Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Hamis majonézes burgonya

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus étel

2019. április 18. - Mentes Konyha

hamis_majonezes_burgonya_01.jpg

A tejre és tojásra érzékenyeknek sem kell lemondani a majonézes burgonya ízéről. A tejföl és a tojás alapú majonéz remekül helyettesíthető mentes hozzávalókkal. Ráadásul gluténmentes is lehet!

Hozzávalók:

- 5 db nagyobb burgonya

- 3 dl gluténtól és tejtől mentes, növényi eredetű, tejszínt helyettesítő krém

- 2 evőkanál frissen csavart lime vagy citrom

- 1 mokkáskanál só

- 1 csapott evőkanál gluténtól és tejtől mentes mustár

- 1 mokkáskanál kristálycukor

- 1 késhegynyi őrölt köménymag

- 1 kis csokor petrezselyem

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

hamis_majonezes_burgonya_04.jpg

Elkészítése:

- Az alaposan megmosott burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, majd megtisztítjuk.

- A teljesen kihűlt burgonyákat vékony karikára vágjuk.

- A főzőkrémet a mustárral, a citromlével, a cukorral, a sóval és az őrölt köménymaggal simára keverjük.

- A burgonyát óvatosan belekeverjük a mártásba.

- A petrezselymet összevágjuk és a salátára szórjuk.

- Hidegen tálaljuk. Húsok mellé vagy hidegtálra kiváló.

Recept és fotó © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.

Citromos-narancsos raguleves

Gluténmentes, tejmentes étel

raguleves_04_blogvj.jpg

Ezt a finom, könnyű levest először a Fahéj magazinnak készítettük. Most a Mentes Konyhán is közreadjuk egy kis változtatással, hiszen mindig kísérletezünk, keressük az új ízeket. Nagyon jól sikerült!

Hozzávalók:

25 dkg csirkemellfilé

2 evőkanál olaj

3 mokkáskanál só

½ mokkáskanál házilag tört színes bors

25 dkg az alábbi zöldségekből összesen: sárgarépa, zsenge zöldbab, brokkoli, zsenge zöldborsó

½ mokkáskanál házilag darált köménymag

½ mokkáskanál majoránna

1 kiskanál reszelt vöröshagyma

1 mokkáskanál tárkony

½ mokkáskanál reszelt bio citromhéj

csipetnyi sáfrányos szeklice

2 dl gluténtól és tejtől mentes rizskrém

1 evőkanál garantáltan gluténmentes fehér rizsliszt

2 evőkanál friss citromlé

2 evőkanál friss narancslé

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

raguleves_02_blogvj.jpg

Elkészítése:

- A csíkokra vágott csirkemellet 1 evőkanál olajon 1 mokkáskanál sóval megpároljuk és kissé megpirítjuk. 2 dl vízzel felengedjük, színes borssal megszórjuk, felforraljuk.

- A zöldségfélét megtisztítjuk, megmossuk, a sárgarépát, a zellert és a zöldbabot csíkokra vágjuk, a brokkolit rózsáira szedjük, négy részre vágjuk.

- 1 evőkanál olajon megpirítjuk és megpároljuk a zöldséget ½ mokkáskanál őrölt köménnyel, ½ mokkáskanál majoránnával, a reszelt vöröshagymával és 1 mokkáskanál sóval.

- Felöntjük 1 l vízzel, összeforraljuk, hozzáadjuk a húshoz. A tárkonnyal, a citromhéjjal, a sáfrányos szeklicével és a maradék sóval ízesítjük, puhára főzzük.

- A rizskrémet csomómentesre keverjük a rizsliszttel, felengedjük egy merőkanálnyi levessel, majd a levesbe öntjük, és az egészet felforraljuk.

Tálalás előtt citromlével,narancslével ízesítjük.

Tejmentes zöldséges uzsonnakrémek

Sült zöldségek és diós dip - Hummusz - Hamis pesto

martogatos_collage01.png

A dipek, kencék nem véletlenül népszerűek. Uzsonnára, vacsorára, vendégvárónak is kiválóan alkalmasak. Készíthetjük tisztán növényi hozzávalókkal is, ilyenkor dúsítsuk értékes magvakkal.

Sült zöldségek és diós dip

 sultzoldmartassal02.gif

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Hozzávalók:

1 db kis padlizsán

2-2 db sárgarépa és petrezselyemgyökér

2 db édesburgonya

15 dkg csiperkegomba

3 evőkanál házilag tisztított és apróra vágott dióbél

3 dl gluténtól és tejtől mentes növényi főzőkrém

3 evőkanál olaj

3 mokkáskanál só

2 kávéskanál citromlé

késhegynyi őrölt köménymag

egy gerezd fokhagyma

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

A párolt zöldségek elkészítése:

- A sárgarépát és petrezselyemgyökeret, édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, hosszúkásra vágjuk.

- A megmosott padlizsánt csíkokra vágjuk.

- 1 mokkáskanál sót belekeverünk 2 evőkanál olajba, majd minden darab zöldséget - a gomba kivételével - bekenünk vele.

 - Az olajjal átkent zöldségféléket serpenyőben megpirítjuk, majd lefedve megpároljuk. Nagyon kevés vizet önthetünk alá.

A mártás elkészítése:

- Összezúzzuk a fokhagymát, apróra vágjuk a dióbelet.

- A gombát 1 evőkanál olajon 1 mokkáskanál sóval megpároljuk, mikor levet eresztett, hozzáadjuk a fokhagymát, a diót, az őrölt köménymagot.

- Tíz percig együtt pároljuk, majd felöntjük a növényi főzőkrémmel, összeforraljuk. Belekeverjük a citromlevet és 1 mokkáskanál sót.

- Előmelegített tálon és mártásos csészében tálaljuk.

 

Hummusz 


hummusz_kis01.JPG

Laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus 

Hozzávalók:

10 dkg csicseriborsó

10 dkg fehér szezámmag

1 evőkanál frissen facsart citromlé

1 teáskanál extra szűz olívaolaj

1 kis gerezd fokhagyma

1 szál újhagyma, vagy 1 mokkáskanálnyi reszelt lilahagyma

1 fél mokkáskanál himalájai só

késhegynyi őrölt csemegepaprika

A csicseriborsó értékes táplálék magas ásványi anyag, fehérje, rost, valamint C-vitamin és B6-vitamin tartalma miatt.

A keresztallergia miatt a szójára érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki.

Gluténérzékenyeknek nem javasoljuk a csicseriborsó esetleges keresztszennyeződése miatt.

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

Elkészítése:

- A csicseriborsót a felhasználás előtti napon megmossuk, leszűrjük, és beáztatjuk annyi vízben, hogy ellepje. Másnap egy kevés vízben feltesszük főzni, és amikor már megpuhult, a főzőlében hagyjuk kihűlni.

- A szezámmagot serpenyőben kissé megpirítjuk, és amikor kihűlt, kávédarálóban megőröljük.

- A csicseriborsót a szezámmaggal, a fokhagymával, a hagymával, az olívaolajjal és a citromlével együtt botmixer segítségével krémessé törjük, majd hozzákeverjük a sót és a paprikát. Ha túl sűrű a krém, a főzőlével hígíthatjuk.

- Nyers zöldségekkel tálaljuk, zöldségcsíkokkal kanalazhatjuk.

 

Hamis pesto verde  


hamis_pesto01.JPG

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Hozzávalók:

egy nagy csokor friss petrezselyem

2 evőkanál dió

4 evőkanál szezámmag

1 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

1/2 mokkáskanál himalájai só

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

Elkészítése:

 - A petrezselyem zöldjét megmossuk, lerázzuk róla a vizet és kis darabokra szeljük.

 - A 2 evőkanál diót apróra vágjunk.

 - A 4 evőkanál szezámmagot megpirítunk és ledaráljunk.

 - A petrezselyemhez adjuk az összevágott diót, a szezámmagot,1 gerezd fokhagymát összevágva, az 1 evőkanál extra szűz olívaolajat és a ½ mokkáskanál himalájai sót.

 - Az alapanyagokat botmixerrel összedolgozzuk, és készen van a petrezselymes hamis pesto verde!

 - Gluténtól, tejtől, tojástól mentes sós kekszet vagy kenyeret ajánlunk hozzá

Receptek: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.
Eredeti recept: 2012.03.25.

Gluténmentes húsvéti kalácskoszorú

Gluténmentes, laktózmentes sütemény

mandulas_kalacs_fb.JPG

Az egyik hagyományos húsvéti ételünk a kalács, ez nem hiányozhat egy család asztaláról sem. Ma már a glutén- és laktózérzékenyeknek sem kell lemondaniuk az ünnepi süteményről, mivel gluténmentes, laktózmentes változatban is elkészíthető.

Évekkel ezelőtt kísérleteztünk ki egy olyan változatot, amely finom és omlós lett, kisütve pedig nagyon mutatós. Fontos, hogy jó minőségű süteményliszt-keveréket használjunk hozzá, és az is, hogy készítés közben óvatosan bánjunk a tésztával, mivel könnyen szakad - másképp viselkedik a gluténmentes alapanyagok miatt, mint a búza finomliszttel készült tészták.

Hozzávalók:

1,5 dl laktózmentes tej

2 dkg friss élesztő

5 dkg laktózmentes vaj

30 dkg jó minőségű gluténmentes, laktózmentes süteményliszt

1 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt az edény és a 
gyúródeszka lisztezéséhez

3 tojássárgája, 1 egész tojás

7 dkg házilag darált porcukor

1 dkg gluténtól, tejtől mentes vaníliás cukor

1/2 vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag reszelt héja

kevés házilag készített mandulaforgács (a készen vásárolt mandulaforgács glutént tartalmazhat)

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

A vaj laktóztartalma alacsony, egyéni tűrőképesség alapján kell a hozzávalót kiválasztani.

Gluténérzékenyek csak házilag darált porcukrot használjanak, mert a készen vásárolt porcukor glutént tartalmazhat.

Dekorációhoz csak garantáltan gluténmentes alapanyagokat használjunk!

glutenkalacs05.JPG

Elkészítése:

- Az élesztőt egy kevés laktózmentes cukros tejben megfuttatjuk, a vajat folyékonyra langyosítjuk.

- A lisztet, a megfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a tejet keverőgépbe tesszük és dagasztani kezdjük. Közben a vajat folyamatosan a tésztához csurgatjuk.

- Időnként kikapcsoljuk a gépet, és műanyag késsel leszedjük, ami az edény falára felragad. A tészta akkor van készen, ha az edény faláról cipó alakban leválik. Nem kell megijedni, az állaga a szokásosnál lágyabb.

- Ezután következik a kelesztés, de előtte rizsliszttel körbeszórjuk az edény alját, hogy a tészta ne ragadjon le. Meleg helyen letakarva kelesztjük egy órán át, ezután rizsliszttel megszórt gyúródeszkára tesszük, kicsit összegyúrjuk, három részre vágjuk.

- Egyforma hosszú, keskeny csíkot sodrunk belőlük, amit lazán összefonunk. Mivel a tészta lágy és törékeny, könnyen elszakad, de össze lehet toldani.

- Egy kisebb, sima falú lapos kuglófformát kivajazunk, ebbe tesszük a tekercset, nem baj, ha nem ér össze teljesen, mert sütés közben még kel. A felvert egész tojással kenjük meg, megszórjuk mandulaszeletekkel, langyos sütőbe tesszük.

- Először 175 fokon, majd 150 fokon sütjük készre a kalácsot. Akkor jó, ha a teteje szép piros, a beleszúrt hústűre pedig nem ragad rá a tészta.

- Langyosan vesszük ki a formából, és kihűlve szeleteljük. Fóliába csomagoljuk, hogy sokáig puha maradjon.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Recept: © Sz. Banadics Éva
Fotó: © Cecil photography

 

Diétás pihe-puha mézes keksz

Tejfehérjementes, laktózmentes, hagyományos cukor nélkül készült desszert

dietas_mezeskalacs.JPG

A kislányom arra kért, hogy hétvégén süssünk mézeskalácsot. Mivel laktózérzékeny, tejmentes hozzávalókkal készítettem. Nem szereti a túlságosan intenzív ízeket, ezért csak enyhén, fahéjjal fűszereztem. Hagyományos cukor helyett mézzel és nyírfacukorral édesítettem, így született ez a puha, omlós keksz. Mindenkinek ízlett a családban, és mire a fotózásra került a sor, annyi maradt belőle, amennyi a tányéron látható...

Hozzávalók:

- 25 dkg rétesliszt

- 7,5 dkg tejmentes növényi vaj

- 7,5 dkg méz

- 1 evőkanál nyírfacukor por

- 1 egész tojás

- 5 gramm (mokkáskanálnyi) sütőpor

- késhegynyi fahéj

Az, amit a mindennapi szóhasználatban cukornak nevezünk, az a szacharóz, amelyet cukornádból (nádcukor) vagy cukorrépából (répacukor) állítanak elő. Jelentős mennyiségű energiát biztosító élelmiszer. Közvetlenül fogyasztjuk kristálycukor, porcukor, kockacukor formájában, de nagy mennyiséget használ belőle az élelmiszeripar is. A szacharózon kívül azonban egyéb cukorféle is létezik: a szőlőcukor (glükóz), a gyümölcscukor (fruktóz), a tejcukor (laktóz), a malátacukor (maltóz).

Szabó Alexandra dietetikus

dietas_mezeskalacs2.JPG

 A xilit vagy nyírfacukor édesítő ereje a cukoréval azonos, viszont előnye, hogy energiatartalma csupán annak kétharmada. Sütésnél, főzésnél a recept szerinti cukormennyiségnek megfelelően adagolható.

Szabó Alexandra dietetikus

Elkészítése:

- Konyhai mérlegen pontosan kimérjük a hozzávalókat. Egy tálban villával összetörjük, lazán összedolgozzuk, majd gyorsan összegyúrjuk.

- Kilisztezett deszkán óvatosan kinyújtjuk - vigyázni kell vele, mert könnyen szakad.

- Lisztbe mártott sütiformákkal különféle figurákat szúrunk ki a tésztából, és növényi vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe tesszük.

- Előmelegített sütőben 130 fokon addig sütjük, amíg szép arany-rózsaszín lesz.

- Kihűlve, de frissen fogyasszuk! Ha nem takarjuk le, hamar kiszárad.

Recept és fotó © Szegedi Éva

Töltött káposzta diétázóknak

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes

dietas_toltottkaposzzta_etelallergia01.JPG

Szakemberek szerint a töltött káposzta nem a káposztától  vagy önmagában a hústól nehéz étel, hanem a húsban lévő és a főzéshez felhasznált zsiradéktól. Kipróbáltuk, hogyan lehet könnyű és ízletes töltött káposztát készíteni az amúgy is óvatosan étkező ételallergiásoknak. Nagyon finom lett!

Néhány hagyománnyal szakítottunk:

- Nem rántottuk be az ételt.

- Nem használtunk hozzá  zsírt vagy szalonnát.

- A sertéshúst baromfihússal helyettesítettük.

- A nehezen emészthető „bundát” is elhagytuk.

- Növényi, tejfölt helyettesítő krémet tettünk rá.

- Pörkölt alapot készítettünk, hogy ízletesebb legyen.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Hozzávalók:

30 dkg apró pulykahús

2 evőkanál olaj

2 kis fej vöröshagyma

50 dkg darált pulykahús

8 dkg garantáltan gluténmentes rizs

½ kg apró savanyú káposzta (nézzük meg az összetételét!)

1 egész tojás

Fűszerek:

2+3 db babérlevél

2+3+1 kávéskanál  őrölt pirospaprika

1+2 mokkáskanál egész köménymag

3 kávéskanál majoránna

1/2 db tv paprika

1 evőkanál sűrített paradicsom,

1 evőkanál darált paprika

2 mokkáskanál őrölt fekete bors

2 mokkáskanál őrölt köménymag

néhány szem egész bors

1 gerezd fokhagyma

só ízlés szerint

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

Csak előre csomagolt káposztát vásároljunk, hogy ellenőrizni tudjuk az összetételét!

dietas_toltottkaposzzta02.JPG

Elkészítése:

Pörköltet készítünk:

- Az apróhúsból pörköltet készítünk 2 evőkanál olajjal, 1 kis fej apróra vágott vöröshagymával, 2 babérlevéllel, 2 kávéskanál pirospaprikával, 1 mokkáskanál őrölt köménymaggal, 1 mokkáskanál egész köménymaggal, a karikára vágott zöldpaprikával, a sűrített paradicsommal, a darált paprikával, ízlés szerint sóval, és amíg a töltelék készül, főzzük.

Elkészítjük a tölteléket.

- A darált húst összedolgozzuk a rizzsel, a tojással, ízlés szerint sóval, 1 gerezd reszelt fokhagymával, 1 fej reszelt vöröshagymával,  2 mokkáskanál őrölt borssal,  1 mokkáskanál őrölt köménnyel és 1 kávéskanál majoránnával.

Összeállítjuk az ételt:

- Egy nagy tűzálló tálba rétegesen rakjuk a hozzávalókat. Pörkölttel kezdjük, rá káposzta, rá a töltelékek, rá ismét káposzta, ismét pörkölt és végül káposztával zárjuk.

- Közben meg-megszórjuk rétegenként elosztva a 2 kávéskanál majoránnával, a 3 kávéskanál pirospaprikával, a 2 mokkáskanál egész köménymaggal, néhány szem egész borssal és 1-1 babérlevelet teszünk közé.

- Annyi vízzel vagy káposztalével engedjük fel, amennyi éppen ellepi.

- A tetejét megszórjuk 1 kávéskanál pirospaprikával, rádobunk pár babérlevelet, és fedő alatt nagyon lassan puhára főzzük kb. 2 óra alatt.

- Abban az edényben tálaljuk, amiben főtt. Tejföl helyett gluténtól és tejtől mentes növényi krémet teszünk rá.

Recept és fotó: © Sz.Banadics Éva

Ajánlás a karácsonyi asztalra:

Magyaros süllőszelet

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérje- és tojásmentes

A tökéletes laktózmentes pogácsa

tokeletes_lm_pogacsa03_2.JPG

A laktózmentes diéta betartása otthon viszonylag zökkenőmentes. Ma már szerencsére többféle laktózmentes termék is kapható, így a mindenki által kedvelt pogácsát is megsüthetjük mentes hozzávalókkal.

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

25 dkg félfogós liszt

25 dkg tejtől mentes margarin

3,5 dkg élesztő

1 mokkáskanál cukor az élesztő felfuttatásához

Kevés víz vagy laktózmentes tej az élesztő felfuttatásához

2 mokkáskanál só

3 tojás sárgája

150 g 20 százalékos laktózmentes tejföl (lehet, hogy kevesebb kell a liszttől függően, ne tegyük bele egyszerre az egész mennyiséget)

A megkenéshez:

1 egész tojás

1 mokkáskanálnyi pirospaprika

kevés laktózmentes sajt reszelve

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

A margarin kiválasztásánál figyeljünk az összetevőkre, ne tartalmazzon tejszármazékot.

tokeletes_lm_pogacsa01_2.JPG

Elkészítése:

- Az élesztőt felfuttatjuk langyos cukros laktózmentes tejben vagy vízben.

