Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Gluténmentes mézeskalács

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes mézes sütemény

2016. november 26. - Mentes Konyha

Közeledik a karácsony, és mi is mézeskalácsot sütöttünk, ami nem csak gluténmentes, de tej- és tojásmentes is. Kezdők is bátran hozzáfoghatnak, nem lehet elrontani. A recept alapján 25-30 darab mézes süteményt lehet készíteni. A mázat, amivel díszíteni lehet, pedig úgy állítottuk össze, hogy kevés cukor legyen benne.

gm_mezeskalacs01.JPG

Hozzávalók:

10 dkg jó minőségű, garantáltan gluténmentes lisztkeverék

5 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt

3 evőkanál akácméz

1 kiskanál házilag darált porcukor (A készen vásárolt porcukor glutént tartalmazhat.)

1 kiskanál garantáltan gluténmentes burgonya vagy kukoricakeményítő

3 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

½ kiskanál gluténtól és tejtől mentes sütőpor

késhegynyi őrölt fahéj

késhegynyi házilag őrölt szegfűszeg

Hozzávalók a díszítéshez:

3 dkg garantáltan gluténmentes keményítő

1 evőkanál házilag darált porcukor (A készen vásárolt porcukor glutént tartalmazhat.)

1/2 citrom kifacsart leve

1 kiskanál víz

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

gm_mezeskalacs02.JPG

Elkészítése:

- Egy tálba szitáljuk a rizslisztet, a porcukrot, a keményítőt, a sütőport és a lisztkeveréket.

- Hozzákeverjük a mézet, a puha margarint, a szegfűszeget és a fahéjat, egynemű tésztává gyúrjuk az egészet.

- Kis darabokra vágjuk a tésztát, rizsliszttel megszórt deszkán óvatosan 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, és formákkal figurákat szúrunk ki belőle.

- Margarinnal vékonyan kikent és liszttel megszórt tepsiben, előmelegített sütőben 160 fokon megsütjük. Nagyon hamar elkészül.

- A mázhoz a hozzávalókból nagyon sűrű krémet keverünk. Habzsákba töltjük, így díszítjük a mézeskalácsot. (Egyszerű habzsákot, vagy nyomózsákot házilag is készíthetünk úgy, hogy egy új zacskó sarkát kicsit  levágjuk.) Díszítés után szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni a mázat.

Recept és fotó: © Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr5011996902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása