Friss gyümölcsből készült őszi desszert. Cukor helyett eritritollal édesítettük.
Hozzávalók a krémhez és a díszítéshez:
35 dkg szőlő
4 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
4 dl gluténtól, tejtől és cukortól mentes rizsital
3 evőkanál eritritol
4 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
1 kis darab vaníliarúd
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Az eritrit (eritrytol) a cukor energiatartalmának csupán az ötödét tartalmazó cukoralkohol. Kissé kevésbé édes, mint a cukor, enyhe hűsítő hatással. A természetben a gombák és néhány gyümölcs tartalmazza. A glikémiás indexe alacsony. Túlzott mennyiségű fogyasztása (>50g/nap) emésztőrendszeri panaszokat, egyes esetekben émelygést, fejfájást okozhat.
Szabó Alexandra dietetikus
A krém elkészítése:
- Néhány szem szőlőt félreteszünk a díszítéshez.
- A szőlőből 15 dkg-ot átpasszírozunk, hogy a héja és magja ne kerüljön a krémbe.
- A rizstejben simára keverjük a rizslisztet, hozzáöntjük a szőlővelőt, édesítjük, beledobjuk a vanília darabkát, és az egészet állandó keverés közben besűrítjük.
- Kivesszük belőle a vaníliarudat.
- A félig kihűlt krémhez hozzákeverjük a margarint, majd a teljes kihűlés után gépi habverővel kicsit habosítjuk.
- Kelyhekbe vagy tálkákba adagoljuk a többi szőlőt, és a krémet rákanalazzuk. Szőlőszemekkel díszítjük.
- Behűtve tálaljuk.
Recept és fotó: © Szegedi Éva.