Mi sem maradunk ki a farsangi fánkszezonból. Ezúttal olyan fánkot kísérleteztem ki, amelyik nem tartalmaz hagyományos cukrot, és gluténmentes, illetve laktózmentes étrendbe is illeszthető. Gyorsan elkészül, még élesztő sem kell hozzá.
Ahhoz, hogy jól átsüljön, apró fánkot kell készíteni, és lassan sütni. Ha gyorsan sütjük, a közepe nyers marad, ha pedig nem elég forró az olaj, a tészta magába szívja a zsiradékot.
A frissen kisült fánkokat először tegyük szűrőkanálba, majd papírtörlőre, hogy ne maradjon rajta felesleges olaj.
Hozzávalók:
15 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
3 gramm garantáltan gluténmentes sütőpor
15 dkg laktózmentes joghurt
5 kiskanál eritritol
1 db tojás
körülbelül 2-3 dl étolaj a sütéshez
Elkészítése:
- A hozzávalókat keverőgéppel összedolgozzuk, közben az olajat felhevítjük a sütéshez.
- A tésztából kanállal kis bucikat szaggatunk, és a forró olajban aranybarnára sütjük. A fenti mennyiségből 15-16 minifánkot lehet készíteni.