Kakaóra érzékenyek is fogyaszthatják! Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes desszert.
Aki nem fogyaszthat kakaót, az is szereti a csokis édességeket.
A füge nyersen is különleges és egészséges csemege. Csak a friss, érett gyümölcsöt használjuk fel! Fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni, de nem kell meghámozni. Karobos öntettel, mandulaforgáccsal díszítve gyorsan elkészíthető ízletes desszert.
A dietetikus tanácsa
Karobporral - ami a szentjánoskenyérfa terméséből készül - remekül helyettesíthető a kakaó. Íze enyhén édeskés, jól tűri a sütést, főzést, ritkán okoz allergiát. Maga a karobpor gluténmentes, de gluténérzékenyek csak garantáltan gluténmentes termékeket fogyaszthatnak, amely a betakarítás, gyártás, csomagolás, tárolás során nem szennyeződött gluténnal.
A recept a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.
Hozzávalók
4-6 db érett, nyers, friss füge
4 dkg garantáltan gluténmentes karobpor
4 dkg házilag darált porcukor
6 dkg gluténtól és tejtől mentes bio margarin
kevés meleg víz
10 dkg garantáltan gluténmentes egész, hámozatlan mandula
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét! A készen vásárolt mandulaforgács glutént tartalmazhat!
Elkészítése
- A mandulaszemeket pár percre forrásban lévő vízbe dobjuk, leszűrjük, és a héjuk eltávolítása után mandulaforgácsot készítünk belőlük.
- A fügéket megmossuk, szeletekre vagy négy részre vágjuk.
- A karobport és a porcukrot szárazon csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a vizet és a margarint, gőz fölött sűrűre főzzük.
- A fügét kis tálakban elosztjuk, mindegyikre karoböntetet csurgatunk, megszórjuk mandulával. Behűtve tálaljuk.
Recept és fotó: © Szegedi Éva