Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Tejmentes zöldséges uzsonnakrémek

Sült zöldségek és diós dip - Hummusz - Hamis pesto

2019. január 11. - Mentes Konyha

martogatos_collage01.png

A dipek, kencék nem véletlenül népszerűek. Uzsonnára, vacsorára, vendégvárónak is kiválóan alkalmasak. Készíthetjük tisztán növényi hozzávalókkal is, ilyenkor dúsítsuk értékes magvakkal.

Sült zöldségek és diós dip

 sultzoldmartassal02.gif

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Hozzávalók:

1 db kis padlizsán

2-2 db sárgarépa és petrezselyemgyökér

2 db édesburgonya

15 dkg csiperkegomba

3 evőkanál házilag tisztított és apróra vágott dióbél

3 dl gluténtól és tejtől mentes növényi főzőkrém

3 evőkanál olaj

3 mokkáskanál só

2 kávéskanál citromlé

késhegynyi őrölt köménymag

egy gerezd fokhagyma

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

A párolt zöldségek elkészítése:

- A sárgarépát és petrezselyemgyökeret, édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, hosszúkásra vágjuk.

- A megmosott padlizsánt csíkokra vágjuk.

- 1 mokkáskanál sót belekeverünk 2 evőkanál olajba, majd minden darab zöldséget - a gomba kivételével - bekenünk vele.

 - Az olajjal átkent zöldségféléket serpenyőben megpirítjuk, majd lefedve megpároljuk. Nagyon kevés vizet önthetünk alá.

A mártás elkészítése:

- Összezúzzuk a fokhagymát, apróra vágjuk a dióbelet.

- A gombát 1 evőkanál olajon 1 mokkáskanál sóval megpároljuk, mikor levet eresztett, hozzáadjuk a fokhagymát, a diót, az őrölt köménymagot.

- Tíz percig együtt pároljuk, majd felöntjük a növényi főzőkrémmel, összeforraljuk. Belekeverjük a citromlevet és 1 mokkáskanál sót.

- Előmelegített tálon és mártásos csészében tálaljuk.

 

Hummusz 


hummusz_kis01.JPG

Laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus 

Hozzávalók:

10 dkg csicseriborsó

10 dkg fehér szezámmag

1 evőkanál frissen facsart citromlé

1 teáskanál extra szűz olívaolaj

1 kis gerezd fokhagyma

1 szál újhagyma, vagy 1 mokkáskanálnyi reszelt lilahagyma

1 fél mokkáskanál himalájai só

késhegynyi őrölt csemegepaprika

A csicseriborsó értékes táplálék magas ásványi anyag, fehérje, rost, valamint C-vitamin és B6-vitamin tartalma miatt.

A keresztallergia miatt a szójára érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki.

Gluténérzékenyeknek nem javasoljuk a csicseriborsó esetleges keresztszennyeződése miatt.

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

Elkészítése:

- A csicseriborsót a felhasználás előtti napon megmossuk, leszűrjük, és beáztatjuk annyi vízben, hogy ellepje. Másnap egy kevés vízben feltesszük főzni, és amikor már megpuhult, a főzőlében hagyjuk kihűlni.

- A szezámmagot serpenyőben kissé megpirítjuk, és amikor kihűlt, kávédarálóban megőröljük.

- A csicseriborsót a szezámmaggal, a fokhagymával, a hagymával, az olívaolajjal és a citromlével együtt botmixer segítségével krémessé törjük, majd hozzákeverjük a sót és a paprikát. Ha túl sűrű a krém, a főzőlével hígíthatjuk.

- Nyers zöldségekkel tálaljuk, zöldségcsíkokkal kanalazhatjuk.

 

Hamis pesto verde  


hamis_pesto01.JPG

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Hozzávalók:

egy nagy csokor friss petrezselyem

2 evőkanál dió

4 evőkanál szezámmag

1 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

1/2 mokkáskanál himalájai só

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

Elkészítése:

 - A petrezselyem zöldjét megmossuk, lerázzuk róla a vizet és kis darabokra szeljük.

 - A 2 evőkanál diót apróra vágjunk.

 - A 4 evőkanál szezámmagot megpirítunk és ledaráljunk.

 - A petrezselyemhez adjuk az összevágott diót, a szezámmagot,1 gerezd fokhagymát összevágva, az 1 evőkanál extra szűz olívaolajat és a ½ mokkáskanál himalájai sót.

 - Az alapanyagokat botmixerrel összedolgozzuk, és készen van a petrezselymes hamis pesto verde!

 - Gluténtól, tejtől, tojástól mentes sós kekszet vagy kenyeret ajánlunk hozzá

Receptek: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.
Eredeti recept: 2012.03.25.

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr3114547070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.