- A liszteket összekeverjük a sóval, és elmorzsoljuk benne a hideg margarint.

- Hozzáadjuk a tojások sárgáját, az élesztőt, és annyi tejfölt, hogy lágy tésztát kapjunk.

- Jól kidolgozzuk a tésztát, és negyed órán át hideg helyen pihentetjük.

- Még kétszer kinyújtjuk, hajtogatjuk és pihentetjük hideg helyen.

- Végül az ujjnyi vastagra nyújtott tésztát késsel berácsozzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, megsodorjuk, megkenjük pirospaprikás tojással, majd megszórjuk a reszelt sajttal.

- Előmelegített sütőben 5 percig 175 fokon, majd kb. fél óráig 150 fokon készre sütjük.

 Recept és fotó: © Sz.Banadics Éva

 Ajánlás:

Könnyű tiramisu

Laktózmentes, gluténmentes

Klasszikus rácsos linzer mentesen

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes sütemény

mandulas_racsos_linzer_mentes.jpg

A rácsos linzert nálunk mindenki szereti. Elkészítettük mentes változatát is néhány egyszerű alapanyagból. Omlós, illatos és nagyon finom lett! Garantáltan percek alatt el fog fogyni. Az alaprecept egy korábbi, 2006-ban kiadott, ételallergiásoknak készült szakácskönyvünkben jelent meg. Érdemes kipróbálni és kísérletezni az alapanyagokkal.

Hozzávalók:

4 egész tojás

8 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

csipetnyi  só

1/2 vaníliarúd belseje

4 evőkanál cukor

4 evőkanál gluténtól és tejtől mentes növényi főzőkrém

10+1 evőkanál garantálta gluténmentes kukoricaliszt

4 evőkanál baracklekvár

2 evőkanál garantáltan gluténmentes mandulaforgács

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

Ajánlás:
10 hasznos tanács gluténmentes sütemények készítéséhez

Elkészítése:

 - A langyosra olvasztott margarint habosra keverjük a cukorral, sóval, vaníliával, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, és beledolgozzuk a főzőkrémet.

 - A kissé lágy, könnyen morzsálódó tészta 2/3 részével kibélelünk egy kerek sütőformát, és megkenjük a lekvárral.

 - A maradék tésztából rudakat sodrunk, és berácsozzuk vele a tészta tetejét.

- 1 tojásfehérjét villával kicsit felverjük, megkenjük vele a rácsokat, és a lekváros részekre szórjuk a mandulát.

 - Közepes hőmérsékleten a tésztát rózsaszínre sütjük. Hidegen szeleteljük fel.

Forrás: Szegedi Éva Ételallergiások receptkönyve

Recept © Szegedi Éva
Fotó © Ferenczi Péter - Szőke Péter

Így teszem el a bio citromot a mélyhűtőbe

Ráadás recept: Cukormentes citromkrém

citrom01.jpg

Nem szívesen mondok le a citromhéj aromájáról, amikor süteményeket, gyümölcsleveseket, krémeket, vagy különleges mártásokat készítek. Ezért fontos, milyen citromot vásárolok, és hogyan dolgozom fel.

A citrusfélék héja –így a citromé is – általában vegyszerrel szennyezett. Termesztésük során rovarölő, gyomirtó, gombaölő készítményeket használnak. Szüretelést követően héjukat különböző fényező, párolgáscsökkentő, romlás- illetve gombaellenes szerrel kezelik. Héjuk felhasználása veszélyezteti az egészséget, még lemosás után sem használhatók, ugyanis bizonyos gombaölő szerek (imazalil, prokloráz) felszívódnak a héjban.

Ha citromot vásárolok, a "bio" vagy "kezeletlen" jelzést keresem rajta. A vegyszeres kezelés nélkül forgalmazott gyümölcsöknek a héját is lehet fogyasztani. Bár "cserében" gyorsan romlanak, emiatt már a vásárlásnál is figyelni kell, hogy hibátlant találjak. Ezután gyorsan feldolgozom, hogy a mélyhűtőben várjanak a felhasználásra.

citrom02.jpg

A biocitromokat feldolgozás előtt alaposan megmosom meleg vízzel, és papírtörlővel áttörölöm.

  1. A citromokat vékony szeletekre vágom héjukkal együtt. Alufóliából kb. 10x10-es négyzeteket vágok ki, és a citromszeleteket ezzel választom el. Dobozba, vagy vastagabb fagyasztó zacskóba teszem és lezárom. Felhasználáskor egy-egy szeletet könnyűszerrel le lehet választani az alufóliáról.
  2. Vékony csíkokban meghámozom a citromot úgy, hogy a fehér részt ne vágjam bele. Ezek kis dobozban kerülnek a mélyhűtőbe. A megmaradt gyümölcsöket szintén felszeletelve, alufólia lapokkal elválasztva fagyasztom le.
  3. A legszebb citromok héját lereszelem, ügyelve, hogy a fehér részt ne reszeljem bele, kis adagokra osztom, és egyszerűen fóliába csomagolom, a kis csomagok egy dobozba kerülnek. A héj nélküli gyümölcsöket lezárva, csomagolva a hűtőbe teszem felhasználásig, vagy az előbb ismertetett módon lefagyasztom.

A mélyhűtőbe eltett citromhéj a szárítottal szemben nem veszíti el az aromáját.

Cukormentes citromkrém

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes

citrom03.jpgA fotó illusztráció

Hozzávalók:

1/2 liter gluténtól és tejtől mentes rizsital

 1 db vegyszeres kezelés nélküli citrom

 1 csomag gluténmentes, laktózmentes citromízű pudingpor

 3 evőkanál eritritol

 néhány citromfű levél

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Csak házilag lereszelt bio citromhéjat használjunk, az előre lereszelt citromhéj glutént tartalmazhat.

Elkészítése:

- Az egy biocitrom héját lereszeljük.

- A  pudingport néhány evőkanál hideg rizsitallal és az eritritollal simára keverjük, belekeverjük a citromhéj felét, majd az előírásnak megfelelően megfőzzük.

 - Addig kevergetjük, amíg félig kihűlt. A citrom levét kicsavarjuk és belekeverjük a kész pudingba.

- Poharakba öntjük, citromfűvel, reszelt citromhéjjal, gránátalma magjával díszítjük, lehűtve fogyasztjuk.

Mentes minifánk negyedóra alatt

Gluténmentes, laktózmentes, cukormentes

fank_gm01.JPG

Mi sem maradunk ki a farsangi fánkszezonból. Ezúttal olyan fánkot kísérleteztem ki, amelyik nem tartalmaz hagyományos cukrot, és gluténmentes, illetve laktózmentes étrendbe is illeszthető. Gyorsan elkészül, még élesztő sem kell hozzá.

Ahhoz, hogy jól átsüljön, apró fánkot kell készíteni, és lassan sütni. Ha gyorsan sütjük, a közepe nyers marad, ha pedig nem elég forró az olaj, a tészta magába szívja a zsiradékot.

A frissen kisült fánkokat először tegyük szűrőkanálba, majd papírtörlőre, hogy ne maradjon rajta felesleges olaj.

Hozzávalók:

15 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt

3 gramm garantáltan gluténmentes sütőpor

15 dkg laktózmentes joghurt

5 kiskanál eritritol

1 db tojás

körülbelül 2-3 dl étolaj a sütéshez

fank_gm03.JPG

Elkészítése:

- A hozzávalókat keverőgéppel összedolgozzuk, közben az olajat felhevítjük a sütéshez.

- A tésztából kanállal kis bucikat szaggatunk, és a forró olajban aranybarnára sütjük. A fenti mennyiségből 15-16 minifánkot lehet készíteni.

fank_gm02.JPG