A hozzáadott cukor nélkül készült süteményt gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A receptet dietetikus ellenőrizte.
Hozzávalók a piskótához:
80 gramm garantáltan gluténmentes rizsliszt
3 egész tojás
25 gramm gluténmentes por alapú édesítőszer (mi eritritollal készítettük)
5 gramm gluténmentes margarin
Hozzávalók a túrókrémhez:
250 gramm zsírszegény tehéntúró
30 gramm gluténmentes por alapú édesítőszer
20 gramm gluténmentes natúr joghurt
1 kiskanál vegyszeres kezelés nélküli citrom lereszelt héja
A tepsi kikenéséhez:
5 gramm gluténmentes margarin
5 gramm garantáltan gluténmentes rizsliszt
Gluténérzékenyek csak garantáltan gluténmentes rizslisztet és édesítőszert használjanak. Ha a csomagoláson nem találunk információt, kérjünk írásos információt a gyártótól.
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
A kereskedelemben kapható citromok héját különböző fényező, párolgáscsökkentő, romlás- illetve gombaellenes szerrel kezelik, és ezért felhasználásuk veszélyeztetheti az egészséget, még lemosás után sem használhatók. Csak a garantáltan vegyszeres kezelés nélküli citrom héját használjuk fel. Az ilyen áru csomagolásán ez fel van tüntetve. Erről bővebben itt lehet olvasni.
Elkészítése:
- A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk.
- A három tojás sárgáját krémesre keverjük a 25 gramm édesítőszerrel és a 80 gramm rizsliszttel, majd kanalanként beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
- A margarinnal és rizsliszttel kikent kis méretű tepsibe töltjük, és előmelegített sütőben 160 fokon megsütjük.
- A túrót habosra keverjük a 30 gramm édesítőszerrel és a 20 gramm natúr joghurttal, majd reszelt citromhéjjal ízesítjük.
- A kihűlt piskótalapot keresztben felvágjuk, majd 5x5 cm-es kockákra szeljük, a kockákat pedig egyenként megtöltjük a túrókrémmel.
Az eritritol nagy mennyiségű fogyasztása esetén haspuffadást, hasmenést okozhat az arra érzékeny egyéneknél. Esetenként allergiás reakciót is okozhat:csalánkiütés, arc és nyak kipirulás, izzadás, vérnyomás emelkedés és nehézlégzés.
Recept és fotó: © Szegedi Éva
Lektorálta: Szabó Alexandra dietetikus