Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Diabetikus túrókrémes kocka

Diabetikus, gluténmentes desszert

2016. február 14. - Mentes Konyha

diabetikus_turos_kocka_01_blog.JPG

A hozzáadott cukor nélkül készült süteményt gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A receptet dietetikus ellenőrizte.

Hozzávalók a piskótához:

80 gramm garantáltan gluténmentes rizsliszt
3 egész tojás
25 gramm gluténmentes por alapú édesítőszer (mi eritritollal készítettük)
5 gramm gluténmentes margarin

Hozzávalók a túrókrémhez:

250 gramm zsírszegény tehéntúró
30 gramm gluténmentes por alapú édesítőszer
20 gramm gluténmentes natúr joghurt
1 kiskanál vegyszeres kezelés nélküli citrom lereszelt héja

A tepsi kikenéséhez:

5 gramm gluténmentes margarin
5 gramm garantáltan gluténmentes rizsliszt

Gluténérzékenyek csak garantáltan gluténmentes rizslisztet és édesítőszert használjanak. Ha a csomagoláson nem találunk információt, kérjünk írásos információt a gyártótól.
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

diabetikus_turos_kocka_02_blog.JPG

A kereskedelemben kapható citromok héját különböző fényező, párolgáscsökkentő, romlás- illetve gombaellenes szerrel kezelik, és ezért felhasználásuk veszélyeztetheti az egészséget, még lemosás után sem használhatók. Csak a garantáltan vegyszeres kezelés nélküli citrom héját használjuk fel. Az ilyen áru csomagolásán ez fel van tüntetve. Erről bővebben itt lehet olvasni.

Elkészítése:

- A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk.

- A három tojás sárgáját krémesre keverjük a 25 gramm édesítőszerrel és a 80 gramm rizsliszttel, majd kanalanként beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.

- A margarinnal és rizsliszttel kikent kis méretű tepsibe töltjük, és előmelegített sütőben 160 fokon megsütjük.

- A túrót habosra keverjük a 30 gramm édesítőszerrel és a 20 gramm natúr joghurttal, majd reszelt citromhéjjal ízesítjük.

- A kihűlt piskótalapot keresztben felvágjuk, majd 5x5 cm-es kockákra szeljük, a kockákat pedig egyenként megtöltjük a túrókrémmel.

Az eritritol nagy mennyiségű fogyasztása esetén haspuffadást, hasmenést okozhat az arra érzékeny egyéneknél. Esetenként allergiás reakciót is okozhat:csalánkiütés, arc és nyak kipirulás,  izzadás, vérnyomás emelkedés és nehézlégzés.

Recept és fotó: © Szegedi Éva
Lektorálta: Szabó Alexandra dietetikus

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr288388104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.