Az aprósütemények, teasütemények nagy rajongója vagyok. Délutáni teázáshoz, kávézáshoz, vagy tízóraira, uzsonnára isteni. Számos sütemény receptem közül hármat választottam ki, mindegyik népszerű, finom, könnyen elkészíthető.
Mindhárom gluténmentes, tejmentes, az édes-sós sütemény tojás nélkül készült. A darált kekszet kakaóra érzékenyek is fogyaszthatják, valamint cukor helyett édesítőszerrel sütöttem.
Mielőtt hozzáfogtok, mindig ellenőrizzétek a felhasznált alapanyagok összetételét! Csak olyan rizslisztet és kukoricalisztet, vásároljatok, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy nem szennyeződött gluténnal! A gluténmentes liszteket mindig elkülönítve tároljátok a gluténtartalmúaktól. A tésztaformát csak gluténmentes sütemény készítésére használjátok! Az édesítőszer is legyen glutén- és tejmentes! Ha a csomagoláson nem találjuk az összetevőket, kérjünk írásos információt a gyártótól.
Kakaós keksz
Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes
Hozzávalók:
5 dkg jó minőségű garantáltan gluténmentes süteményliszt
11+1 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
1 csapott kiskanál garantáltan gluténmentes burgonyakeményítő vagy garantáltan gluténmentes kukoricakeményítő
½ kiskanál gluténmentes, tejmentes sütőpor
8 dkg gluténtól és tejfehérjétől mentes margarin
9 dkg házilag darált porcukor
½ dl gluténtól és tejtől mentes rizstej vagy mandulatej
1 tojás
3 dkg kakaó
Elkészítése:
- Egy tálba szórjuk a süteménylisztet, a rizslisztet, a keményítőt, és a sütőport.
- Géppel habosra keverjük a 7,5 dkg margarint a porcukorral, majd a lisztes tálba kanalazzuk; hozzáadjuk a rizstejet és a tojást.
- Fakanállal összekeverjük, és beleforgatjuk a kakaót, úgy hogy a végén teljesen homogén, sötétbarna tésztát kapjunk.
- Hűtőszekrényben pihentetjük egy órán át.
- Ezután 1 dkg rizsliszttel megszórt deszkán óvatosan kinyújtjuk – ha a tészta tetejét is megszórjuk rizsliszttel, nem fog a sodrófára tapadni.
- Formákat szúrunk ki belőle.
- Margarinnal vékonyan kikent tepsiben, előmelegített sütőben 170 fokon megsütjük. Legfeljebb negyed óra elég a sütéshez.
- Önmagában is finom, de házi lekvárral a legjobb.
Édes-sós teasütemény
Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ajánlásával
Hozzávalók:
10 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
10 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
13 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
8 dkg kristálycukor
1 csapott mokkáskanál só
kevés margarin és garantáltan gluténmentes rizsliszt a tepsi kikenéséhez
Ízlés szerint kristálycukor a tészta megszórásához
Elkészítése:
- A kukoricalisztet és a rizslisztet átszitáljuk, hogy levegős legyen, és mindkettőt egy edénybe tesszük.
- Habosra keverjük a margarint a cukorral, majd a lisztre kanalazzuk és megsózzuk.
- Egynemű tésztává gyúrjuk a hozzávalókat, majd alufóliába tekerve a hűtőszekrénybe tesszük két órára.
- Pihentetés után a hűtőből kivéve 10 percet várunk, majd óvatosan és lassan körülbelül egy centiméter vastagságúra nyújtjuk a tésztát - könnyebben szakad, mint a búzalisztből összeállított tészták.
- Margarinnal kikent, rizsliszttel megszórt kisméretű tepsibe tesszük, a tészta tetejét villával több helyen megszúrjuk, szeletekre vágjuk - de nem szedjük szét. Megszórjuk kristálycukorral.
- Előmelegített sütőben 180-190 fokon megsütjük.
Diabetikus darált keksz
Diabetikus, gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes
Hozzávalók:
300 gramm (30 dkg) garantáltan gluténmentes rizsliszt
100 gramm (10 dkg) gluténtól és tejtől mentes margarin
50 gramm (5 dkg) garantáltan gluténmentes por alapú édesítőszer
10 gramm (1 dkg) garantáltan gluténmentes karobpor
1 kávéskanálnyi reszelt kezeletlen citromhéj
1 db tojás
10 gramm (1 dkg) sütőpor
csipetnyi só
Elkészítése:
- A sütőporral elkevert lisztben szétmorzsoljuk a margarint, azután az édesítőszerrel, a tojással, a citromhéjjal és a csipetnyi sóval egynemű tésztát gyúrunk belőle.
- A tészta egyik feléhez hozzágyúrjuk a karobport.
- A tésztát húsdarálóra vagy habnyomóra szerelhető formán átnyomjuk, 4-6 cm-es darabogra vágjuk, és 170 fokon megsütjük.
© Szegedi Éva