölt köménymagot.
- Tíz percig együtt pároljuk, majd felöntjük a növényi főzőkrémmel, összeforraljuk. Belekeverjük a citromlevet és 1 mokkáskanál sót.
- Előmelegített tálon és mártásos csészében tálaljuk.
Hummusz
Laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus
Hozzávalók:
10 dkg csicseriborsó
10 dkg fehér szezámmag
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1 teáskanál extra szűz olívaolaj
1 kis gerezd fokhagyma
1 szál újhagyma, vagy 1 mokkáskanálnyi reszelt lilahagyma
1 fél mokkáskanál himalájai só
késhegynyi őrölt csemegepaprika
A csicseriborsó értékes táplálék magas ásványi anyag, fehérje, rost, valamint C-vitamin és B6-vitamin tartalma miatt.
A keresztallergia miatt a szójára érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki.
Gluténérzékenyeknek nem javasoljuk a csicseriborsó esetleges keresztszennyeződése miatt.
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
Elkészítése:
- A csicseriborsót a felhasználás előtti napon megmossuk, leszűrjük, és beáztatjuk annyi vízben, hogy ellepje. Másnap egy kevés vízben feltesszük főzni, és amikor már megpuhult, a főzőlében hagyjuk kihűlni.
- A szezámmagot serpenyőben kissé megpirítjuk, és amikor kihűlt, kávédarálóban megőröljük.
- A csicseriborsót a szezámmaggal, a fokhagymával, a hagymával, az olívaolajjal és a citromlével együtt botmixer segítségével krémessé törjük, majd hozzákeverjük a sót és a paprikát. Ha túl sűrű a krém, a főzőlével hígíthatjuk.
- Nyers zöldségekkel tálaljuk, zöldségcsíkokkal kanalazhatjuk.
Hamis pesto verde
Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával
Hozzávalók:
egy nagy csokor friss petrezselyem
2 evőkanál dió
4 evőkanál szezámmag
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1/2 mokkáskanál himalájai só
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
Elkészítése:
- A petrezselyem zöldjét megmossuk, lerázzuk róla a vizet és kis darabokra szeljük.
- A 2 evőkanál diót apróra vágjunk.
- A 4 evőkanál szezámmagot megpirítunk és ledaráljunk.
- A petrezselyemhez adjuk az összevágott diót, a szezámmagot,1 gerezd fokhagymát összevágva, az 1 evőkanál extra szűz olívaolajat és a ½ mokkáskanál himalájai sót.
- Az alapanyagokat botmixerrel összedolgozzuk, és készen van a petrezselymes hamis pesto verde!
- Gluténtól, tejtől, tojástól mentes sós kekszet vagy kenyeret ajánlunk hozzá
Receptek: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.
Eredeti recept: 2012.03.25.