Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Így teszem el a bio citromot a mélyhűtőbe

Ráadás recept: Cukormentes citromkrém

2017. február 27. - Mentes Konyha

citrom01.jpg

Nem szívesen mondok le a citromhéj aromájáról, amikor süteményeket, gyümölcsleveseket, krémeket, vagy különleges mártásokat készítek. Ezért fontos, milyen citromot vásárolok, és hogyan dolgozom fel.

A citrusfélék héja –így a citromé is – általában vegyszerrel szennyezett. Termesztésük során rovarölő, gyomirtó, gombaölő készítményeket használnak. Szüretelést követően héjukat különböző fényező, párolgáscsökkentő, romlás- illetve gombaellenes szerrel kezelik. Héjuk felhasználása veszélyezteti az egészséget, még lemosás után sem használhatók, ugyanis bizonyos gombaölő szerek (imazalil, prokloráz) felszívódnak a héjban.

Ha citromot vásárolok, a "bio" vagy "kezeletlen" jelzést keresem rajta. A vegyszeres kezelés nélkül forgalmazott gyümölcsöknek a héját is lehet fogyasztani. Bár "cserében" gyorsan romlanak, emiatt már a vásárlásnál is figyelni kell, hogy hibátlant találjak. Ezután gyorsan feldolgozom, hogy a mélyhűtőben várjanak a felhasználásra.

citrom02.jpg

A biocitromokat feldolgozás előtt alaposan megmosom meleg vízzel, és papírtörlővel áttörölöm.

  1. A citromokat vékony szeletekre vágom héjukkal együtt. Alufóliából kb. 10x10-es négyzeteket vágok ki, és a citromszeleteket ezzel választom el. Dobozba, vagy vastagabb fagyasztó zacskóba teszem és lezárom. Felhasználáskor egy-egy szeletet könnyűszerrel le lehet választani az alufóliáról.
  2. Vékony csíkokban meghámozom a citromot úgy, hogy a fehér részt ne vágjam bele. Ezek kis dobozban kerülnek a mélyhűtőbe. A megmaradt gyümölcsöket szintén felszeletelve, alufólia lapokkal elválasztva fagyasztom le.
  3. A legszebb citromok héját lereszelem, ügyelve, hogy a fehér részt ne reszeljem bele, kis adagokra osztom, és egyszerűen fóliába csomagolom, a kis csomagok egy dobozba kerülnek. A héj nélküli gyümölcsöket lezárva, csomagolva a hűtőbe teszem felhasználásig, vagy az előbb ismertetett módon lefagyasztom.

A mélyhűtőbe eltett citromhéj a szárítottal szemben nem veszíti el az aromáját.

Cukormentes citromkrém

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes

citrom03.jpgA fotó illusztráció

Hozzávalók:

1/2 liter gluténtól és tejtől mentes rizsital

 1 db vegyszeres kezelés nélküli citrom

 1 csomag gluténmentes, laktózmentes citromízű pudingpor

 3 evőkanál eritritol

 néhány citromfű levél

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Csak házilag lereszelt bio citromhéjat használjunk, az előre lereszelt citromhéj glutént tartalmazhat.

Elkészítése:

- Az egy biocitrom héját lereszeljük.

- A  pudingport néhány evőkanál hideg rizsitallal és az eritritollal simára keverjük, belekeverjük a citromhéj felét, majd az előírásnak megfelelően megfőzzük.

 - Addig kevergetjük, amíg félig kihűlt. A citrom levét kicsavarjuk és belekeverjük a kész pudingba.

- Poharakba öntjük, citromfűvel, reszelt citromhéjjal, gránátalma magjával díszítjük, lehűtve fogyasztjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr3212271572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása