Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Gluténmentes húsvéti kalácskoszorú

Gluténmentes, laktózmentes sütemény

2018. március 23. - Mentes Konyha

mandulas_kalacs_fb.JPG

Az egyik hagyományos húsvéti ételünk a kalács, ez nem hiányozhat egy család asztaláról sem. Ma már a glutén- és laktózérzékenyeknek sem kell lemondaniuk az ünnepi süteményről, mivel gluténmentes, laktózmentes változatban is elkészíthető.

Évekkel ezelőtt kísérleteztünk ki egy olyan változatot, amely finom és omlós lett, kisütve pedig nagyon mutatós. Fontos, hogy jó minőségű süteményliszt-keveréket használjunk hozzá, és az is, hogy készítés közben óvatosan bánjunk a tésztával, mivel könnyen szakad - másképp viselkedik a gluténmentes alapanyagok miatt, mint a búza finomliszttel készült tészták.

Hozzávalók:

1,5 dl laktózmentes tej

2 dkg friss élesztő

5 dkg laktózmentes vaj

30 dkg jó minőségű gluténmentes, laktózmentes süteményliszt

1 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt az edény és a 
gyúródeszka lisztezéséhez

3 tojássárgája, 1 egész tojás

7 dkg házilag darált porcukor

1 dkg gluténtól, tejtől mentes vaníliás cukor

1/2 vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag reszelt héja

kevés házilag készített mandulaforgács (a készen vásárolt mandulaforgács glutént tartalmazhat)

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

A vaj laktóztartalma alacsony, egyéni tűrőképesség alapján kell a hozzávalót kiválasztani.

Gluténérzékenyek csak házilag darált porcukrot használjanak, mert a készen vásárolt porcukor glutént tartalmazhat.

Dekorációhoz csak garantáltan gluténmentes alapanyagokat használjunk!

glutenkalacs05.JPG

Elkészítése:

- Az élesztőt egy kevés laktózmentes cukros tejben megfuttatjuk, a vajat folyékonyra langyosítjuk.

- A lisztet, a megfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a tejet keverőgépbe tesszük és dagasztani kezdjük. Közben a vajat folyamatosan a tésztához csurgatjuk.

- Időnként kikapcsoljuk a gépet, és műanyag késsel leszedjük, ami az edény falára felragad. A tészta akkor van készen, ha az edény faláról cipó alakban leválik. Nem kell megijedni, az állaga a szokásosnál lágyabb.

- Ezután következik a kelesztés, de előtte rizsliszttel körbeszórjuk az edény alját, hogy a tészta ne ragadjon le. Meleg helyen letakarva kelesztjük egy órán át, ezután rizsliszttel megszórt gyúródeszkára tesszük, kicsit összegyúrjuk, három részre vágjuk.

- Egyforma hosszú, keskeny csíkot sodrunk belőlük, amit lazán összefonunk. Mivel a tészta lágy és törékeny, könnyen elszakad, de össze lehet toldani.

- Egy kisebb, sima falú lapos kuglófformát kivajazunk, ebbe tesszük a tekercset, nem baj, ha nem ér össze teljesen, mert sütés közben még kel. A felvert egész tojással kenjük meg, megszórjuk mandulaszeletekkel, langyos sütőbe tesszük.

- Először 175 fokon, majd 150 fokon sütjük készre a kalácsot. Akkor jó, ha a teteje szép piros, a beleszúrt hústűre pedig nem ragad rá a tészta.

- Langyosan vesszük ki a formából, és kihűlve szeleteljük. Fóliába csomagoljuk, hogy sokáig puha maradjon.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Recept: © Sz. Banadics Éva
Fotó: © Cecil photography

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr4313764804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.