Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

10 fontos dolog az élelmiszer-vásárlásról ételallergiásoknak

2015. január 26. - Mentes Konyha

supermarket_pixabay.jpg

Nekünk, táplálékintoleranciában vagy ételallergiában szenvedőknek igen nagy körültekintéssel kell élelmiszereket vásárolnunk. Több türelemre, több időre van szükségünk, mint másoknak, és ahogyan egy gluténérzékeny ismerősöm fogalmazott: sokkal több időt kell töltenünk olvasással – az üzletekben is.

Az étrend összeállítását és a vásárlást nehezíti, ha a többféle érzékenységet is figyelembe kell venni.

1. Kötelező feltüntetni az összetevőket

Megkönnyíti az információszerzést az az előírás, hogy a gyártóknak fel kell tüntetniük az élelmiszerek csomagolásán az összetevők listáját, és közöttük (amennyiben a termék tartalmazza) megtalálhatók a számunkra allergén anyagok.
Az erre vonatkozó rendelet szerint a kötelező információkat, mint a megnevezés, az  összetevők, a nettó mennyiség, a szavatossági idő, jól látható helyen, egyértelműen, az előrecsomagolt élelmiszerek esetén közvetlenül a csomagoláson vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni.

2. Nem egyforma a tájékoztatás

Itt fontos megjegyezni, hogy az egyes gyártók allergénekről szóló tájékoztatása sem egyforma. Van olyan gyártó, aki az adott allergéntől való mentességről tájékoztatja a fogyasztót (Nem tartalmaz glutént, tejfehérjét, tojást.), míg mások épp azt tüntetik fel, hogy a termék melyik allergént tartalmazza (A termék tartalmazhat glutént, tejfehérjét, tojást). Gyakran azt olvashatjuk az élelmiszerek címkéin, hogy milyen allergénnel szennyeződhetett (például azt, hogy földimogyorót, szezámmagot, szóját, gabonát stb. feldolgozó üzemben készült.)

3. Mi magunk olvassuk el az információkat, ne hagyatkozzunk másokra!

Az a biztos, amit a saját szemünkkel látunk. Nagyon sok áruházban készségesek a csemegepultban álló eladók, így ha megkérdezzük, tartalmaz-e szóját egy adott húskészítmény, akkor rendszerint úgy helyezkednek el, és olvassák fel az élelmiszer csomagolásán feltüntetett összetevőket, ahogy mi magunk is jól látjuk a címkét. Azért fontos, hogy a saját szemünkkel lássuk a címkét, mert számos allergént, egyes élelmiszerek származékait a megszokottól eltérő módon neveznek: a tejszármazék például kazein néven szerepel, az E 322 pedig a lecitint jelöli, amelyet vagy szójából, vagy tojásból vonnak ki.

4. Változhat az összetétel

Vásárláskor érdemes átnézni az allergénekről szóló tájékoztató feliratokat, jelzéseket még abban az esetben is, ha egy olyan terméket szeretnénk megvásárolni, amelyet korábban biztonsággal fogyasztottunk. Időközben ugyanis megváltozhatott a gyártás technológiája vagy helyszíne, a felhasznált nyersanyagok köre vagy keresztszennyeződés fordulhatott elő. Csak olyan termék fogyasztható biztonsággal, amely garantáltan mentes attól az összetevőtől, amelyre érzékenyek vagyunk.

5. Rejtett allergének

Előfordul, hogy olyan termékekben van glutén, tejfehérje vagy tojás, amelyről az általában nem feltételezhető, (például a felvágottakban, a konzervekben, a készételekben, a leveskockákban, a gyógyszerekben és az étrend-kiegészítőkben), ezért alapvető jelentőségű folyamatosan tájékozódni a vásárolt (vásárolni kívánt) termékek összetevőiről.

6. Keresztszennyeződés

A keresztszennyeződés elkerülése érdekében csak előre csomagolt élelmiszereket célszerű vásárolni. Gluténérzékenyek csak olyan terméket vásároljanak, amelyen a gyártó feltüntette, hogy a termék betakarítás, szállítás, gyártás, tárolás során nem szennyeződött gluténnal.

7. A gyógyszerek

A kezelőorvost és a gyógyszerészt tájékoztatni kell az érzékenységünkről, hogy még véletlenül se kapjunk olyan gyógyszert, ami olyan összetevőt tartalmaz, ami számunkra ártalmas, mint például a glutén vagy a laktóz.

8. Naprakész információ a gyártó honlapján

Napjainkban egyre több termelő vállalat és kereskedelmi lánc ismeri fel az elektronikus tájékoztatás fontosságát, ezért olyan internet oldalakat hoznak létre, ahol információkat találhatunk termékeik allergéntartalmáról, további kérdések esetére pedig az elérhetőségeikről. Érdemes a honlapon megadott elérhetőségen rákérdezni, hogy mikor frissítették utoljára  az allergénekkel kapcsolatos tájékoztatást.

9. Információk a közösségi oldalakról

Az interneten, különböző közösségi oldalakon is található információ egyes termékekkel kapcsolatban. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a különböző internetes fórumokon gyakran előfordul téves, félreértésen alapuló bejegyzés. (Például tévedés, hogy tehéntej-allegia esetén a juh- vagy a kecsketej fogyasztható lenne, ahogyan az is, hogy a zabtejet gluténérzékenyek is fogyaszthatják.) Érdemes tehát egyéb, megbízható forrásból is tájékozódni.

10. A gyümölcsökön gluténtartalmú bevonat lehet

Az Unión kívüli országokból származó gyümölcsöket gluténtartalmú bevonattal láthatják el. Az Európai Unióban tilos ilyen bevonatokat alkalmazni, a nem uniós országokból behozott gyümölcsök esetében azonban semmi garancia nincsen arra, hogy nem kezelték a gyümölcsöt gluténtartalmú szerrel.

Copyright © Szegedi Éva - Szabó Alexandra dietetikus

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr87112961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása