Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Gluténmentes áfonyás muffin tej és tojás nélkül

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

2015. január 30. - Mentes Konyha

afonyas_muffin_blog01.JPG

Dietetikus ellenőrzésével készült ez a finom minimuffin gluténérzékenyeknek, laktózérzékenyeknek, tejfehérjére és tojásra érzékenyeknek.

Néhány fontos dologra is figyelni kell, ha gluténmentes ételt készítünk.Először is, amikor az alapanyagokat megvásároljuk, mindig figyelmesen olvassuk el a csomagoláson lévő tájékoztatót. Megtudhatjuk, hogy garantáltan gluténmentes-e, amit veszünk. Előfordul, hogy maga az alapanyag, mint például a rizsliszt, gluténmentes, de ugyanazon a gépsoron gyártották, ahol a gluténtartalmú élelmiszereket. A mandulatej összetevői között pedig tejszármazék is lehet.
Az alapanyagok vásárlásról itt olvashattok:
10 fontos dolog az élelmiszervásárlásról ételallergiásoknak

 

Hozzávalók:
3 evőkanál garantáltan gluténmentes lenmag
20 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
8 dkg kristálycukor
5 dkg gluténtól és tejfehérjétől mentes margarin
10 dkg gluténmentes szárított vörös áfonya
1 dl gluténtól és tejtől mentes mandulatej
1 csapott mokkáskanál gluténtól és  tejtől mentes sütőpor
20-25 db minimuffin sütésére alkalmas papírforma

afonyas_muffin_blog02.JPG


Elkészítése:
- A lenmagot beáztatjuk néhány órára annyi vízben, amennyi ellepi. Ha felszívja a vizet, és kocsonyássá válik, 2 evőkanál vízzel pótoljuk.
- Az áztatott lenmagot botmixerrel habossá verjük.
- Az áfonyából félreteszünk a díszítéshez.
- Az áfonya kivételével az összes hozzávalót egy tálba tesszük, és gépi habverővel összekeverjük.
- A végén fakanállal hozzákeverjük az áfonyát.
- A tésztát a papírformákba kanalazzuk, rászórjuk a félretett áfonyát, és 180 fokon aranybarnára sütjük.

Előfordul, hogy melegen a muffin nehezen válik el a papírtól, de kihűlés után a papír könnyen eltávolítható.

Recept: © Szabó Alexandra dietetikus - Szegedi Éva.,  Fotó: © Szegedi Éva.

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr407120161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.01.31. 13:23:08

Nagyon fontos minden terméken az összetevők ellenőrzése, mert sokan csak divatból és nem ételérzékenység vagy allergia miatt vesznek olyan termékeket, amiket eredetileg ilyen célra használtak Magyarországon, így egyes gyártók simán raknak tejet a növényi tejszínhabba vagy búzát a rizslisztbe.

Krutzifix 2015.02.01. 06:26:17

Biztos, hogy a papírforma is gluténmentes? Nehogy baj legyen belőle! Komolyra fordítva: mondjuk a kristálycukor elég csúnyán mutat a hozzávalók között, esetleg xilit, vagy eritrit helyette?
süti beállítások módosítása