Szeretjük a hús nélkül készült ételeket, bár nem vagyunk vegetáriánusok. Ez az összeállítás garantáltan nem hizlal, és nagyon finom. Gyorsan össze lehet állítani az ősszel még kapható friss zöldségfélékből.
Sült cukkini és paprika
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával
Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus étel
Hozzávalók:
4 db t. v. paprika
1 db cukkini
5 evőkanál étolaj
1/2 mokkáskanál só
1/2 mokkáskanál garantáltan gluténmentes őrölt csemegepaprika
1 mokkáskanálnyi házilag őrölt fekete bors
1 mokkáskanálnyi házilag őrölt fehér bors
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
Elkészítése:
- A paprikát és a cukkinit alapos mosás után lecsöpögtetjük.
- A paprikát cikkekre vágjuk, a cukkinit pedig ferdén felszeleteljük.
- Serpenyőben felmelegítjük az olajat, és folyamatosan sózva, illetve forgatva, kisütjük benne a paprika- és cukkiniszeleteket.
- Ha valaki nem szereti a paprika héját, lehúzhatja azt, sütés után könnyen eltávolítható.
- Tálalás előtt megszórjuk a fehér borssal, a fekete borssal, az őrölt csemegepaprikával.
- Ízlés szerint fogyasztható vagy díszíthető zöldfűszerekkel.
Hamis majonézes burgonya
Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus étel
Hozzávalók:
- 5 db nagyobb burgonya
- 3 dl gluténtól és tejtől mentes, növényi eredetű, tejszínt helyettesítő krém
- 2 evőkanál frissen csavart lime vagy citrom
- 1 mokkáskanál só
- 1 csapott evőkanál gluténtól és tejtől mentes mustár
- 1 mokkáskanál kristálycukor
- 1 késhegynyi őrölt köménymag
- 1 kis csokor petrezselyem
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
Elkészítése:
- Az alaposan megmosott burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, majd megtisztítjuk.
- A teljesen kihűlt burgonyákat vékony karikára vágjuk.
- A növényi krémet a mustárral, a citromlével, a cukorral, a sóval és az őrölt köménymaggal simára keverjük.
- A burgonyát óvatosan belekeverjük a mártásba.
- Petrezselyemmel díszítjük.
- Hidegen tálaljuk a frissen sült zöldségfélékhez.
Recept és fotó: © Szegedi Éva