Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Töltött káposzta diétázóknak

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes

2017. december 18. - Mentes Konyha

dietas_toltottkaposzzta_etelallergia01.JPG

Szakemberek szerint a töltött káposzta nem a káposztától  vagy önmagában a hústól nehéz étel, hanem a húsban lévő és a főzéshez felhasznált zsiradéktól. Kipróbáltuk, hogyan lehet könnyű és ízletes töltött káposztát készíteni az amúgy is óvatosan étkező ételallergiásoknak. Nagyon finom lett!

Néhány hagyománnyal szakítottunk:

- Nem rántottuk be az ételt.

- Nem használtunk hozzá  zsírt vagy szalonnát.

- A sertéshúst baromfihússal helyettesítettük.

- A nehezen emészthető „bundát” is elhagytuk.

- Növényi, tejfölt helyettesítő krémet tettünk rá.

- Pörkölt alapot készítettünk, hogy ízletesebb legyen.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Hozzávalók:

30 dkg apró pulykahús

2 evőkanál olaj

2 kis fej vöröshagyma

50 dkg darált pulykahús

8 dkg garantáltan gluténmentes rizs

½ kg apró savanyú káposzta (nézzük meg az összetételét!)

1 egész tojás

Fűszerek:

2+3 db babérlevél

2+3+1 kávéskanál  őrölt pirospaprika

1+2 mokkáskanál egész köménymag

3 kávéskanál majoránna

1/2 db tv paprika

1 evőkanál sűrített paradicsom,

1 evőkanál darált paprika

2 mokkáskanál őrölt fekete bors

2 mokkáskanál őrölt köménymag

néhány szem egész bors

1 gerezd fokhagyma

só ízlés szerint

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

Csak előre csomagolt káposztát vásároljunk, hogy ellenőrizni tudjuk az összetételét!

dietas_toltottkaposzzta02.JPG

Elkészítése:

Pörköltet készítünk:

- Az apróhúsból pörköltet készítünk 2 evőkanál olajjal, 1 kis fej apróra vágott vöröshagymával, 2 babérlevéllel, 2 kávéskanál pirospaprikával, 1 mokkáskanál őrölt köménymaggal, 1 mokkáskanál egész köménymaggal, a karikára vágott zöldpaprikával, a sűrített paradicsommal, a darált paprikával, ízlés szerint sóval, és amíg a töltelék készül, főzzük.

Elkészítjük a tölteléket.

- A darált húst összedolgozzuk a rizzsel, a tojással, ízlés szerint sóval, 1 gerezd reszelt fokhagymával, 1 fej reszelt vöröshagymával,  2 mokkáskanál őrölt borssal,  1 mokkáskanál őrölt köménnyel és 1 kávéskanál majoránnával.

Összeállítjuk az ételt:

- Egy nagy tűzálló tálba rétegesen rakjuk a hozzávalókat. Pörkölttel kezdjük, rá káposzta, rá a töltelékek, rá ismét káposzta, ismét pörkölt és végül káposztával zárjuk.

- Közben meg-megszórjuk rétegenként elosztva a 2 kávéskanál majoránnával, a 3 kávéskanál pirospaprikával, a 2 mokkáskanál egész köménymaggal, néhány szem egész borssal és 1-1 babérlevelet teszünk közé.

- Annyi vízzel vagy káposztalével engedjük fel, amennyi éppen ellepi.

- A tetejét megszórjuk 1 kávéskanál pirospaprikával, rádobunk pár babérlevelet, és fedő alatt nagyon lassan puhára főzzük kb. 2 óra alatt.

- Abban az edényben tálaljuk, amiben főtt. Tejföl helyett gluténtól és tejtől mentes növényi krémet teszünk rá.

Recept és fotó: © Sz.Banadics Éva

Ajánlás a karácsonyi asztalra:

Magyaros süllőszelet

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérje- és tojásmentes

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr213509081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.