Imádjuk a pogácsát! Mivel a családban és az ismeretségi körünkben is többen laktózérzékenyek, a kedvenc házi süteményeink receptjét az évek során úgy átalakítottuk át, hogy ők is ehessenek belőlük. Ennek a réteges, ízletes, ugyanakkor könnyű pogácsának képtelenség ellenállni. Minden alkalommal gyorsan elfogy. Hétvégékre, családi ünnepekre vagy borozgatásokhoz ajánljuk.
Hozzávalók egy nagy tepsihez (az adag igény szerint duplázható vagy triplázható)
30 dkg finomliszt
25 dkg laktózmentes túró
25 dkg laktózmentes vaj
1 dl tejtől mentes rizsital
1,5 dkg élesztő
8 gramm só
10 dkg laktózmentes sajt lereszelve
1 tojás sárgája - a fehérje a kenéshez kell majd
Mentes konyha ételallergiásoknak
Elkészítése:
A rizsitalt kissé felmelegítjük, és az élesztőt belemorzsoljuk.
A hozzávalókat a sajt és 5 dkg liszt kivételével gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, és homogén, lágy, ragadós tésztává gyúrjuk. Ezután fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Liszttel alaposan megszórt deszkán kinyújtjuk, félbe, majd újra félbehajtjuk. Ismét meglisztezzük a tésztát, kinyújtjuk, hajtogatjuk, harmadszor is lisztezzük, és ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Megkenjük tojásfehérjével, egyenletesen rászórjuk a laktózmentes sajtot, majd éles késsel négyzetekre vágjuk.
130 fokra melegített sütőben sötét arany színűre sütjük.
Recept és fotó: © Szegedi Éva