Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Csokoládékrém epres habbal és grillázzsal

Gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes desszert

2016. március 27. - Mentes Konyha

csokikrem_epres_habbal02.JPG

Eper, csokoládé, tejszínhab! Ínyenceknek való csemege glutén-, laktóz-, tojásmentesen. Mélyhűtött eperből is készíthetjük, ha még nincs friss gyümölcs.

Hozzávalók a csokoládékrémhez:

5 dkg cukor
4 dkg garantáltan gluténmentes kakaó
7,5 dkg laktózmentes teavaj
(a vaj laktóztartalma alacsony, egyéni tűrőképesség alapján kell a hozzávalót kiválasztani.)
2 dl laktózmentes tej
4 mokkáskanál garantáltan gluténmentes kukoricakeményítő
késhegynyi őrölt szerecsendió

Hozzávalók a grillázshoz:

3 dkg házilag tisztított és apróra vágott dió
3 dkg kristálycukor
kevés laktózmentes teavaj

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

csokikrem_epres_habbal01.JPG

Hozzávalók az epres habhoz:

2 dl laktózmentes tejszín
néhány szem (7-8 dkg) eper (fagyasztott is lehet)
1 dkg házilag darált porcukor

Elkészítése:

  1. Elkészítjük a grillázst:

- Az apróra vágott diót a cukorral együtt fémedényben folyamatosan kavarva kissé megpirítjuk, de nem hagyjuk, hogy a cukor túlságosan felolvadjon. Így szemcsés marad, ropogós lesz, és nem ég meg.

- Vajjal vékonyan kikent fémtálcára vagy tűzálló üvegtálra szórjuk, és hagyjuk, hogy kihűljön.

  1. Elkészítjük a csokoládékrémet:

- A vajat lassú tűzön kezdjük olvasztani, rászórjuk a cukrot, és folyamatos keverés közben a megolvadt cukros vajhoz hozzáadjuk a kakaót is.

- A keményítőt csomómentesre keverjük a tejjel, hozzáöntjük a kakaós vajhoz, és sűrűsödésig főzzük folyamatosan keverve. Megvárjuk, amíg kissé hűl a krém, majd üvegkelyhekbe vagy talpas poharakba kanalazzuk, behűtjük.

  1. Elkészítjük az eperhabot:

- Az epret folyó vízzel megmossuk, papírtörlőre téve megszárítjuk. Kettévágjuk, porcukrozzuk, és botmixerrel pépesítjük. Ha mélyhűtött epret használunk, a gyümölcsöt szobahőmérsékleten felolvasztjuk, szűrőbe téve lecsöpögtetjük és így használjuk fel.

- A tejszínből vagy tejszínpótló növényi krémből kemény habot verünk, és beleforgatjuk az eperszószt.

  1. A már kihűlt csokikrémekre egy-egy sor grillázst halmozunk, majd elosztjuk rajtuk az epres habo

csokikrem_epres_habbal03.JPG

 Recept és fotó: © Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr938453536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.