Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Vegetáriánus szendvics gluténmentesen

Ciabatta sült céklával és zöldségekkel

2016. február 09. - Mentes Konyha

ciabatta_blog01.JPG

Az olasz mintára készült ciabatta glutén-, tej - és tojásmentes. A húsmentes szendvics időszerűségét a nagyböjt kezdete adta, amely hamvazószerdától húsvétvasárnapig tart. Az idén ez az időszak február 10-én kezdődik. A katolikus egyház régen szigorú szabályokat állított fel a böjtöléssel kapcsolatban. Ma ez már csak hamvazószerdára és nagypéntekre érvényes. A nem vallásos emberek között is szép számmal vannak, akik a tavaszt megelőző hetekben hús nélkül étkeznek.

Hozzávalók 4-5 darab ciabattához:

20 dkg gluténmentes, tejtől és tojástól mentes lisztkeverék
10 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
2 dl gluténtól és tejtől mentes rizsital
2 dkg friss élesztő
késhegynyi szódabikarbóna
csipetnyi cukor
csipetnyi só

Hozzávalók a töltelékhez:

1 db kis padlizsán
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 db cékla
10 dkg vegyes zöldsaláta
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanálnyi apróra vágott majoránna
1 mokkáskanálnyi só
kevés törött bors
2 evőkanál olívaolaj

Ételérzékenyek mindig ellenőrizzék a felhasznált alapanyagok összetételét.

ciabatta_03.JPG

Elkészítése:

- Átszitáljuk a liszteket és hozzákeverjük a szódabikarbónát.

- Megmelegítjük a rizstejet csipetnyi cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, és ha felfutott, az egészet a lisztkeverékre öntjük.

- Alaposan összedolgozzuk a tésztát, majd 3 órán át letakarva, langyos helyen kelesztjük.

- Miután megkelt, rizsliszttel megszórt deszkán újra összegyúrjuk, 4-5 lapos zsemlét formázunk belőle, és előmelegített sütőben 190 fokon megsütjük. Fontos, hogy a sütőben legyen közben egy edény kevés vízzel, hogy ne száradjon ki túlságosan a ciabatta. A sütés végén megkenjük a kenyérkék tetejét egy kevés langyos vízzel.

- Amikor elkészültek, konyharuhába csavarva hagyjuk kihűlni.

- A töltelékhez megtisztítjuk a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a padlizsánt, majd mindet hosszában szeletekre vágjuk.

- Karikákra szeljük a vöröshagymát és a meghámozott céklát, ezután egy evőkanál étolajon mindkettőt megpirítjuk, végül sózzuk és fűszerezzük.

- Közben egy kevés sóval olajon megpirítjuk a többi zöldséget is.

- A ciabattákat keresztben felvágjuk, a sült zöldségekkel rétegenként töltjük meg. Azonnal tálaljuk.

 Recept és fotó: © Szegedi Éva. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr28370972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása