Hozzáadott cukor és zsiradék nélkül, készen vásárolt sűrű paradicsomlével állítottuk össze a töltött paprikát. Azok is fogyaszthatják, akik gluténra, tejre, tojásra érzékenyek. A tölteléket tojás helyett az úgynevezett lenmagzselé tartja össze.
Hozzávalók:
8 db tölteni való paprika
1 liter gluténtól mentes, natúr, tartósítószer, fűszer és cukor nélkül készült kissé sűrű paradicsomlé
50 dkg sovány sertés vagy baromfihús darálva
12 dkg garantáltan gluténmentes rizs
3 evőkanál garantáltan gluténmentes lenmag
1 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
1 gerezd fokhagyma
2 mokkáskanál só
2-3 mokkáskanál por alapú édesítőszer (Mi eritritollal készítettük.)
1-1 mokkáskanál őrölt köménymag és fekete bors
egy kis csomó petrezselyem zöldje
Minden esetben ellenőrizzétek a felhasznált alapanyagok összetételét!
A lenmagzselé elkészítése:
A házilag ledarált lenmagot beáztatjuk néhány órára annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Ha felszívja a vizet, és kocsonyássá válik, botmixerrel krémessé keverjük.
A töltött paprika elkészítése:
- A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk.
- Összedolgozzuk a darált sertéshúst a rizzsel, a lereszelt fokhagymával, a köménymaggal, a só, valamint a bors felével és a lenmagzselével.
- A kész töltelékkel lazán megtöltjük a paprikát, nem szabad teljesen telenyomkodni, nehogy szétváljon, amikor a töltelékben a rizs megduzzad. Ha marad ki töltelék, abból kis gombócokat formálhatunk.
- A paradicsompüréhez hozzáadjuk az édesítőszert, a só és a bors másik felét. 2-3 dl vízzel felöntjük, majd belehelyezzük a töltött paprikákat és a húsgombócokat.
- Fedő alatt alacsony hőmérsékleten puhára főzzük az egészet.
- Miután minden megfőtt, kivesszük a paradicsomból a töltött paprikákat.
- A rizslisztet csomómentesre keverjük egy kevés vízzel, a paradicsomszószhoz adjuk, beledobjuk a petrezselyemcsokrot, és felforraljuk.
- Tálaláskor kivesszük a paradicsomszószból a petrezselyemcsokrot, majd a szószt a paprika és a húsgombócok köré öntjük.
Recept és fotó: © Szegedi Éva.