Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Habos-mandulás almaleves

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes

2017. január 25. - Mentes Konyha

almaleves_habbal_01.jpg

Nagyon szeretem az almát és a mandulát, ráadásul mindkettőhöz könnyen hozzá lehet jutni. Így született még évekkel ezelőtt ennek az ízletes gyümölcslevesnek az ötlete. Akármikor készítem, mindig feldobja a napomat.

Hozzávalók a leveshez:

4 db piros héjú alma

2 dl gluténtól és tejtől mentes növényi főzőkrém (pl. rizskrém)

2 csapott evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt

1 karika vegyszeres kezelés nélküli citrom

½ vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja

6 szem szegfűszeg

1 db egész fahéj

½ rúd vanília vagy 1 csomag gluténtól mentes vaníliás cukor

2-4 evőkanál kristálycukor

Hozzávalók a díszítéshez:

kevés apróra vágott, garantáltan gluténmentes házilag pirított mandula

1 dl  gluténtól és tejtől mentes tejszínt helyettesítő növényi krém

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

Az import zöld almát gluténtartalmú bevonattal láthatják el. Bár az EU-ban tilos a gluténtartalmú bevonat használata, de nem mindig tudjuk ellenőrizni az áru származását. Ezért inkább piros héjú almát használjunk.

Csak házilag lereszelt citromhéjat használjunk, az előre lereszelt citromhéj glutént tartalmazhat.

A kereskedelemben kapható citromok héját különböző fényező, párolgáscsökkentő, romlás- illetve gombaellenes szerrel kezelik, és ezért felhasználásuk veszélyeztetheti az egészséget, még lemosás után sem használhatók. Csak a garantáltan vegyszeres kezelés nélküli citrom héját használjuk fel. Az ilyen áru csomagolásán ez fel van tüntetve.

Tipp: Kókuszkrémmel is készíthetjük, különleges ízt ad a levesnek.

Elkészítése:

- Kevés vízben felforraljuk az egy karika citromot, a reszelt citromhéjat,  a szegfűszeget, a fahéjat és a vaníliát.

Hagyjuk kihűlni, hogy intenzív legyen az íze, majd szűrjük le.

- A hámozott, magházától megtisztított, lemosott almát  cikkekre vágjuk.

- Feltesszük a fűszeres vízben főni, és közben hozzáadjuk a cukrot.

- A megfőtt almát turmixoljuk. Néhány egész darabot félreteszünk  a díszítéshez.

- 2 dl főzőkrémet és a rizslisztet simára keverjük, hozzáadunk néhány evőkanál forró levest, majd folyamatosan keverve visszaöntjük a levesbe. 

- A tejszínt helyettesítő krémből habot készítünk.

- Almacikkekkel, főzőkrémből készített habbal díszítjük; aki nem érzékeny a mandulára, kevés apróra vágott pirított mandulával is megszórhatja. A habot tálalás előtt tegyük a levesre.

- Melegen és hidegen is fogyasztható.

Recept és fotó: © Szegedi Éva
Eredeti recept: 2006.07.09

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

A bejegyzés trackback címe:

http://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr1312097977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.