1. A növényi főzőkrémek kizárólag növényi alapanyagból készültek, és tejfehérjétől, laktóztól mentesek. Vigyázat! Néhány típus tejszármazékot tartalmaz, annak ellenére, hogy növényinek nevezik!
2. Használható főzéshez (sűrítés), sütéshez, díszítéshez.
3. Rizsből, pálmazsírból, kókuszzsírból, tengeri algából is készítik, vagy ezen anyagok hozzáadásával.
4. A kókuszkrém kókuszzsírból készül. A kókusztej, bár hígabb a főzőkrémeknél, mártásokhoz, szószokhoz, édességekhez használható. Édeskés íze miatt a fűszerezést érdemes átgondolni sós ételek sűrítésekor.
5. A zabkrémet, zabtejszínt, zabtejet gluténérzékenyek nem fogyaszthatják! Az újabb kutatások szerint a zabban található avenin, amely hasonlít a gliadinhoz, a coeliakiások egy részénél elindítja a károsító mechanizmust.
6. A növényi krémeknek van habbá verhető és cukrozott formája is édességekhez. A növényi krémekből felvert hab soha nem lesz olyan állagú, mint a tejszínhab, de ha gépi habverővel habosítjuk fel, olyan lesz az állaga, mint a félig felvert tejszínhabnak.
A kókusztejből úgy lehet habot verni, hogy előtte hűtőben lehűtjük, majd a felső a sűrű részt leszedjük és ebből verjük fel a habot. A kókusztej a tejhez hasonlóan habosítható is, például capuccinohoz.
7. Sok növényi krém szóját vagy karragént tartalmaz.
8. A főzőkrémek lecitint is tartalmazhatnak! A lecitint kivonhatják például szójából vagy tojásból is. A szójára, illetve a tojásra allergiások ezeket a termékeket nem fogyaszthatják!
9. A zabkrém, zabtejszín, zabtej enyhén kesernyés ízű lehet, ezért picit erősebb fűszerezést kívánnak
10. Mindig figyelmesen olvassátok el a főzőkrémek összetételét, hogy kiszűrjétek az estleges allergéneket! Csak olyan főzőkrémet vásároljatok, amelyen pontosan és részletesen feltüntetik, milyen alapanyagokat használtak fel készítésükkor!
(Az összeállítás Szabó Alexandra dietetikus lektorálásával készült.)
Copyright © Szegedi Éva - Szabó Alexandra