Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Diétás pihe-puha mézes keksz

Tejfehérjementes, laktózmentes, hagyományos cukor nélkül készült desszert

2018. február 18. - Mentes Konyha

dietas_mezeskalacs.JPG

A kislányom arra kért, hogy hétvégén süssünk mézeskalácsot. Mivel laktózérzékeny, tejmentes hozzávalókkal készítettem. Nem szereti a túlságosan intenzív ízeket, ezért csak enyhén, fahéjjal fűszereztem. Hagyományos cukor helyett mézzel és nyírfacukorral édesítettem, így született ez a puha, omlós keksz. Mindenkinek ízlett a családban, és mire a fotózásra került a sor, annyi maradt belőle, amennyi a tányéron látható...

Hozzávalók:

- 25 dkg rétesliszt

- 7,5 dkg tejmentes növényi vaj

- 7,5 dkg méz

- 1 evőkanál nyírfacukor por

- 1 egész tojás

- 5 gramm (mokkáskanálnyi) sütőpor

- késhegynyi fahéj

Az, amit a mindennapi szóhasználatban cukornak nevezünk, az a szacharóz, amelyet cukornádból (nádcukor) vagy cukorrépából (répacukor) állítanak elő. Jelentős mennyiségű energiát biztosító élelmiszer. Közvetlenül fogyasztjuk kristálycukor, porcukor, kockacukor formájában, de nagy mennyiséget használ belőle az élelmiszeripar is. A szacharózon kívül azonban egyéb cukorféle is létezik: a szőlőcukor (glükóz), a gyümölcscukor (fruktóz), a tejcukor (laktóz), a malátacukor (maltóz).

Szabó Alexandra dietetikus

dietas_mezeskalacs2.JPG

 A xilit vagy nyírfacukor édesítő ereje a cukoréval azonos, viszont előnye, hogy energiatartalma csupán annak kétharmada. Sütésnél, főzésnél a recept szerinti cukormennyiségnek megfelelően adagolható.

Szabó Alexandra dietetikus

Elkészítése:

- Konyhai mérlegen pontosan kimérjük a hozzávalókat. Egy tálban villával összetörjük, lazán összedolgozzuk, majd gyorsan összegyúrjuk.

- Kilisztezett deszkán óvatosan kinyújtjuk - vigyázni kell vele, mert könnyen szakad.

- Lisztbe mártott sütiformákkal különféle figurákat szúrunk ki a tésztából, és növényi vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe tesszük.

- Előmelegített sütőben 130 fokon addig sütjük, amíg szép arany-rózsaszín lesz.

- Kihűlve, de frissen fogyasszuk! Ha nem takarjuk le, hamar kiszárad.

Recept és fotó © Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr1713678270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása