Zsírszegény, tápláló téli levest készítettem lencséből. A lencse jól emészthető, nem allergizáló, magas fehérjetartalmú étel. A téli és kora tavaszi hónapokban hasznos tápanyagokhoz juttatja a szervezetünket, amellett olcsó és ízletes. A leves glutén-, laktóz-, tejfehérje-, tojásmentes, vegetáriánus étrendbe illeszthető.
Rántás helyett habarással készült, mivel a rántással való sűrítés a gyermekek, de még a felnőttek számára is egészségtelen, mivel felhevített zsiradékkal készül. Csak olyan lencsét vásároljuk, amely csomagolásán fel van tüntetve, hogy betakarítás, tárolás, csomagolás közben nem szennyeződhetett gluténnal!
Hozzávalók:
30 dkg garantáltan gluténmentes lencse
2 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
1/2 kápia paprika
1 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
1 dl gluténtól és tejtől mentes rizstej
2 mokkáskanál só
1 mokkáskanál őrölt fehér bors (gyerekeknek bors nélkül készítsük)
1 mokkáskanál őrölt kömény
1/4 vegyszeres kezelés nélküli citrom reszelt héja
1 evőkanál friss citromlé
1 mokkáskanál tárkony
1 gerezd reszelt fokhagyma
1 evőkanál reszelt vöröshagyma
1 evőkanálnyi szárított vagy friss vágott petrezselyem
1-2 kávéskanál garantáltan gluténmentes paradicsompüré
Elkészítése:
- A lencsét átválogatjuk és alaposan megmossuk.
- A zöldséget és a répát megtisztítjuk, karikára vágjuk, a kápia paprikát feldaraboljuk.
- A hozzávalókat a fűszerekkel és ízesítőkkel (só, kömény, fehér bors, tárkony, fokhagyma, vöröshagyma, kápia paprika, paradicsomlé, citromhéj) feltesszük főni több vízben, mint ami ellepi.
- Amikor a lencse a zöldségfélékkel megpuhult, a rizsliszttel és a rizstejjel habarást készítünk. Lassan adagoljuk a forró leveshez. Megszórjuk petrezselyemmel, és még egyet forralunk rajta.
- A citrom frissen facsart levét a még meleg, de már nem forró leveshez keverjük.
- További ízesítéshez friss citromlevet adhatunk az asztalra.
Recept és fotó: © Szegedi Éva
A receptet dietetikus ellenőrizte.