Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Három kedvenc mentes levesem

2015. február 01. - Mentes Konyha

harom_teli_leves_blog.jpg

Ha tápláló, húsmentes leveseket akartok készíteni, próbáljátok ki ezeket a bevált, dietetikus által ellenőrzött recepteket! Mindhárom gluténmentes, laktózmentes tojásmentes.

Sárgaborsóleves vargányával

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

sargaborso_varganyaval_blog.jpg

Hozzávalók:
40 dkg garantáltan gluténmentes sárgaborsó
2 dkg szárított vargánya
1/2 mokkáskanál frissen reszelt torma
1 mokkáskanálnyi az alábbi fűszerkeverékből: házilag őrölt fehérbors, házilag lereszelt szerecsendió és házilag darált köménymag
két csapott mokkáskanál só
késhegynyi cukor
Elkészítése:
- Alaposan átválogatjuk és átmossuk a sárgaborsót, majd annyi vízben tesszük fel főni, amennyi jól ellepi.
- A szárított vargányát lemossuk, apróra vágjuk, és a levesbe szórjuk.
- Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tormát és a fűszerkeveréket, összekeverjük, és addig főzzük, amíg a sárgaborsó teljesen szétomlik.
- Ezt a levest nem kell berántani, a sárgaborsó elég sűrű!
- Forrón, csészében tálaljuk.

Céklaleves házi burgonyachipsszel

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

ceklaleves_blog.JPG

Hozzávalók:
1 db cékla
1 szál petrezselyemgyökér
1 fej karalábé
2 kis fej vöröshagyma
2 db paprika
1 gerezd fokhagyma
1 szem burgonya
1 evőkanál garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
3 evőkanál étolaj
néhány szem rózsabors
néhány szem köménymag
néhány szem koriander
1 mokkáskanál só
Elkészítése:
- A megtisztított petrezselyemgyökeret és karalábét karikákra, a meghámozott céklát kis kockákra szeljük.
- A paprikát és az egyik vöröshagymát apróra várjuk, és egy evőkanál olajon kissé megpirítjuk.
- Hozzákeverjük a zöldségeket és tovább pirítjuk, majd felöntjük egy liter vízzel, sózzuk, fűszerezzük, és fedő alatt megfőzzük.
- A másik fej hagymát és a burgonyát karikákra vágjuk; ügyeljünk, hogy a burgonya hajszálvékony legyen.
- A karikákat kukoricalisztbe forgatjuk, és olajon, palacsintasütőben ropogósra sütjük.
- A levest botmixerrel krémesítjük, szűrőn átpasszírozzuk, sült hagymával és burgonyachipsszel tálaljuk.

Mandulás-bazsalikomos paradicsomleves

Gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegetáriánus

paradicsomleves_mandulas_bazsalikomos_blog.jpg

Hozzávalók:
1 liter natúr paradicsomlé
1szál friss petrezselyem zöldje
1-2 db friss bazsalikomlevél
1-1 kávéskanál cukor és só
1 evőkanál étolaj
5 dkg kemény gluténmentes, laktózmentes sajt
5 dkg garantáltan gluténmentes, házilag készített mandulaforgács
2 kávéskanál garantáltan gluténmentes kukoricakeményítő
Elkészítése:
- A mandulaszemeket pár percre forrásban lévő vízbe dobjuk, leszűrjük, és a héjuk eltávolítása után mandulaforgácsot készítünk belőlük.
- A paradicsomlét felöntjük 2 dl  vízzel, beletesszük  a cukrot, a sót, a petrezselyem levelet és a  bazsalikomot, majd összefőzzük.- Hozzákeverjük a zöldségeket és tovább pirítjuk, majd felöntjük egy liter vízzel, sózzuk, fűszerezzük, és fedő alatt megfőzzük.
- A sajtból forgácsokat készítünk és összekeverjük a mandulaforgáccsal.
- A keményítőt fél dl vízzel kikeverjük, majd behabarjuk vele a levest.
- Forrón tálaljuk, megszórjuk a sajttal és a mandulaforgáccsal. A sajt kicsit elolvad  a leves tetején, a mandula pedig különleges ízt ad a levesnek.

Recept és  fotó: © Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr427123921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása