Kora tavasszal még nem állnak rendelkezésünkre friss zöldségfélék, de azért bőségesen találunk olyan alapanyagot, amelyből egészséges, vitamindús ételt készíthetünk. Ilyen a megunhatatlan cékla is, amit a szokásos salátától eltérően levesnek készítettünk. Házilag sütött burgonyachipsszel és hagymakarikával igazán tápláló és finom.
Hozzávalók:
1 db cékla
1 szál petrezselyemgyökér
1 fej karalábé
2 kis fej vöröshagyma
2 db paprika
1 gerezd fokhagyma
1 szem burgonya
1 evőkanál garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
3 evőkanál étolaj
néhány szem rózsabors
néhány szem köménymag
néhány szem koriander
1 mokkáskanál só
A recept a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Elkészítése:
- A megtisztított petrezselyemgyökeret és karalábét karikákra, a meghámozott céklát kis kockákra szeljük.
- A paprikát és az egyik vöröshagymát apróra várjuk, és egy evőkanál olajon kissé megpirítjuk.
- Hozzákeverjük a zöldségeket és tovább pirítjuk, majd felöntjük egy liter vízzel, sózzuk, fűszerezzük, és fedő alatt megfőzzük.
- A másik fej hagymát és a burgonyát karikákra vágjuk; ügyeljünk, hogy a burgonya hajszálvékony legyen.
- A karikákat kukoricalisztbe forgatjuk, és olajon, palacsintasütőben ropogósra sütjük.
- A levest botmixerrel krémesítjük, szűrőn átpasszírozzuk, sült hagymával és burgonyachipsszel tálaljuk.
Recept és fotó: © Szegedi Éva