Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Gluténmentes húsvéti kalácskoszorú

Gluténmentes, laktózmentes sütemény

2018. március 23. - Mentes Konyha

mandulas_kalacs_fb.JPG

Az egyik hagyományos húsvéti ételünk a kalács, ez nem hiányozhat egy család asztaláról sem. Ma már a glutén- és laktózérzékenyeknek sem kell lemondaniuk az ünnepi süteményről, mivel gluténmentes, laktózmentes változatban is elkészíthető.

Évekkel ezelőtt kísérleteztünk ki egy olyan változatot, amely finom és omlós lett, kisütve pedig nagyon mutatós. Fontos, hogy jó minőségű süteményliszt-keveréket használjunk hozzá, és az is, hogy készítés közben óvatosan bánjunk a tésztával, mivel könnyen szakad - másképp viselkedik a gluténmentes alapanyagok miatt, mint a búza finomliszttel készült tészták.

Hozzávalók:

1,5 dl laktózmentes tej

2 dkg friss élesztő

5 dkg laktózmentes vaj

30 dkg jó minőségű gluténmentes, laktózmentes süteményliszt

1 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt az edény és a 
gyúródeszka lisztezéséhez

3 tojássárgája, 1 egész tojás

7 dkg házilag darált porcukor

1 dkg gluténtól, tejtől mentes vaníliás cukor

1/2 vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag reszelt héja

kevés házilag készített mandulaforgács (a készen vásárolt mandulaforgács glutént tartalmazhat)

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

A vaj laktóztartalma alacsony, egyéni tűrőképesség alapján kell a hozzávalót kiválasztani.

Gluténérzékenyek csak házilag darált porcukrot használjanak, mert a készen vásárolt porcukor glutént tartalmazhat.

Dekorációhoz csak garantáltan gluténmentes alapanyagokat használjunk!

glutenkalacs05.JPG

Elkészítése:

- Az élesztőt egy kevés laktózmentes cukros tejben megfuttatjuk, a vajat folyékonyra langyosítjuk.

- A lisztet, a megfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a tejet keverőgépbe tesszük és dagasztani kezdjük. Közben a vajat folyamatosan a tésztához csurgatjuk.

- Időnként kikapcsoljuk a gépet, és műanyag késsel leszedjük, ami az edény falára felragad. A tészta akkor van készen, ha az edény faláról cipó alakban leválik. Nem kell megijedni, az állaga a szokásosnál lágyabb.

- Ezután következik a kelesztés, de előtte rizsliszttel körbeszórjuk az edény alját, hogy a tészta ne ragadjon le. Meleg helyen letakarva kelesztjük egy órán át, ezután rizsliszttel megszórt gyúródeszkára tesszük, kicsit összegyúrjuk, három részre vágjuk.

- Egyforma hosszú, keskeny csíkot sodrunk belőlük, amit lazán összefonunk. Mivel a tészta lágy és törékeny, könnyen elszakad, de össze lehet toldani.

- Egy kisebb, sima falú lapos kuglófformát kivajazunk, ebbe tesszük a tekercset, nem baj, ha nem ér össze teljesen, mert sütés közben még kel. A felvert egész tojással kenjük meg, megszórjuk mandulaszeletekkel, langyos sütőbe tesszük.

- Először 175 fokon, majd 150 fokon sütjük készre a kalácsot. Akkor jó, ha a teteje szép piros, a beleszúrt hústűre pedig nem ragad rá a tészta.

- Langyosan vesszük ki a formából, és kihűlve szeleteljük. Fóliába csomagoljuk, hogy sokáig puha maradjon.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Recept: © Sz. Banadics Éva
Fotó: © Cecil photography

 

Diétás pihe-puha mézes keksz

Tejfehérjementes, laktózmentes, hagyományos cukor nélkül készült desszert

dietas_mezeskalacs.JPG

A kislányom arra kért, hogy hétvégén süssünk mézeskalácsot. Mivel laktózérzékeny, tejmentes hozzávalókkal készítettem. Nem szereti a túlságosan intenzív ízeket, ezért csak enyhén, fahéjjal fűszereztem. Hagyományos cukor helyett mézzel és nyírfacukorral édesítettem, így született ez a puha, omlós keksz. Mindenkinek ízlett a családban, és mire a fotózásra került a sor, annyi maradt belőle, amennyi a tányéron látható...

Hozzávalók:

- 25 dkg rétesliszt

- 7,5 dkg tejmentes növényi vaj

- 7,5 dkg méz

- 1 evőkanál nyírfacukor por

- 1 egész tojás

- 5 gramm (mokkáskanálnyi) sütőpor

- késhegynyi fahéj

Az, amit a mindennapi szóhasználatban cukornak nevezünk, az a szacharóz, amelyet cukornádból (nádcukor) vagy cukorrépából (répacukor) állítanak elő. Jelentős mennyiségű energiát biztosító élelmiszer. Közvetlenül fogyasztjuk kristálycukor, porcukor, kockacukor formájában, de nagy mennyiséget használ belőle az élelmiszeripar is. A szacharózon kívül azonban egyéb cukorféle is létezik: a szőlőcukor (glükóz), a gyümölcscukor (fruktóz), a tejcukor (laktóz), a malátacukor (maltóz).

Szabó Alexandra dietetikus

dietas_mezeskalacs2.JPG

 A xilit vagy nyírfacukor édesítő ereje a cukoréval azonos, viszont előnye, hogy energiatartalma csupán annak kétharmada. Sütésnél, főzésnél a recept szerinti cukormennyiségnek megfelelően adagolható.

Szabó Alexandra dietetikus

Elkészítése:

- Konyhai mérlegen pontosan kimérjük a hozzávalókat. Egy tálban villával összetörjük, lazán összedolgozzuk, majd gyorsan összegyúrjuk.

- Kilisztezett deszkán óvatosan kinyújtjuk - vigyázni kell vele, mert könnyen szakad.

- Lisztbe mártott sütiformákkal különféle figurákat szúrunk ki a tésztából, és növényi vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe tesszük.

- Előmelegített sütőben 130 fokon addig sütjük, amíg szép arany-rózsaszín lesz.

- Kihűlve, de frissen fogyasszuk! Ha nem takarjuk le, hamar kiszárad.

Recept és fotó © Szegedi Éva

Töltött káposzta diétázóknak

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes

dietas_toltottkaposzzta_etelallergia01.JPG

Szakemberek szerint a töltött káposzta nem a káposztától  vagy önmagában a hústól nehéz étel, hanem a húsban lévő és a főzéshez felhasznált zsiradéktól. Kipróbáltuk, hogyan lehet könnyű és ízletes töltött káposztát készíteni az amúgy is óvatosan étkező ételallergiásoknak. Nagyon finom lett!

Néhány hagyománnyal szakítottunk:

- Nem rántottuk be az ételt.

- Nem használtunk hozzá  zsírt vagy szalonnát.

- A sertéshúst baromfihússal helyettesítettük.

- A nehezen emészthető „bundát” is elhagytuk.

- Növényi, tejfölt helyettesítő krémet tettünk rá.

- Pörkölt alapot készítettünk, hogy ízletesebb legyen.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Hozzávalók:

30 dkg apró pulykahús

2 evőkanál olaj

2 kis fej vöröshagyma

50 dkg darált pulykahús

8 dkg garantáltan gluténmentes rizs

½ kg apró savanyú káposzta (nézzük meg az összetételét!)

1 egész tojás

Fűszerek:

2+3 db babérlevél

2+3+1 kávéskanál  őrölt pirospaprika

1+2 mokkáskanál egész köménymag

3 kávéskanál majoránna

1/2 db tv paprika

1 evőkanál sűrített paradicsom,

1 evőkanál darált paprika

2 mokkáskanál őrölt fekete bors

2 mokkáskanál őrölt köménymag

néhány szem egész bors

1 gerezd fokhagyma

só ízlés szerint

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

Csak előre csomagolt káposztát vásároljunk, hogy ellenőrizni tudjuk az összetételét!

dietas_toltottkaposzzta02.JPG

Elkészítése:

Pörköltet készítünk:

- Az apróhúsból pörköltet készítünk 2 evőkanál olajjal, 1 kis fej apróra vágott vöröshagymával, 2 babérlevéllel, 2 kávéskanál pirospaprikával, 1 mokkáskanál őrölt köménymaggal, 1 mokkáskanál egész köménymaggal, a karikára vágott zöldpaprikával, a sűrített paradicsommal, a darált paprikával, ízlés szerint sóval, és amíg a töltelék készül, főzzük.

Elkészítjük a tölteléket.

- A darált húst összedolgozzuk a rizzsel, a tojással, ízlés szerint sóval, 1 gerezd reszelt fokhagymával, 1 fej reszelt vöröshagymával,  2 mokkáskanál őrölt borssal,  1 mokkáskanál őrölt köménnyel és 1 kávéskanál majoránnával.

Összeállítjuk az ételt:

- Egy nagy tűzálló tálba rétegesen rakjuk a hozzávalókat. Pörkölttel kezdjük, rá káposzta, rá a töltelékek, rá ismét káposzta, ismét pörkölt és végül káposztával zárjuk.

- Közben meg-megszórjuk rétegenként elosztva a 2 kávéskanál majoránnával, a 3 kávéskanál pirospaprikával, a 2 mokkáskanál egész köménymaggal, néhány szem egész borssal és 1-1 babérlevelet teszünk közé.

- Annyi vízzel vagy káposztalével engedjük fel, amennyi éppen ellepi.

- A tetejét megszórjuk 1 kávéskanál pirospaprikával, rádobunk pár babérlevelet, és fedő alatt nagyon lassan puhára főzzük kb. 2 óra alatt.

- Abban az edényben tálaljuk, amiben főtt. Tejföl helyett gluténtól és tejtől mentes növényi krémet teszünk rá.

Recept és fotó: © Sz.Banadics Éva

Ajánlás a karácsonyi asztalra:

Magyaros süllőszelet

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérje- és tojásmentes

A tökéletes laktózmentes pogácsa

tokeletes_lm_pogacsa03_2.JPG

A laktózmentes diéta betartása otthon viszonylag zökkenőmentes. Ma már szerencsére többféle laktózmentes termék is kapható, így a mindenki által kedvelt pogácsát is megsüthetjük mentes hozzávalókkal.

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

25 dkg félfogós liszt

25 dkg tejtől mentes margarin

3,5 dkg élesztő

1 mokkáskanál cukor az élesztő felfuttatásához

Kevés víz vagy laktózmentes tej az élesztő felfuttatásához

2 mokkáskanál só

3 tojás sárgája

150 g 20 százalékos laktózmentes tejföl (lehet, hogy kevesebb kell a liszttől függően, ne tegyük bele egyszerre az egész mennyiséget)

A megkenéshez:

1 egész tojás

1 mokkáskanálnyi pirospaprika

kevés laktózmentes sajt reszelve

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

A margarin kiválasztásánál figyeljünk az összetevőkre, ne tartalmazzon tejszármazékot.

tokeletes_lm_pogacsa01_2.JPG

Elkészítése:

- Az élesztőt felfuttatjuk langyos cukros laktózmentes tejben vagy vízben.

- A liszteket összekeverjük a sóval, és elmorzsoljuk benne a hideg margarint.

- Hozzáadjuk a tojások sárgáját, az élesztőt, és annyi tejfölt, hogy lágy tésztát kapjunk.

- Jól kidolgozzuk a tésztát, és negyed órán át hideg helyen pihentetjük.

- Még kétszer kinyújtjuk, hajtogatjuk és pihentetjük hideg helyen.

- Végül az ujjnyi vastagra nyújtott tésztát késsel berácsozzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, megsodorjuk, megkenjük pirospaprikás tojással, majd megszórjuk a reszelt sajttal.

- Előmelegített sütőben 5 percig 175 fokon, majd kb. fél óráig 150 fokon készre sütjük.

 Recept és fotó: © Sz.Banadics Éva

 Ajánlás:

Könnyű tiramisu

Laktózmentes, gluténmentes

Klasszikus rácsos linzer mentesen

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes sütemény

mandulas_racsos_linzer_mentes.jpg

A rácsos linzert nálunk mindenki szereti. Elkészítettük mentes változatát is néhány egyszerű alapanyagból. Omlós, illatos és nagyon finom lett! Garantáltan percek alatt el fog fogyni. Az alaprecept egy korábbi, 2006-ban kiadott, ételallergiásoknak készült szakácskönyvünkben jelent meg. Érdemes kipróbálni és kísérletezni az alapanyagokkal.

Hozzávalók:

4 egész tojás

8 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

csipetnyi  só

1/2 vaníliarúd belseje

4 evőkanál cukor

4 evőkanál gluténtól és tejtől mentes növényi főzőkrém

10+1 evőkanál garantálta gluténmentes kukoricaliszt

4 evőkanál baracklekvár

2 evőkanál garantáltan gluténmentes mandulaforgács

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

Ajánlás:
10 hasznos tanács gluténmentes sütemények készítéséhez

Elkészítése:

 - A langyosra olvasztott margarint habosra keverjük a cukorral, sóval, vaníliával, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, és beledolgozzuk a főzőkrémet.

 - A kissé lágy, könnyen morzsálódó tészta 2/3 részével kibélelünk egy kerek sütőformát, és megkenjük a lekvárral.

 - A maradék tésztából rudakat sodrunk, és berácsozzuk vele a tészta tetejét.

- 1 tojásfehérjét villával kicsit felverjük, megkenjük vele a rácsokat, és a lekváros részekre szórjuk a mandulát.

 - Közepes hőmérsékleten a tésztát rózsaszínre sütjük. Hidegen szeleteljük fel.

Forrás: Szegedi Éva Ételallergiások receptkönyve

Recept © Szegedi Éva
Fotó © Ferenczi Péter - Szőke Péter

Így teszem el a bio citromot a mélyhűtőbe

Ráadás recept: Cukormentes citromkrém

citrom01.jpg

Nem szívesen mondok le a citromhéj aromájáról, amikor süteményeket, gyümölcsleveseket, krémeket, vagy különleges mártásokat készítek. Ezért fontos, milyen citromot vásárolok, és hogyan dolgozom fel.

A citrusfélék héja –így a citromé is – általában vegyszerrel szennyezett. Termesztésük során rovarölő, gyomirtó, gombaölő készítményeket használnak. Szüretelést követően héjukat különböző fényező, párolgáscsökkentő, romlás- illetve gombaellenes szerrel kezelik. Héjuk felhasználása veszélyezteti az egészséget, még lemosás után sem használhatók, ugyanis bizonyos gombaölő szerek (imazalil, prokloráz) felszívódnak a héjban.

Ha citromot vásárolok, a "bio" vagy "kezeletlen" jelzést keresem rajta. A vegyszeres kezelés nélkül forgalmazott gyümölcsöknek a héját is lehet fogyasztani. Bár "cserében" gyorsan romlanak, emiatt már a vásárlásnál is figyelni kell, hogy hibátlant találjak. Ezután gyorsan feldolgozom, hogy a mélyhűtőben várjanak a felhasználásra.

citrom02.jpg

A biocitromokat feldolgozás előtt alaposan megmosom meleg vízzel, és papírtörlővel áttörölöm.

  1. A citromokat vékony szeletekre vágom héjukkal együtt. Alufóliából kb. 10x10-es négyzeteket vágok ki, és a citromszeleteket ezzel választom el. Dobozba, vagy vastagabb fagyasztó zacskóba teszem és lezárom. Felhasználáskor egy-egy szeletet könnyűszerrel le lehet választani az alufóliáról.
  2. Vékony csíkokban meghámozom a citromot úgy, hogy a fehér részt ne vágjam bele. Ezek kis dobozban kerülnek a mélyhűtőbe. A megmaradt gyümölcsöket szintén felszeletelve, alufólia lapokkal elválasztva fagyasztom le.
  3. A legszebb citromok héját lereszelem, ügyelve, hogy a fehér részt ne reszeljem bele, kis adagokra osztom, és egyszerűen fóliába csomagolom, a kis csomagok egy dobozba kerülnek. A héj nélküli gyümölcsöket lezárva, csomagolva a hűtőbe teszem felhasználásig, vagy az előbb ismertetett módon lefagyasztom.

A mélyhűtőbe eltett citromhéj a szárítottal szemben nem veszíti el az aromáját.

Cukormentes citromkrém

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes

citrom03.jpgA fotó illusztráció

Hozzávalók:

1/2 liter gluténtól és tejtől mentes rizsital

 1 db vegyszeres kezelés nélküli citrom

 1 csomag gluténmentes, laktózmentes citromízű pudingpor

 3 evőkanál eritritol

 néhány citromfű levél

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Csak házilag lereszelt bio citromhéjat használjunk, az előre lereszelt citromhéj glutént tartalmazhat.

Elkészítése:

- Az egy biocitrom héját lereszeljük.

- A  pudingport néhány evőkanál hideg rizsitallal és az eritritollal simára keverjük, belekeverjük a citromhéj felét, majd az előírásnak megfelelően megfőzzük.

 - Addig kevergetjük, amíg félig kihűlt. A citrom levét kicsavarjuk és belekeverjük a kész pudingba.

- Poharakba öntjük, citromfűvel, reszelt citromhéjjal, gránátalma magjával díszítjük, lehűtve fogyasztjuk.

Mentes minifánk negyedóra alatt

Gluténmentes, laktózmentes, cukormentes

fank_gm01.JPG

Mi sem maradunk ki a farsangi fánkszezonból. Ezúttal olyan fánkot kísérleteztem ki, amelyik nem tartalmaz hagyományos cukrot, és gluténmentes, illetve laktózmentes étrendbe is illeszthető. Gyorsan elkészül, még élesztő sem kell hozzá.

Ahhoz, hogy jól átsüljön, apró fánkot kell készíteni, és lassan sütni. Ha gyorsan sütjük, a közepe nyers marad, ha pedig nem elég forró az olaj, a tészta magába szívja a zsiradékot.

A frissen kisült fánkokat először tegyük szűrőkanálba, majd papírtörlőre, hogy ne maradjon rajta felesleges olaj.

Hozzávalók:

15 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt

3 gramm garantáltan gluténmentes sütőpor

15 dkg laktózmentes joghurt

5 kiskanál eritritol

1 db tojás

körülbelül 2-3 dl étolaj a sütéshez

fank_gm03.JPG

Elkészítése:

- A hozzávalókat keverőgéppel összedolgozzuk, közben az olajat felhevítjük a sütéshez.

- A tésztából kanállal kis bucikat szaggatunk, és a forró olajban aranybarnára sütjük. A fenti mennyiségből 15-16 minifánkot lehet készíteni.

fank_gm02.JPG

 

Habos-mandulás almaleves

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes

almaleves_habbal_01.jpg

Nagyon szeretem az almát és a mandulát, ráadásul mindkettőhöz könnyen hozzá lehet jutni. Így született még évekkel ezelőtt ennek az ízletes gyümölcslevesnek az ötlete. Akármikor készítem, mindig feldobja a napomat.

Hozzávalók a leveshez:

4 db piros héjú alma

2 dl gluténtól és tejtől mentes növényi főzőkrém (pl. rizskrém)

2 csapott evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt

1 karika vegyszeres kezelés nélküli citrom

½ vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja

6 szem szegfűszeg

1 db egész fahéj

½ rúd vanília vagy 1 csomag gluténtól mentes vaníliás cukor

2-4 evőkanál kristálycukor

Hozzávalók a díszítéshez:

kevés apróra vágott, garantáltan gluténmentes házilag pirított mandula

1 dl  gluténtól és tejtől mentes tejszínt helyettesítő növényi krém

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

Az import zöld almát gluténtartalmú bevonattal láthatják el. Bár az EU-ban tilos a gluténtartalmú bevonat használata, de nem mindig tudjuk ellenőrizni az áru származását. Ezért inkább piros héjú almát használjunk.

Csak házilag lereszelt citromhéjat használjunk, az előre lereszelt citromhéj glutént tartalmazhat.

A kereskedelemben kapható citromok héját különböző fényező, párolgáscsökkentő, romlás- illetve gombaellenes szerrel kezelik, és ezért felhasználásuk veszélyeztetheti az egészséget, még lemosás után sem használhatók. Csak a garantáltan vegyszeres kezelés nélküli citrom héját használjuk fel. Az ilyen áru csomagolásán ez fel van tüntetve.

Tipp: Kókuszkrémmel is készíthetjük, különleges ízt ad a levesnek.

Elkészítése:

- Kevés vízben felforraljuk az egy karika citromot, a reszelt citromhéjat,  a szegfűszeget, a fahéjat és a vaníliát.

Hagyjuk kihűlni, hogy intenzív legyen az íze, majd szűrjük le.

- A hámozott, magházától megtisztított, lemosott almát  cikkekre vágjuk.

- Feltesszük a fűszeres vízben főni, és közben hozzáadjuk a cukrot.

- A megfőtt almát turmixoljuk. Néhány egész darabot félreteszünk  a díszítéshez.

- 2 dl főzőkrémet és a rizslisztet simára keverjük, hozzáadunk néhány evőkanál forró levest, majd folyamatosan keverve visszaöntjük a levesbe. 

- A tejszínt helyettesítő krémből habot készítünk.

- Almacikkekkel, főzőkrémből készített habbal díszítjük; aki nem érzékeny a mandulára, kevés apróra vágott pirított mandulával is megszórhatja. A habot tálalás előtt tegyük a levesre.

- Melegen és hidegen is fogyasztható.

Recept és fotó: © Szegedi Éva
Eredeti recept: 2006.07.09

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Rozsos kifli és tofukörözött

Laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes

tofus_korozott_rozsos_kifli_01.JPG

Régen szerettem volna kipróbálni, milyen körözöttet lehet készíteni tofuból, hogy azoknak is alternatívát kínáljak, akik nem fogyaszthatnak tejterméket. A mellé sütött laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes kiflivel és némi salátával kiadós reggeli vagy uzsonna lehet. Mivel állati eredetű alapanyagokat nem használtam hozzá, vegán étrendbe illeszthető.

A rozsliszttel készült sütemények pozitív élettani hatását nem eleget hangsúlyozni: rosttartalma lényegesen magasabb, mint a fehér lisztből készülteknek; a rozsliszt nélkülözhetetlen B-vitaminokat és nyomelemeket tartalmaz.

Hozzávalók a kiflihez:

15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

10 dkg búza finomliszt

1 púpozott evőkanál lenmagpehely

1,5 dl meleg víz

1 dkg tejtől mentes friss élesztő

egy késhegynyi só

egy csipetnyi cukor

Mentes konyha ételallergiásoknak

Hozzávalók a tofukörözötthöz:

20 dkg tofu

2 evőkanál tejtől mentes növényi krém

1 kiskanál őrölt csemege paprika

1 kiskanál apróra vágott metélőhagyma

1 kiskanál reszelt vöröshagyma

½ mokkáskanál só

csipetnyi őrölt bors

csipetnyi őrölt köménymag

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

A tofu szójából készült, magas fehérjetartalmú, tejmentes élelmiszer. Aki nem érzékeny a szójára, a túró helyettesítésére használhatja.

Elkészítése:

- Egy tálba mérünk 10 dkg rozslisztet, 10 dkg búzalisztet és egy evőkanál lenmagpelyhet.

- A meleg vízbe szórjuk a cukrot, és megfuttatjuk benne az élesztőt, majd az egészet a tálba öntjük a száraz hozzávalókra.

- Alaposan összegyúrjuk a késhegynyi sóval, és legalább 1 órán át kelesztjük letakarva langyos helyen.

- Ha megkelt a tészta, 5 dkg rozsliszttel összegyúrjuk, liszttel megszórt deszkán kinyújtjuk és háromszög alakra vágjuk.

- A háromszögek egyik oldalán a széles részen behajtjuk a sarkokat, és a csúcs felé haladva feltekerjük a tésztát, majd félkörbe hajtva tepsibe helyezzük.

- 180 fokon ropogósra, kissé barnára sütjük.

- A tofut feldaraboljuk, és a növényi krémmel együtt villával összetörjük.

- Hozzákeverjük a hagymaféléket és a fűszereket, majd golyókat formázunk belőle, így tálaljuk.

 Recept és fotó: © Szegedi Éva

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Sajtos túrós réteges pogácsa laktózmentesen

Laktózmentes sütemény

sajtos_turos_pogacsa01.jpg

Imádjuk a pogácsát! Mivel a családban és az ismeretségi körünkben is többen laktózérzékenyek, a kedvenc házi süteményeink receptjét az évek során úgy átalakítottuk át, hogy ők is ehessenek belőlük. Ennek a réteges, ízletes, ugyanakkor könnyű pogácsának képtelenség ellenállni. Minden alkalommal gyorsan elfogy. Hétvégékre, családi ünnepekre vagy borozgatásokhoz ajánljuk.

Hozzávalók egy nagy tepsihez (az adag igény szerint duplázható vagy triplázható)

30 dkg finomliszt

25 dkg laktózmentes túró

25 dkg laktózmentes vaj

1 dl tejtől mentes rizsital

1,5 dkg élesztő

8 gramm

10 dkg laktózmentes sajt lereszelve

1 tojás sárgája - a fehérje a kenéshez kell majd

sajtos_turos_pogacsa022.jpg

Mentes konyha ételallergiásoknak

Elkészítése:

A rizsitalt kissé felmelegítjük, és az élesztőt belemorzsoljuk.

A hozzávalókat a sajt és 5 dkg liszt kivételével gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, és homogén, lágy, ragadós tésztává gyúrjuk. Ezután fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Liszttel alaposan megszórt deszkán kinyújtjuk, félbe, majd újra félbehajtjuk. Ismét meglisztezzük a tésztát, kinyújtjuk, hajtogatjuk, harmadszor is lisztezzük, és ujjnyi vastagra nyújtjuk.

Megkenjük tojásfehérjével, egyenletesen rászórjuk a laktózmentes sajtot, majd éles késsel négyzetekre vágjuk.

130 fokra melegített sütőben sötét arany színűre sütjük.

Recept és fotó: © Szegedi Éva