Nem csak drága hozzávalókból lehet gluténmentes süteményeket készíteni. Ráadásul ezt a linzert azok is szívesen fogyasztják, akik nem gluténérzékenyek.
Hozzávalók
A süteményhez:
30 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
2 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
15 dkg laktózmentes vaj
2 egész tojás
3 + 2 evőkanál házilag darált porcukor
1 evőkanál gluténtól és laktóztól mentes tejföl
késhegynyi szódabikarbóna vagy fél csomag gluténtól, tejtől mentes sütőpor
néhány evőkanálnyi gyümölcslekvár
A díszítéshez:
garantáltan gluténmentes, házilag szeletelt mandulaforgács
házilag tisztított, durvára vágott dió, mandula
garantáltan gluténmentes kandírozott gyümölcs
garantáltan glutén- és tejmentes dekorációs hozzávaló
Információk:
Minden esetben ellenőrizzétek a felhasznált alapanyagok összetételét!
Csak olyan kukoricalisztet vásároljatok, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy nem szennyeződött gluténnal!
A vaj laktóztartalma alacsony, egyéni tűrőképesség alapján kell a hozzávalót kiválasztani.
Gluténérzékenyek csak házilag darált porcukrot használjanak, mert a készen vásárolt porcukor glutént tartalmazhat.
Dekorációhoz csak garantáltan gluténmentes alapanyagokat használjunk!
Ajánlás:
Elkészítése:
- A kukoricaliszthez hozzákeverjük a sütőport vagy a szódabikarbónát, majd a vajjal elmorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a 3 evőkanál porcukrot, a tejfölt, 2 tojássárgáját, és gyorsan összegyúrjuk, hogy ne olvadjon el a vaj.
- A nyújtódeszkát rizsliszttel megszórjuk, a tésztát 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk, majd különböző formákat szúrunk ki belőle.
- Amire díszítés kerül, azt megkenjük a megmaradt tojásfehérjével, és erre szórjuk a díszítést.
- A sütőt előmelegítjük, majd 150 fokon megsütjük a linzereket. Nagyon gyorsan elkészül, nem kell túlságosan kiszárítani.
- A még langyos karikákat lekvárral összeragasztjuk, süteményestálra helyezve 2 evőkanál porcukorral megszórjuk.
Recept és fotó: © Szegedi Éva.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával