Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Vegetáriánus vőlegényfogó falatok

Tojásmentes, tejmentes, vegetáriánus előétel

2015. március 18. - Mentes Konyha

spargas_leveles01_blog_1.JPG

Közeledik a húsvét, ideje azon gondolkodni, mi kerüljön az asztalra, mivel kínáljuk meg a vendégeket. A húsvéti ételek sorában ott találjuk a vőlegényfogó, vagy legényfogó süteményeket is. Többféle vendégváró süteményt illetnek ezzel az elnevezéssel, többek között a töltött, sós leveles tésztákat. Ez a fogás tojásmentes, tejmentes, vegetáriánus előétel. Zöldborsóval és spárgával töltöttük.

Minden esetben ellenőrizzétek a felhasznált alapanyagok összetételét!
A recept a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.

Hozzávalók a tésztához:
40 dkg búza finomliszt
25 dkg  tejtől mentes margarin
1 evőkanál friss citromlé
½ mokkáskanálnyi só
6 evőkanál víz
egy evőkanál olívaolaj a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg zöldspárga
25 dkg friss vagy mélyhűtött zöldborsó
2 kis szál újhagyma
1 evőkanál tejtől mentes növényi főzőkrém
1 mokkáskanálnyi só
egy kávéskanál apróra vágott friss petrezselyem
egy kávéskanál étolaj

 spargas_leveles03_blog_1.JPG

Elkészítése:- A lisztet összegyúrjuk 10 dkg margarinnal, a citromlével, a sóval és a vízzel, majd alaposan összedolgozzuk, hogy homogén, puha, lágy tésztát kapjunk.

- Fél órára hűtőszekrénybe tesszük, majd kinyújtjuk és megkenjük 5 dkg lágy, kissé felolvasztott margarinnal. Négy részbe hajtjuk, ismét hűtőszekrénybe tesszük fél órára. Ezt még kétszer megismételjük  5-5 dkg margarinnal.

- Közben a spárgáról alapos mosás után szárakról eltávolítjuk a fás részeket, majd az újhagymával együtt apró karikákra  szeljük. A héjától megtisztított friss zöldborsót is átmossuk és lecsöpögtetjük. (A mélyhűtött borsót azonnal felhasználhatjuk.)

- Egy kávéskanál olajon párolni kezdjük a spárgát, az újhagymát és a zöldborsót. Amikor megpuhultak, egy mokkáskanálnyi sóval és egy evőkanálnyi növényi főzőkrémmel felforraljuk, rászórjuk a friss petrezselymet, majd félretesszük hűlni.

- Az utolsó pihentetés után a tésztát kb. 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk ki, négyzetekre vágjuk, mindegyik téglalap  közepére 1/2 evőkanálnyi tölteléket teszünk. Batyu formájúra hajtogatjuk, olívaolajjal minden batyut megkenünk.

- Margarinnal vékonyan kikent, majd kilisztezett tepsiben aranysárgára sütjük.

Frissen, de nem forrón tálaljuk.

spargas_leveles04_blog_1.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr587281347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakukk11 2015.03.19. 09:11:09

A cím egy paradoxon!

Suszt Máté 2015.03.24. 13:50:57

Szerintem pedig hangzatos egy cím, nekem tetszett! Ha a barátnőm beállítana egy ilyennel, hogy „Drágám, készítettem neked egy vőlegényfogót!” akkor biztos jó nagyot nevetnék rajta! A receptet pedig meg is mutatom a barátnőmnek, remélem el is készti nekem. :D Számunkra a bio kajálás nagyon fontos. Tegnap a nagy netezés közben egy biokertész hitvallását találtam meg, ami nagyon elgondolkodtató volt. Szerintem mindenkinek érdemes ezt végig hallgatnia és elgondolkodnia rajta! www.youtube.com/watch?v=1JJfKk70z_E
süti beállítások módosítása