Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

10 kérdés és válasz gluténérzékenységről

2016. október 26. - Mentes Konyha

gerzekenyseg_aprosuti.JPG

Világszerte több tízmillió embert érint  a nálunk lisztérzékenységként ismert cöliákia (coeliakia) vagy gluténérzékenység. Összegyűjtöttük az alapvető tudnivalókat erről a táplálkozási problémáról.

1. Miért ennyire fontos ez a téma?

Azért, mert a cöliakia (gluténérzékenység, lisztérzékenység) a világon ma legalább 70 millió embert érint. Másrészt pedig azért, mert a még nem diagnosztizált esetek száma ennél jóval nagyobb lehet.

2. Mi a cöliákia/gluténérzékenység?

Ez a genetikailag meghatározott autoimmun betegség jellemzően a vékonybél nyálkahártyájának károsodásával, és az ezzel járó felszívódási zavarral jár. A beteg szervezete a legelterjedtebb gabonafélékben található gliadint nem tudja hasznosítani.

3. Melyek a  betegség tünetei?

Tipikus esetben a cöliákia csecsemőkorban kezdődik, de előfordul, hogy még gyermekkorban sem alakulnak ki a típusos tünetek és a betegség csak felnőtt- vagy idős korban válik ismertté.

A betegséget csecsemőkorban a lisztes táplálékok bevezetése után veszik észre. A gyermekkorban leggyakrabban előforduló tünetek az étvágytalanság, a felfúvódás, a szélgörcs, a hányás, a hasmenés, a székrekedés, a mérsékelt súlygyarapodás/ fogyás, a magatartási zavar, a fáradékonyság.

A betegség jellemző tünetei felnőttkorban is a hasmenés, hasi puffadás, valamint a felszívódási zavar miatt jelentkező tápanyaghiány miatt kialakuló tünetek lehetnek. De előfordul, hogy a felnőttkori esetek sokáig felfedezetlenek maradnak, mert a betegség nem mindig a tipikus tünetekkel és elváltozásokkal jelentkezik. Kialakulhatnak például bőrelváltozások, jelentkezhet fáradékonyság, ízületi fájdalmak, ingerlékenység, fejfájás, csökkent koncentrációképesség vagy depresszió is.

4. Hogyan derül ki, hogy valaki cöliákiás?

Alapos orvosi kivizsgálással deríthető ki, hogy tényleg a cöliákia áll-e a panaszok háttérben. A kivizsgálás általában részletes kórelőzmény felvételével kezdődik, amelyet speciális vérvizsgálat követ. Abban az esetben, ha a vérvizsgálat eredménye pozitív endoszkópos vizsgálatra is sor kerül, amelynek segítségével ellenőrzik a vékonybél állapotát és szövetmintát is vesznek a további vizsgálatok elvégzéséhez. Biztos diagnózis csak a szövettani eredmények ismeretében lehetséges.

5. Mit nem ehet a gluténérzékeny gyermek és felnőtt?

Semmit, amiben gliadin van. Gluténmentes étrendben tilos fogyasztani búzát, árpát, rozsot, ezek hibridjeit, illetve az ezeket akár nyomokban is tartalmazó ételeket, élelmiszereket. 

montazs_alapanyagok.jpg

6. Zabot lehet fogyasztani?

A zab avenint tartalmaz, amely a gliadinhoz hasonló tüneteket válthat ki a betegeknél, ezért a zab fogyasztása mindig egyéni elbírálás alá esik. Csak a gluténnal sem a növekedés, sem a betakarítás, sem a tárolás, sem a feldolgozás során nem szennyezett zab engedélyezhető azoknak a cöliákiásoknak, akik bizonyítottan nem reagálnak az aveninre.

7. És ha valaki mégis olyat eszik, amit nem szabad?

A gluténérzékenyek számára a rendszeresen nagyon kis mennyiségben fogyasztott glutén is rendkívül káros. Nem csak kellemetlen testi tünetekkel kell számolni. A nem elég "szigorú" diéta fokozza a társult betegségek (cukorbetegség, daganatos betegségek, pajzsmirigyproblémák, csontritkulás, terméketlenség stb. kialakulásának gyakoriságát.

 

 8. Honnan tudjuk, hogy valami valóban gluténmentes-e?

Frissítés: OGYÉI

Gluténmentes élelmiszerek: változás a szabályozásában

A kifejezetten gluténérzékenyek számára készült élelmiszerek (gluténmentes lisztek, tészták, péksütemények, édességek, kész vagy félkész ételek) gyártóit a termékeket regisztrálják, és rendszeresen ellenőrzik. Magyarországon az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) a felelős szakhatóság, valamennyi engedélyt itt adják ki. Az EU tagországokban mindenütt működik hasonló hatóság, a szabályok teljesen azonosak. Ebből következik, hogy az EU bármelyik tagországában gyártott gluténmentes termék biztonsággal fogyasztható.

Csak a megfelelő engedéllyel rendelkező termékeken szerepelhet a „gluténmentes” vagy „gluténérzékenyek is fogyaszthatják” felirat, illetve az áthúzott búzakalász logó.

 9. Gyógyítható ez a táplálék-felszívódási zavar?

Sajnos nem gyógyítható, de szigorúan gluténmentes étrenddel a kellemetlen tünetek megszüntethetők, a beteg szervezete nem károsodik tovább.

Mivel a felderített és orvosilag igazolt esetek száma jóval alacsonyabb annál, mint amennyi gluténérzékeny ember élhet a Földön, ezért nagyon fontos a szigorúan szakmai alapokon, illetve szakmai ellenőrzés mellett működő külföldi és hazai szakmai szervezetek, információs és gasztronómiai oldalak munkája.

Ilyen gasztronómiai oldal a Mentes Konyha Ételallergiásoknak. Dietetikus ellenőrzésével készült receptekkel, életvezetési tanácsokkal segíti a gluténérzékenyek étrendjének összeállítását.

10. Van-e nemzetközi szintű szervezete a lisztérzékenyeknek (cöliákia) is?

Igen, az  AOECS (Association of European Coeliac Societies - Lisztérzékenyek Egyesületei Európai Szövetsége), amely 1988-ban alakult Barcelonában Franciaország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság részvételével. Magyarország 1992-ben csatlakozott a szövetséghez.

Szabó Alexandra dietetikus - Sz. Banadics Éva - Szegedi Éva

makos_muffin_gm.JPG

 Mákos-banános minimuffin mentesen

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr608534402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tyrael 2016.10.28. 09:40:30

Csak 9 kérdés és válasz :)
A 8-as és 9-es pont ugyan az ...

Éva.Mária 2016.10.28. 09:43:58

@tyrael: Köszönjük szépen, javítva!

Collector 2016.10.29. 00:47:24

A gluténérzékenység alapvetően csak egy tünet . Nem feltétlen autoimmun betegség a kiváltó ok nagyon sok esetben pl Iga hiány .
A legtöbb esetben állami intézményben gondos kivizsgálás és a kiváltó okok feltárása nélkül akasztják rá a betegre a gluténérzékeny jelzőt . Utógondozás , felügyelet sajnos nincs .
süti beállítások módosítása