Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

A tökéletes laktózmentes pogácsa

2017. november 20. - Mentes Konyha

tokeletes_lm_pogacsa03_2.JPG

A laktózmentes diéta betartása otthon viszonylag zökkenőmentes. Ma már szerencsére többféle laktózmentes termék is kapható, így a mindenki által kedvelt pogácsát is megsüthetjük mentes hozzávalókkal.

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

25 dkg félfogós liszt

25 dkg tejtől mentes margarin

3,5 dkg élesztő

1 mokkáskanál cukor az élesztő felfuttatásához

Kevés víz vagy laktózmentes tej az élesztő felfuttatásához

2 mokkáskanál só

3 tojás sárgája

150 g 20 százalékos laktózmentes tejföl (lehet, hogy kevesebb kell a liszttől függően, ne tegyük bele egyszerre az egész mennyiséget)

A megkenéshez:

1 egész tojás

1 mokkáskanálnyi pirospaprika

kevés laktózmentes sajt reszelve

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

A margarin kiválasztásánál figyeljünk az összetevőkre, ne tartalmazzon tejszármazékot.

tokeletes_lm_pogacsa01_2.JPG

Elkészítése:

- Az élesztőt felfuttatjuk langyos cukros laktózmentes tejben vagy vízben.

- A liszteket összekeverjük a sóval, és elmorzsoljuk benne a hideg margarint.

- Hozzáadjuk a tojások sárgáját, az élesztőt, és annyi tejfölt, hogy lágy tésztát kapjunk.

- Jól kidolgozzuk a tésztát, és negyed órán át hideg helyen pihentetjük.

- Még kétszer kinyújtjuk, hajtogatjuk és pihentetjük hideg helyen.

- Végül az ujjnyi vastagra nyújtott tésztát késsel berácsozzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, megsodorjuk, megkenjük pirospaprikás tojással, majd megszórjuk a reszelt sajttal.

- Előmelegített sütőben 5 percig 175 fokon, majd kb. fél óráig 150 fokon készre sütjük.

 Recept és fotó: © Sz.Banadics Éva

 Ajánlás:

Könnyű tiramisu

Laktózmentes, gluténmentes

Klasszikus rácsos linzer mentesen

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes sütemény

mandulas_racsos_linzer_mentes.jpg

A rácsos linzert nálunk mindenki szereti. Elkészítettük mentes változatát is néhány egyszerű alapanyagból. Omlós, illatos és nagyon finom lett! Garantáltan percek alatt el fog fogyni. Az alaprecept egy korábbi, 2006-ban kiadott, ételallergiásoknak készült szakácskönyvünkben jelent meg. Érdemes kipróbálni és kísérletezni az alapanyagokkal.

Hozzávalók:

4 egész tojás

8 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

csipetnyi  só

1/2 vaníliarúd belseje

4 evőkanál cukor

4 evőkanál gluténtól és tejtől mentes növényi főzőkrém

10+1 evőkanál garantálta gluténmentes kukoricaliszt

4 evőkanál baracklekvár

2 evőkanál garantáltan gluténmentes mandulaforgács

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

Ajánlás:
10 hasznos tanács gluténmentes sütemények készítéséhez

Elkészítése:

 - A langyosra olvasztott margarint habosra keverjük a cukorral, sóval, vaníliával, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, és beledolgozzuk a főzőkrémet.

 - A kissé lágy, könnyen morzsálódó tészta 2/3 részével kibélelünk egy kerek sütőformát, és megkenjük a lekvárral.

 - A maradék tésztából rudakat sodrunk, és berácsozzuk vele a tészta tetejét.

- 1 tojásfehérjét villával kicsit felverjük, megkenjük vele a rácsokat, és a lekváros részekre szórjuk a mandulát.

 - Közepes hőmérsékleten a tésztát rózsaszínre sütjük. Hidegen szeleteljük fel.

Forrás: Szegedi Éva Ételallergiások receptkönyve

Recept © Szegedi Éva
Fotó © Ferenczi Péter - Szőke Péter

Így teszem el a bio citromot a mélyhűtőbe

Ráadás recept: Cukormentes citromkrém

citrom01.jpg

Nem szívesen mondok le a citromhéj aromájáról, amikor süteményeket, gyümölcsleveseket, krémeket, vagy különleges mártásokat készítek. Ezért fontos, milyen citromot vásárolok, és hogyan dolgozom fel.

A citrusfélék héja –így a citromé is – általában vegyszerrel szennyezett. Termesztésük során rovarölő, gyomirtó, gombaölő készítményeket használnak. Szüretelést követően héjukat különböző fényező, párolgáscsökkentő, romlás- illetve gombaellenes szerrel kezelik. Héjuk felhasználása veszélyezteti az egészséget, még lemosás után sem használhatók, ugyanis bizonyos gombaölő szerek (imazalil, prokloráz) felszívódnak a héjban.

Ha citromot vásárolok, a "bio" vagy "kezeletlen" jelzést keresem rajta. A vegyszeres kezelés nélkül forgalmazott gyümölcsöknek a héját is lehet fogyasztani. Bár "cserében" gyorsan romlanak, emiatt már a vásárlásnál is figyelni kell, hogy hibátlant találjak. Ezután gyorsan feldolgozom, hogy a mélyhűtőben várjanak a felhasználásra.

citrom02.jpg

A biocitromokat feldolgozás előtt alaposan megmosom meleg vízzel, és papírtörlővel áttörölöm.

  1. A citromokat vékony szeletekre vágom héjukkal együtt. Alufóliából kb. 10x10-es négyzeteket vágok ki, és a citromszeleteket ezzel választom el. Dobozba, vagy vastagabb fagyasztó zacskóba teszem és lezárom. Felhasználáskor egy-egy szeletet könnyűszerrel le lehet választani az alufóliáról.
  2. Vékony csíkokban meghámozom a citromot úgy, hogy a fehér részt ne vágjam bele. Ezek kis dobozban kerülnek a mélyhűtőbe. A megmaradt gyümölcsöket szintén felszeletelve, alufólia lapokkal elválasztva fagyasztom le.
  3. A legszebb citromok héját lereszelem, ügyelve, hogy a fehér részt ne reszeljem bele, kis adagokra osztom, és egyszerűen fóliába csomagolom, a kis csomagok egy dobozba kerülnek. A héj nélküli gyümölcsöket lezárva, csomagolva a hűtőbe teszem felhasználásig, vagy az előbb ismertetett módon lefagyasztom.

A mélyhűtőbe eltett citromhéj a szárítottal szemben nem veszíti el az aromáját.

Cukormentes citromkrém

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes

citrom03.jpgA fotó illusztráció

Hozzávalók:

1/2 liter gluténtól és tejtől mentes rizsital

 1 db vegyszeres kezelés nélküli citrom

 1 csomag gluténmentes, laktózmentes citromízű pudingpor

 3 evőkanál eritritol

 néhány citromfű levél

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Csak házilag lereszelt bio citromhéjat használjunk, az előre lereszelt citromhéj glutént tartalmazhat.

Elkészítése:

- Az egy biocitrom héját lereszeljük.

- A  pudingport néhány evőkanál hideg rizsitallal és az eritritollal simára keverjük, belekeverjük a citromhéj felét, majd az előírásnak megfelelően megfőzzük.

 - Addig kevergetjük, amíg félig kihűlt. A citrom levét kicsavarjuk és belekeverjük a kész pudingba.

- Poharakba öntjük, citromfűvel, reszelt citromhéjjal, gránátalma magjával díszítjük, lehűtve fogyasztjuk.

Mentes minifánk negyedóra alatt

Gluténmentes, laktózmentes, cukormentes

fank_gm01.JPG

Mi sem maradunk ki a farsangi fánkszezonból. Ezúttal olyan fánkot kísérleteztem ki, amelyik nem tartalmaz hagyományos cukrot, és gluténmentes, illetve laktózmentes étrendbe is illeszthető. Gyorsan elkészül, még élesztő sem kell hozzá.

Ahhoz, hogy jól átsüljön, apró fánkot kell készíteni, és lassan sütni. Ha gyorsan sütjük, a közepe nyers marad, ha pedig nem elég forró az olaj, a tészta magába szívja a zsiradékot.

A frissen kisült fánkokat először tegyük szűrőkanálba, majd papírtörlőre, hogy ne maradjon rajta felesleges olaj.

Hozzávalók:

15 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt

3 gramm garantáltan gluténmentes sütőpor

15 dkg laktózmentes joghurt

5 kiskanál eritritol

1 db tojás

körülbelül 2-3 dl étolaj a sütéshez

fank_gm03.JPG

Elkészítése:

- A hozzávalókat keverőgéppel összedolgozzuk, közben az olajat felhevítjük a sütéshez.

- A tésztából kanállal kis bucikat szaggatunk, és a forró olajban aranybarnára sütjük. A fenti mennyiségből 15-16 minifánkot lehet készíteni.

fank_gm02.JPG

 

Habos-mandulás almaleves

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes

almaleves_habbal_01.jpg

Nagyon szeretem az almát és a mandulát, ráadásul mindkettőhöz könnyen hozzá lehet jutni. Így született még évekkel ezelőtt ennek az ízletes gyümölcslevesnek az ötlete. Akármikor készítem, mindig feldobja a napomat.

Hozzávalók a leveshez:

4 db piros héjú alma

2 dl gluténtól és tejtől mentes növényi főzőkrém (pl. rizskrém)

2 csapott evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt

1 karika vegyszeres kezelés nélküli citrom

½ vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja

6 szem szegfűszeg

1 db egész fahéj

½ rúd vanília vagy 1 csomag gluténtól mentes vaníliás cukor

2-4 evőkanál kristálycukor

Hozzávalók a díszítéshez:

kevés apróra vágott, garantáltan gluténmentes házilag pirított mandula

1 dl  gluténtól és tejtől mentes tejszínt helyettesítő növényi krém

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

Az import zöld almát gluténtartalmú bevonattal láthatják el. Bár az EU-ban tilos a gluténtartalmú bevonat használata, de nem mindig tudjuk ellenőrizni az áru származását. Ezért inkább piros héjú almát használjunk.

Csak házilag lereszelt citromhéjat használjunk, az előre lereszelt citromhéj glutént tartalmazhat.

A kereskedelemben kapható citromok héját különböző fényező, párolgáscsökkentő, romlás- illetve gombaellenes szerrel kezelik, és ezért felhasználásuk veszélyeztetheti az egészséget, még lemosás után sem használhatók. Csak a garantáltan vegyszeres kezelés nélküli citrom héját használjuk fel. Az ilyen áru csomagolásán ez fel van tüntetve.

Tipp: Kókuszkrémmel is készíthetjük, különleges ízt ad a levesnek.

Elkészítése:

- Kevés vízben felforraljuk az egy karika citromot, a reszelt citromhéjat,  a szegfűszeget, a fahéjat és a vaníliát.

Hagyjuk kihűlni, hogy intenzív legyen az íze, majd szűrjük le.

- A hámozott, magházától megtisztított, lemosott almát  cikkekre vágjuk.

- Feltesszük a fűszeres vízben főni, és közben hozzáadjuk a cukrot.

- A megfőtt almát turmixoljuk. Néhány egész darabot félreteszünk  a díszítéshez.

- 2 dl főzőkrémet és a rizslisztet simára keverjük, hozzáadunk néhány evőkanál forró levest, majd folyamatosan keverve visszaöntjük a levesbe. 

- A tejszínt helyettesítő krémből habot készítünk.

- Almacikkekkel, főzőkrémből készített habbal díszítjük; aki nem érzékeny a mandulára, kevés apróra vágott pirított mandulával is megszórhatja. A habot tálalás előtt tegyük a levesre.

- Melegen és hidegen is fogyasztható.

Recept és fotó: © Szegedi Éva
Eredeti recept: 2006.07.09

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Rozsos kifli és tofukörözött

Laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes

tofus_korozott_rozsos_kifli_01.JPG

Régen szerettem volna kipróbálni, milyen körözöttet lehet készíteni tofuból, hogy azoknak is alternatívát kínáljak, akik nem fogyaszthatnak tejterméket. A mellé sütött laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes kiflivel és némi salátával kiadós reggeli vagy uzsonna lehet. Mivel állati eredetű alapanyagokat nem használtam hozzá, vegán étrendbe illeszthető.

A rozsliszttel készült sütemények pozitív élettani hatását nem eleget hangsúlyozni: rosttartalma lényegesen magasabb, mint a fehér lisztből készülteknek; a rozsliszt nélkülözhetetlen B-vitaminokat és nyomelemeket tartalmaz.

Hozzávalók a kiflihez:

15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

10 dkg búza finomliszt

1 púpozott evőkanál lenmagpehely

1,5 dl meleg víz

1 dkg tejtől mentes friss élesztő

egy késhegynyi só

egy csipetnyi cukor

Mentes konyha ételallergiásoknak

Hozzávalók a tofukörözötthöz:

20 dkg tofu

2 evőkanál tejtől mentes növényi krém

1 kiskanál őrölt csemege paprika

1 kiskanál apróra vágott metélőhagyma

1 kiskanál reszelt vöröshagyma

½ mokkáskanál só

csipetnyi őrölt bors

csipetnyi őrölt köménymag

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

A tofu szójából készült, magas fehérjetartalmú, tejmentes élelmiszer. Aki nem érzékeny a szójára, a túró helyettesítésére használhatja.

Elkészítése:

- Egy tálba mérünk 10 dkg rozslisztet, 10 dkg búzalisztet és egy evőkanál lenmagpelyhet.

- A meleg vízbe szórjuk a cukrot, és megfuttatjuk benne az élesztőt, majd az egészet a tálba öntjük a száraz hozzávalókra.

- Alaposan összegyúrjuk a késhegynyi sóval, és legalább 1 órán át kelesztjük letakarva langyos helyen.

- Ha megkelt a tészta, 5 dkg rozsliszttel összegyúrjuk, liszttel megszórt deszkán kinyújtjuk és háromszög alakra vágjuk.

- A háromszögek egyik oldalán a széles részen behajtjuk a sarkokat, és a csúcs felé haladva feltekerjük a tésztát, majd félkörbe hajtva tepsibe helyezzük.

- 180 fokon ropogósra, kissé barnára sütjük.

- A tofut feldaraboljuk, és a növényi krémmel együtt villával összetörjük.

- Hozzákeverjük a hagymaféléket és a fűszereket, majd golyókat formázunk belőle, így tálaljuk.

 Recept és fotó: © Szegedi Éva

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Sajtos túrós réteges pogácsa laktózmentesen

Laktózmentes sütemény

sajtos_turos_pogacsa01.jpg

Imádjuk a pogácsát! Mivel a családban és az ismeretségi körünkben is többen laktózérzékenyek, a kedvenc házi süteményeink receptjét az évek során úgy átalakítottuk át, hogy ők is ehessenek belőlük. Ennek a réteges, ízletes, ugyanakkor könnyű pogácsának képtelenség ellenállni. Minden alkalommal gyorsan elfogy. Hétvégékre, családi ünnepekre vagy borozgatásokhoz ajánljuk.

Hozzávalók egy nagy tepsihez (az adag igény szerint duplázható vagy triplázható)

30 dkg finomliszt

25 dkg laktózmentes túró

25 dkg laktózmentes vaj

1 dl tejtől mentes rizsital

1,5 dkg élesztő

8 gramm

10 dkg laktózmentes sajt lereszelve

1 tojás sárgája - a fehérje a kenéshez kell majd

sajtos_turos_pogacsa022.jpg

Mentes konyha ételallergiásoknak

Elkészítése:

A rizsitalt kissé felmelegítjük, és az élesztőt belemorzsoljuk.

A hozzávalókat a sajt és 5 dkg liszt kivételével gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, és homogén, lágy, ragadós tésztává gyúrjuk. Ezután fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Liszttel alaposan megszórt deszkán kinyújtjuk, félbe, majd újra félbehajtjuk. Ismét meglisztezzük a tésztát, kinyújtjuk, hajtogatjuk, harmadszor is lisztezzük, és ujjnyi vastagra nyújtjuk.

Megkenjük tojásfehérjével, egyenletesen rászórjuk a laktózmentes sajtot, majd éles késsel négyzetekre vágjuk.

130 fokra melegített sütőben sötét arany színűre sütjük.

Recept és fotó: © Szegedi Éva

Bögrés mákos aszalt szilvával

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes desszert

bogresmakos01.JPG

A klasszikus, kedvelt kevert tésztás süteményt ezúttal úgy készítettünk, hogy tejmentes, gluténmentes legyen, és ne tartalmazzon túl sok cukrot. Aszalt szilvával isteni!

Hozzávalók:

1 bögre (kb. 20 dkg) házilag darált mák

1 bögre (kb. 20 dkg) garantáltan gluténmentes barna rizsliszt

1 bögre (kb. 2 dl) gluténtól és tejtől mentes natúr rizsital

 8 dkg kristálycukor

10 dkg garantáltan gluténmentes aszalt szilva

1 egész tojás

6 g gluténtól és tejtől mentes sütőpor

1 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin a tepsi kikenéséhez

Minden esetben ellenőrizzük a felhasznált alapanyagok összetételét!

Csak olyan alapanyagokat vásároljunk, amelyek csomagolásán feltüntették, hogy gyártás, csomagolás stb. során nem szennyeződtek gluténnal!

A mákot házilag daráljuk le, mert az előre darált termékek gluténnal szennyezettek lehetnek.

Elkészítése:

- A mákot házilag megdaráljuk.

- A margarinnal kikenünk egy tepsit.

- A darált mákot, a rizslisztet, a kristálycukrot és a sütőport szárazon összekeverjük.

- A rizsitallal és a tojással homogén, kissé folyékony tésztát készítünk belőle.

- Végül hozzákeverjük az aszalt szilvát is.

- A tepsibe öntjük, és 170 fokon kissé pirosra sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt villára nem ragad a tészta.

Mentes konyha ételallergiásoknak

Recept és fotó: © Szegedi Éva. 

Zöldfűszeres csirkemell párolt zöldségekkel

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes étel

zoldfuszeres_csirkemell02.JPG

Ha kicsit lazítani szeretnénk az étrendünkön, érdemes minél több zöldfűszert használni az ételeinkhez. A köret elkészítésekor pedig inkább zöldségfélékből válogassunk. Az alábbi étel fogyókúrás étrendbe is remekül illik - természetesen abban az esetben, ha mértékkel fogyasztjuk.

Hozzávalók:

40 dkg csirkemell

3 szál sárgarépa

3 szál petrezselyemgyökér

2 db karalábé

1 db padlizsán

1 evőkanál extraszűz olívaolaj

1 gramm (1 csapott mokkáskanál) himalájai só

1 mokkáskanál apróra vágott majoránna

1 mokkáskanál apróra vágott oregánó

1 mokkáskanál apróra vágott petrezselyemlevél

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Tojásallergiások esetében előfordulhat keresztreakció a csirkehúsra, azonban a csirkehús immunválaszt kiváltó hatása alacsony, ezért a fogyasztása csak erősen pozitív reakció esetében az orvos utasítása alapján kerülendő.

Elkészítése:

- A csirkemellet mosás után csíkokra vágjuk.

- A sárgarépát, a padlizsánt és a petrezselyemgyökeret karikákra szeljük,  a karalábét kockákra vágjuk.

- Az olívaolaj felén kissé megpirítjuk a csirkemell csíkokat, majd a só felét rászórjuk, alacsony hőmérsékleten puhára pároljuk, végül hozzákeverjük a zöldfűszereket.

- A padlizsán mindkét oldalát megpirítjuk az olaj másik felén, hozzákeverjük a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a karalábét, ezután a só másik felével fedő alatt puhára pároljuk.

- A csirkemellet a párolt zöldségekkel tálaljuk.

Recept és fotó: © Szegedi Éva

zoldfuszeres_csirkemell03.JPG

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Szezámmagos-paprikás krémmel töltött gombafejek

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus

Bár eredetileg előételnek készítettem el a paprikakrémmel töltött gombafejeket, köretként is megállja a helyét főételekhez, de péksüteménnyel uzsonnára is remek választás lehet. Az összetevők miatt vegán étrendűek is bátran fogyaszthatják.

Amennyiben gluténérzékenyek számára készül, kizárólag olyan rizskrémet, vajhelyettesítőt, illetve szezámmagot használhatunk hozzá, amelynél a gyártó, illetve a forgalmazó igazolni tudja, hogy garantáltan gluténmentes, vagyis sem a gyártás, sem a csomagolás közben nem érintkezett gluténtartalmú élelmiszerrel.

szezammagos_toltott_gomba01.JPG

Hozzávalók:

25 dkg (4 nagy darab) csiperkegomba

2,5 dkg garantáltan gluténmentes szezámmag

1 db kápia paprika

1 szelet  t. v. paprika

1 teljes szelet vöröshagyma

0,3 dkg  (1 kiskanálnyi) étolaj

1 késhegynyi só

1 késhegynyi házilag őrölt koriander

1 evőkanál gluténtól és tejtől mentes rizskrém

0,5 dkg (1 kiskanálnyi) gluténtól és tejtől mentes margarin (vajhelyettesítő)

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Mentes konyha ételallergiásoknak

Elkészítése:

A gombát folyó vízzel alaposan lemossuk, a héját lehúzzuk, a szárát kivágjuk a kalapból.

2 dkg szezámmagot házilag megőrölünk.

A kétféle paprikát, a gombaszárakat és a vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megpároljuk a sóval és az őrölt szezámmaggal, a végén belekeverjük a rizskrémet és a koriandert.

A gombakalapokat kívülről megkenjük a margarinnal, majd a fejtetőre állított kalapokat megtöltjük a zöldséges masszával, megszórjuk a 0,5 dkg szezámmaggal.

Tűzálló tálban 170 fokon pirulásig sütjük.

Recept és fotó: © Szegedi Éva. 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával