Nem szívesen mondok le a citromhéj aromájáról, amikor süteményeket, gyümölcsleveseket, krémeket, vagy különleges mártásokat készítek. Ezért fontos, milyen citromot vásárolok, és hogyan dolgozom fel.
A citrusfélék héja –így a citromé is – általában vegyszerrel szennyezett. Termesztésük során rovarölő, gyomirtó, gombaölő készítményeket használnak. Szüretelést követően héjukat különböző fényező, párolgáscsökkentő, romlás- illetve gombaellenes szerrel kezelik. Héjuk felhasználása veszélyezteti az egészséget, még lemosás után sem használhatók, ugyanis bizonyos gombaölő szerek (imazalil, prokloráz) felszívódnak a héjban.
Ha citromot vásárolok, a "bio" vagy "kezeletlen" jelzést keresem rajta. A vegyszeres kezelés nélkül forgalmazott gyümölcsöknek a héját is lehet fogyasztani. Bár "cserében" gyorsan romlanak, emiatt már a vásárlásnál is figyelni kell, hogy hibátlant találjak. Ezután gyorsan feldolgozom, hogy a mélyhűtőben várjanak a felhasználásra.
A biocitromokat feldolgozás előtt alaposan megmosom meleg vízzel, és papírtörlővel áttörölöm.
- A citromokat vékony szeletekre vágom héjukkal együtt. Alufóliából kb. 10x10-es négyzeteket vágok ki, és a citromszeleteket ezzel választom el. Dobozba, vagy vastagabb fagyasztó zacskóba teszem és lezárom. Felhasználáskor egy-egy szeletet könnyűszerrel le lehet választani az alufóliáról.
- Vékony csíkokban meghámozom a citromot úgy, hogy a fehér részt ne vágjam bele. Ezek kis dobozban kerülnek a mélyhűtőbe. A megmaradt gyümölcsöket szintén felszeletelve, alufólia lapokkal elválasztva fagyasztom le.
- A legszebb citromok héját lereszelem, ügyelve, hogy a fehér részt ne reszeljem bele, kis adagokra osztom, és egyszerűen fóliába csomagolom, a kis csomagok egy dobozba kerülnek. A héj nélküli gyümölcsöket lezárva, csomagolva a hűtőbe teszem felhasználásig, vagy az előbb ismertetett módon lefagyasztom.
A mélyhűtőbe eltett citromhéj a szárítottal szemben nem veszíti el az aromáját.
Cukormentes citromkrém
Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes
A fotó illusztráció
Hozzávalók:
1/2 liter gluténtól és tejtől mentes rizsital
1 db vegyszeres kezelés nélküli citrom
1 csomag gluténmentes, laktózmentes citromízű pudingpor
3 evőkanál eritritol
néhány citromfű levél
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Csak házilag lereszelt bio citromhéjat használjunk, az előre lereszelt citromhéj glutént tartalmazhat.
Elkészítése:
- Az egy biocitrom héját lereszeljük.
- A pudingport néhány evőkanál hideg rizsitallal és az eritritollal simára keverjük, belekeverjük a citromhéj felét, majd az előírásnak megfelelően megfőzzük.
- Addig kevergetjük, amíg félig kihűlt. A citrom levét kicsavarjuk és belekeverjük a kész pudingba.
- Poharakba öntjük, citromfűvel, reszelt citromhéjjal, gránátalma magjával díszítjük, lehűtve fogyasztjuk.