Közeledik a húsvét, ideje azon gondolkodni, mi kerüljön az asztalra, mivel kínáljuk meg a vendégeket. A húsvéti ételek sorában ott találjuk a vőlegényfogó, vagy legényfogó süteményeket is. Többféle vendégváró süteményt illetnek ezzel az elnevezéssel, többek között a töltött, sós leveles tésztákat. Ez a fogás tojásmentes, tejmentes, vegetáriánus előétel. Zöldborsóval és spárgával töltöttük.
Minden esetben ellenőrizzétek a felhasznált alapanyagok összetételét!
A recept a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg búza finomliszt
25 dkg tejtől mentes margarin
1 evőkanál friss citromlé
½ mokkáskanálnyi só
6 evőkanál víz
egy evőkanál olívaolaj a kenéshez
Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg zöldspárga
25 dkg friss vagy mélyhűtött zöldborsó
2 kis szál újhagyma
1 evőkanál tejtől mentes növényi főzőkrém
1 mokkáskanálnyi só
egy kávéskanál apróra vágott friss petrezselyem
egy kávéskanál étolaj
Elkészítése:- A lisztet összegyúrjuk 10 dkg margarinnal, a citromlével, a sóval és a vízzel, majd alaposan összedolgozzuk, hogy homogén, puha, lágy tésztát kapjunk.
- Fél órára hűtőszekrénybe tesszük, majd kinyújtjuk és megkenjük 5 dkg lágy, kissé felolvasztott margarinnal. Négy részbe hajtjuk, ismét hűtőszekrénybe tesszük fél órára. Ezt még kétszer megismételjük 5-5 dkg margarinnal.
- Közben a spárgáról alapos mosás után szárakról eltávolítjuk a fás részeket, majd az újhagymával együtt apró karikákra szeljük. A héjától megtisztított friss zöldborsót is átmossuk és lecsöpögtetjük. (A mélyhűtött borsót azonnal felhasználhatjuk.)
- Egy kávéskanál olajon párolni kezdjük a spárgát, az újhagymát és a zöldborsót. Amikor megpuhultak, egy mokkáskanálnyi sóval és egy evőkanálnyi növényi főzőkrémmel felforraljuk, rászórjuk a friss petrezselymet, majd félretesszük hűlni.
- Az utolsó pihentetés után a tésztát kb. 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk ki, négyzetekre vágjuk, mindegyik téglalap közepére 1/2 evőkanálnyi tölteléket teszünk. Batyu formájúra hajtogatjuk, olívaolajjal minden batyut megkenünk.
- Margarinnal vékonyan kikent, majd kilisztezett tepsiben aranysárgára sütjük.
Frissen, de nem forrón tálaljuk.