Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Gluténmentes, laktózmentes karácsonyi linzer

2016. november 30. - Mentes Konyha

karacsonyi_linzer_mk_02.jpg

Nem csak drága hozzávalókból lehet gluténmentes süteményeket készíteni. Ráadásul ezt a linzert azok is szívesen fogyasztják, akik nem gluténérzékenyek.

Hozzávalók

A süteményhez:

30 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt

2 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt

15 dkg laktózmentes vaj

2 egész tojás

3 + 2 evőkanál házilag darált porcukor

1 evőkanál gluténtól és laktóztól mentes tejföl

késhegynyi szódabikarbóna vagy fél csomag gluténtól, tejtől mentes sütőpor

néhány evőkanálnyi gyümölcslekvár

A díszítéshez:

garantáltan gluténmentes, házilag szeletelt mandulaforgács

házilag tisztított, durvára vágott dió, mandula

garantáltan gluténmentes kandírozott gyümölcs

garantáltan glutén- és tejmentes dekorációs hozzávaló

Információk:

Minden esetben ellenőrizzétek a felhasznált alapanyagok összetételét!

Csak olyan kukoricalisztet vásároljatok, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy nem szennyeződött gluténnal!

A vaj laktóztartalma alacsony, egyéni tűrőképesség alapján kell a hozzávalót kiválasztani.

Gluténérzékenyek csak házilag darált porcukrot használjanak, mert  a készen vásárolt porcukor glutént tartalmazhat.

Dekorációhoz csak garantáltan gluténmentes alapanyagokat használjunk!

Ajánlás:

karacsonyi_linzer_mk_01.jpg

Elkészítése:

- A kukoricaliszthez hozzákeverjük a sütőport vagy a szódabikarbónát, majd a vajjal elmorzsoljuk.

- Hozzáadjuk a 3 evőkanál porcukrot, a tejfölt, 2 tojássárgáját, és gyorsan összegyúrjuk, hogy ne olvadjon el a vaj.

- A nyújtódeszkát rizsliszttel megszórjuk, a tésztát  2-3 milliméter vastagra nyújtjuk, majd különböző formákat szúrunk ki belőle.

- Amire díszítés kerül, azt megkenjük a megmaradt tojásfehérjével, és erre szórjuk a díszítést.

- A sütőt előmelegítjük, majd 150 fokon megsütjük a linzereket. Nagyon gyorsan elkészül, nem kell túlságosan kiszárítani.

- A még langyos karikákat lekvárral összeragasztjuk, süteményestálra helyezve 2 evőkanál porcukorral megszórjuk.

karacsonyi_linzer_mk_03.jpg

Recept és fotó: © Szegedi Éva.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr6612004290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.