Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Két finom étel a paraj kedvelőinek

Krémes paraj paprikás csirkefalatokkal és Burgonyás derelye parajjal töltve

2016. február 11. - Mentes Konyha

ket_paraj_blog_cimkep1.jpg

Két ízletes ételt készítettünk paraj (spenót) felhasználásával. A krémes parajt nem rántottuk be, növényi főzőkrémmel és burgonyapehellyel sűrítettük be, glutén- és tejérzékenyek is fogyaszthatják.
A spenóttal töltött derelye laktózmentes, tejfehérjementes hozzávalókkal készült. Finom lett, érdemes kipróbálni.

Mindkét receptet dietetikus ellenőrizte, és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.

Krémes paraj paprikás csirkefalatokkal

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes étel

paraj_porkolttel1.JPG

Hozzávalók a krémes parajhoz:

50 dkg friss parajlevél vagy 1 doboz mélyhűtött, ízesítés nélküli, gluténtól és tejtől mentes paraj
4 dkg garantáltan gluténmentes burgonyapehely
2 dl gluténtól és tejtől mentes növényi, tejszínt helyettesítő főzőkrém
1,5 dl gluténtól és tejtől mentes natúr rizsital
3 gerezd fokhagyma
½ mokkáskanál törött bors (gyerekeknek bors nélkül és kevesebb fokhagymával készítsük)
1 mokkáskanál só

 Hozzávalók a paprikás csirkefalatokhoz

½ kg csirkemellfilé
2 evőkanál olaj
½ mokkáskanál őrölt köménymag
2 kávéskanál édes őrölt pirospaprika
1 csapott mokkáskanál só

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
A tojásra érzékenyek a szárnyasok húsát csak akkor fogyaszthatják, ha az korábban nem váltott ki allergiás reakciót!

Elkészítése:

- Ha mélyhűtött parajból készítjük, alacsony hőfokon melegítve felolvasztjuk, rövid ideig  főzzük a fokhagymával, sóval,  fűszerekkel.

- Ha friss parajból készítjük a nyári hónapokban, a parajlevél szárát lecsípjük, a leveleket alapos mosás után sóval, fokhagymával és a fűszerekkel kevés vízzel megpároljuk.

- Ezután apróra vágjuk, vagy botmixerrel krémesre zúzzuk.

- Hozzákeverjük a burgonyapelyhet, a natúr rizsitalt és a főzőkrémet, összefőzzük.

- Ha túlságosan sűrű, egy kis rizsitalt adhatunk hozzá.

- Közben a megtisztított és megmosott csirkemellet csíkokra vágjuk.

- Olajon megpirítjuk, sózzuk, és egy kis vízzel fedő alatt közepes hőmérsékleten puhára pároljuk. A végén hozzákeverjük az őrölt paprikát és a köménymagot.

- A spenótot a csirkefalatokkal együtt melegen tálaljuk.

 

Burgonyás derelye parajjal töltve

Laktózmentes, tejfehérjementes étel

spaenotos_derelye02.jpg

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg burgonya
25 dkg finomliszt
1 evőkanál gríz
1 kávéskanálnyi libazsír
1 mokkáskanál só
kevés olaj, amire a kifőtt tésztát szedjük
1 evőkanál darált dió vagy pirított zsemlemorzsa

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Hozzávalók  a töltelékhez:

1 csomag natúr, tejtől mentes mélyhűtött paraj
1 mokkáskanál só
késhegynyi szerecsendió
késhegynyi őrölt fehérbors (gyerekeknek ne tegyünk bele borsot)
1 gerezd frissen reszelt fokhagyma
2 kávéskanál burgonyakeményítő
1-2 evőkanál tejtől mentes növényi főzőkrém

 A töltelék elkészítése:

- 1 csomag mélyhűtött parajt  felolvasztunk.

- A parajt megfőzzük a sóval, a szerecsendióval, a borssal és a reszelt fokhagymával.

- A burgonyakeményítőt kikeverjük a főzőkrémmel.

- Hozzáadjuk a parajhoz és sűrűre főzzük.

A derelye elkészítése:

- A burgonyát héjában megfőzzük, krumplinyomón áttörjük.

- Hozzáadjuk  a grízt, a sót, a zsírt és kisebb adagokban a lisztet. A liszt mennyisége változhat, attól függően, hogy menyit vesz fel a burgonya. Puha, de nem ragadós tésztát készítünk.

- Nyújtódeszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, derelyemetszővel téglalapokat vágunk belőle.

- A téglalapokra elosztjuk a tölteléket, félbehajtjuk és jól körbenyomogatjuk, hogy főzés közben ne folyjon ki a töltelék.

- Sós vízben kifőzzük, szűrőkanálban lecsöpögtetjük, kevés olajra szedjük, darált dióval vagy pirított zsemlemorzsával megszórjuk. Előmelegített tálban tálaljuk.

spaenotos_derelye01.jpg

 

ket_paraj_blog_cimkep.jpg

 

Recept és fotó: © Szegedi Éva

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr738380796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása