Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Gluténmentes burgonyás pogácsa

Gluténmentes, laktózmentes sós sütemény

2015. február 07. - Mentes Konyha

burgonyas_pogacsa_blog02.jpg

 

Gluténmentes kenyérlisztből és főtt burgonyából keleszthető, finom pogácsát tudunk készíteni. Az alapanyagok vásárlásánál nézzük meg azok összetételét. Csak házilag lereszelt sajtot használjunk. A reszelve csomagolt sajtoknál előfordulhat, hogy bár a sajt eredetileg gluténmentes, de gluténtartalmú anyaggal keverik, például búzakeményítővel, hogy a reszelék ne tapadjon össze.

 

 

Hozzávalók:
1/2 kg burgonya
2 dkg friss élesztő
2 evőkanál laktózmentes tej
1 mokkáskanál kristálycukor
2 kávéskanál só
40 dkg gluténtól és laktóztól mentes kenyérpor
2 egész tojás
2 evőkanál laktózmentes tejföl
10 dkg laktózmentes vaj
10 dkg gluténtól és laktóztól mentes, házilag lereszelt sajt
kb. 2-3 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt

burgonyas_pogacsa_blog01.jpg

 Elkészítése:
- A burgonyát héjában megfőzzük. Még melegen megtisztítjuk, majd átnyomjuk burgonyanyomón.
- Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
- A burgonyát összedolgozzuk az élesztős tejjel, a vajjal, a kenyérporral, a sóval, a tejföllel és a tojások sárgájával.
- Langyos helyen kb. fél órán át kelesztjük.
- Rizsliszttel megszórt deszkán kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, késsel kockásra csíkozzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- A karikákat megsodorjuk, hogy magasabbak legyenek, megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk reszelt sajttal.
- Előmelegített sütőben előbb 200 fokon, majd 150 fokon addig sütjük, míg a teteje szép piros lesz.

A receptet dietetikus ellenőrizte.

Recept és fotó: © Szegedi Éva.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr467147831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása