A laktózmentes diéta betartása otthon viszonylag zökkenőmentes. Ma már szerencsére többféle laktózmentes termék is kapható, így a mindenki által kedvelt pogácsát is megsüthetjük mentes hozzávalókkal.
Hozzávalók:
50 dkg extra finom süteményliszt
25 dkg tejtől mentes margarin
3,5 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukor az élesztő felfuttatásához
Kevés víz vagy laktózmentes tej az élesztő felfuttatásához
2 mokkáskanál só
3 tojás sárgája
150 g 20 százalékos laktózmentes tejföl (lehet, hogy kevesebb kell a liszttől függően, ne tegyük bele egyszerre az egész mennyiséget)
A megkenéshez:
1 egész tojás
1 mokkáskanálnyi pirospaprika
kevés laktózmentes sajt reszelve
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
A margarin kiválasztásánál figyeljünk az összetevőkre, ne tartalmazzon tejszármazékot.
Elkészítése:
- Az élesztőt felfuttatjuk langyos cukros laktózmentes tejben vagy vízben.
- A liszteket összekeverjük a sóval, és elmorzsoljuk benne a hideg margarint.
- Hozzáadjuk a tojások sárgáját, az élesztőt, és annyi tejfölt, hogy lágy tésztát kapjunk.
- Jól kidolgozzuk a tésztát, és negyed órán át hideg helyen pihentetjük.
- Még kétszer kinyújtjuk, hajtogatjuk és pihentetjük hideg helyen.
- Végül az ujjnyi vastagra nyújtott tésztát késsel berácsozzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, megsodorjuk, megkenjük pirospaprikás tojással, majd megszórjuk a reszelt sajttal.
- Előmelegített sütőben 5 percig 175 fokon, majd kb. fél óráig 150 fokon készre sütjük.
Recept és fotó: © Sz.Banadics Éva