Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Gyümölcsös crostata

Nyírfacukorral készített, gluténmentes, tejfehérjementes, laktózmentes sütemény

2016. december 12. - Mentes Konyha

gyumolcsos_crostata.JPG

A karácsony elképzelhetetlen édességek nélkül, de gondolni kell a különböző ételérzékenységben szenvedőkre is. Ez a sütemény glutén és tej nélkül készült, ráadásul a nehéz vajas krémek helyett gyümölccsel.

Aki nem fogyaszthat cukrot, vagy egészségtudatosan táplálkozik, az is elkészítheti, a cukor pótlására - többek között - a nyírfacukor is alkalmas A cukornál kevesebb kalóriát tartalmaz, nem szívódik fel teljes mértékben, ezért nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

Hozzávalók:

12 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

25 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt

késhegynyi szódabikarbóna

2 tojás

3  evőkanál garantáltan gluténmentes nyírfacukor

4 evőkanál gluténtól és tejtől mentes szójajoghurt

40 dkg idénygyümölcs (alma, friss meggy vagy leszűrt diabetikus meggybefőtt)

2 evőkanál garantáltan gluténmentes nyírfacukorral készült házi baracklekvár

Mentes konyha ételallergiásoknak

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

A recept nyírfacukorral készült, más hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

Gluténérzékenyek csak olyan nyírfacukrot vásároljanak, amelyen a gyártó vagy a forgalmazó feltüntette, hogy az előállítás vagy csomagolás során a termék nem szennyeződött gluténnal!

A nyírfacukor nagy mennyiségű fogyasztása haspuffadást, hasmenést okozhat az arra érzékeny egyéneknél, ezért napi 30-50 g-nál nagyobb mennyiségben nem ajánlott fogyasztása.

A nyírfacukor szénhidrát beszámítással a cukorbetegek diétájába is beilleszthető.

Elkészítése:

- A margarint elkészítés előtt 15 perccel kivesszük a hűtőből .

- A kukoricalisztbe keverjük a szódabikarbónát, majd szétmorzsoljuk benne a margarin felét.

- Hozzáadjuk a 2 tojást, 2 evőkanál nyírfacukrot és a 4 evőkanál szójajoghurtot. Egyneművé gyúrjuk a tésztát, és negyed órán át hűtőszekrényben pihentetjük.

- Közben kikenünk egy szétkapcsolható tortaformát egy kevés margarinnal, és szétrázunk benne egy kiskanálnyi kukoricalisztet.

- A megmosott gyümölcsöt vékony cikkekre vágjuk.

- A maradék margarint lassú tűzön felolvasztjuk 1 evőkanál nyírfacukorral, majd hozzákeverjük a baracklekvárt.

- A tésztát óvatosan kinyújtjuk, és belesimítjuk a tortaforma aljára, úgy, hogy egy kis pereme legyen. A többi tésztából óvatosan rudakat sodrunk - ez lesz a rács a sütemény tetején.

- Elrendezzük a gyümölcsöt a tésztán, megkenjük az olvasztott cukros-lekváros margarinnal, majd a tetejére fektetjük a tésztarudakat rácsformában.

- Előmelegített sütőben sötét arany színűre sütjük.

Recept és fotó: © Szegedi Éva.

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr9012041345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.