A hagyományos, népszerű darált kekszet kipróbáltuk mentesen is. Nem csak diabetikus, hanem glutén, tej és kakaó nélkül készült. Ez utóbbit karobporral helyettesítettük, így a kakaóra érzékenyek is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
30 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
10 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
5 dkg garantáltan gluténmentes por alapú édesítőszer
1 dkg gramm garantáltan gluténmentes karobpor
1 kávéskanálnyi kezeletlen citromhéj lereszelve
1 tojás
10 gramm sütőpor
csipetnyi só
Minden esetben ellenőrizzük a felhasznált alapanyagok összetételét!
A nyomóformát/darálót csak gluténmentes sütemény készítésére használjuk!
Csak gluténmentes édesítőszert használjunk. Ha a csomagoláson nem találunk információt, kérjünk írásos információt a gyártótól.
Elkészítése:
- A sütőporral elkevert lisztben szétmorzsoljuk a margarint, azután az édesítőszerrel, a tojással, a citromhéjjal és a csipetnyi sóval egynemű tésztát gyúrunk belőle.
- A tészta egyik feléhez hozzágyúrjuk a karobport.
- A tésztát húsdarálóra vagy habnyomóra szerelhető formán átnyomjuk, 4-6 cm-es darabokra vágjuk, és 170 fokon megsütjük.
- Frissen omlós, de mint minden gluténmentes süteményt, érdemes zárható dobozban tartani, mert hamar kiszárad.
Recept és fotó:© Szegedi Éva