Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Korhelyleves gazdagon

2016. december 02. - Mentes Konyha

korhelyleves_mk_01.JPG

Nem csak újév napján lehet korhelylevest készíteni, de hideg téli napokon is jól átmelegít. Az alábbi recept alapján az ételt mentesen is elkészíthetjük, csak a hozzávalókat kell az érzékenységnek megfelelően megválasztani.

Az ételallergiásoknak még az olyan ételek elkészítésénél is vigyázniuk kell, amelyekben elvileg nincsenek a tiltott összetevők. A korhelyleves is ilyen. A húskészítmények például glutént, tejszármazékokat, szóját tartalmazhatnak. Az allergéneket akkor is kerülni kell, ha csak nyomokban fordulnak elő.

A káposzta, a virsli és hús összetevőit alaposan nézzük meg!  Az érzékenységnek megfelelően válasszunk! Mindhárom kapható glutén- és laktózmentes változatban is.

Hozzávalók:

- 1/2 kg tartósítószer- és mesterséges adalékanyag-mentes savanyú káposzta

- 2 pár glutén-, laktóz-, tejfehérje- és tojásmentes virsli

- 25 dkg glutén- és laktózmentes főtt, pácolt vagy füstölt tarja vagy sonka

- 2 kávéskanál pirospaprika

- néhány szem egész bors

- 2-3 db babérlevél

- 1 gerezd fokhagyma

- 1 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt

Elkészítése:

- A sonkát felkockázzuk vagy csíkokra vágjuk. (Egészben is hagyhatjuk, ekkor tovább kell főzni.)

- A sonkát feltesszük főni a borssal, a babérlevéllel, a fokhagymával. Nem kell hozzáadott só. (Gyerekeknek ne tegyünk bele borsot!)

- Amikor már majdnem puha, hozzáadjuk a káposztát is. Vigyázzunk, ne főzzük szét a káposztát!

- A virsli az utolsó negyedórában kerül bele. Amikor az is megfőtt, a levest megszórjuk pirospaprikával és  összeforraljuk.

- Habarással is készíthetjük: 1 evőkanálnyi  garantáltan gluténmentes rizslisztet kikeverünk 1/2 dl vízzel és a pirospaprikával. A  leveshez keverjük és összeforraljuk vele.

Recept: © Szegedi Éva
Fotó: © Fábián Évi

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr812005152

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kolbászos úrvacsora 2016.12.04. 18:28:29

Sült kolbásznak való Jézus. Finomabb lenne, mint az ostya. Persze sokak hasát elcsapná az ilyen zsíros úrvacsora. Kép forrása: Ehető Jézus facebook oldal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.12.04. 17:09:59

Aki husmentesen akarja elkesziteni, annak ajanlom az egeszben fustolt chilit, amelybol van enyhe valtozat is.